e-gépész online szaklap

Kevesen választják a műszaki pályát

| | |  2 | |

Legalábbis az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint, és nem is nagyon tudjuk, akarjuk cáfolni szavait. Szerencsére az épületgépész felsőfokú képzésben nem ez a tendencia.

Kevesen választják a műszaki pályát

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkára szerint hazánkban jó a felsőfokú műszaki képzés színvonala, de kevés a hallgató.

Palkovics László a Debreceni Egyetemen (DE), az ottani műszaki képzés megújítását koordináló műszaki-informatikai kabinet ülése előtt elmondta: a felsőoktatásba jelentkezőknek csupán 25 százaléka választ műszaki, technológiai, informatikai szakot, miközben 40 százalék volna a kívánatos.

Különböző programokkal már gyerekkorban tudatosítani kell, hogy "mérnöknek lenni jó, informatikusnak lenni jó" - jelezte az államtitkár. Az MTI érdeklődésére hozzátette: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében 9 milliárd forint áll rendelkezésre pályaorientációs támogatásra.

Példaként említette e folyamatban azoknak a konténereknek a kialakítását, amelyekben különféle szakmák eszközeit mutatják be egy-két hétig iskolákban, amelyeket aztán a környező vállalkozásoknál működés közben is megnézhetnek a diákok.

Palkovics László kiemelte a duális képzést, amelynek során jól együttműködnek az egyetemek és a vállalatok. Több sikeres projekt közül kiemelte a szombathelyi egyetemet, ahol két éve kezdődött a gépészmérnökképzés, és évfolyamonként nyolcvan hallgató választotta a szakot.

Az oktatási államtitkár hozzátette: a Debreceni Egyetemen is meg akarják erősíteni a műszaki képzést, egyebek között magasan képzett oktatóknak a városba csábításával.

Palkovics László kérdésre válaszolva kitért a nukleáris energetikai képzésre és kutatásokra is. A paksi atomerőmű bővítése nemcsak energetikai szempontból fontos, hanem olyan kutatási környezetet jelent a magyar kutatóknak, amelyben világszínvonalú, működő technológiával dolgozhatnak - mondta. Hozzátéve, hogy meggyőződése szerint a DE és a debreceni atommagkutató intézet ebben meghatározó szerephez jut.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora a tájékoztatón elmondta: az egyetem 27 ezer hallgatójából most mintegy 5600-an tanulnak műszaki területen, és 28 féle mérnökképzés van. Megítélése szerint a jelenlegi struktúra nem optimális a képzés fejlesztése szempontjából, az erőforrások koncentrálására van szükség.

Forrás: MTI

Dr. Kajtár László, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszékének vezetője kérdésünkre elmondta, hogy szerencsére az utóbbi években az épületgépészet terén eme tendencia megváltozott: ma már összességében szemlélve egyre jobb képességű, egyre nagyobb számban jelentkeznek (épület)gépésznek, és egyre többen szereznek diplomát is. Ezzel párhuzamosan a 10 éve még oktatóhiánnyal küzdő tanszéken mára egészséges aránya jött létre az idősebb, tapasztaltabb, és a fiatal, feltörekvő oktatói generációnak.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2017. márc. 31.

A mérnöki pályát azért választják kevesen, mert az első 12 év oktatása elriasztja a gyerekek többségét a mérnöki munkától. Azt látom, hogy 10-15 spektrum tv-ben leadott ismertető műsor többet ér, mint 4-6 év fizika-kémia oktatása az általánostól az érettségiig. A gyakorlati, minden napi életben megjelenő problémáktól fényévnyi távolságban lévő dolgokkal traktálják a gyerekeket.


Ferenczy Gábor | 2017. márc. 29.

Kedves Szerkesztők! Debreceniként kíváncsi vagyok az itteni képzési tapasztalatokra. Úgy is, mint diákok alkalmi külső konzulense. Az itteni Tanszéket is javaslom megkérdezni. Köszönettel.

Facebook-hozzászólásmodul