e-gépész online szaklap

Kandalló és e-napló

2017. március 16. | e-gépész | |  5 |

Az e-napló nem olyan régi találmány, hogy ne merülnének fel kérdések vekle kapcsolatban. Most egy olvasónk, egy kandallóépítő mester várja a kollégák segítségét, tanáccsal, ötlettel.

Kedves Szerkesztő Úr!

A segítségedet szeretném kérni, mert olyan szituációval találtam szemben magamat, amihez a saját tudásom, 25 év kandallós múltja kevésnek bizonyult.

Kandallóépítéssel foglalkozunk, és kedves Megrendelőnk legnagyobb megelégedésére készítettünk egy kandallót. Eddig nincs is semmi gond, a kandalló elváráson felül teljesít, egy közel passzív házban. Viszont a megrendelő kapott egy felhívást, hogy építésügyi hatósági ellenőrzésre számítson. Jogkövető magatartással azonnal az e-napló-hoz futott, hogy minden beírás rendben legyen. Itt találkoztunk az első problémával: kandalló és e-napló.

Megkerestem az illetékes területi építésügyi hatóságot, ahol a kettő viszonyáról semmit nem tudtak mondani. Nem tudták megmondani, kell-e bejegyzés, nem tudták, hogy ha kell, akkor ki lehet felelős műszaki ellenőr ezen a szakterületen belül. Egyet tudtak, hogy ők becsületesen, az összes előírást végrehajtva, minden területen a legnagyobb szakértelemmel elvégzik az ellenőrzést.

A nagyon segítőkész, bár sokat segíteni nem tudó fiatalember a BKIK-hoz irányított, hogy ők biztosan tudnak segíteni. Sajnos nem volt igaza, mert a BKIK-nál legalább ennyire segítőkész előadó fogadta a hívásomat, de sajnos újat mondani szintén nem tudott. Illetve de: keressem meg a Mérnöki Kamarát, ha valaki, akkor ők tudnak segíteni.

Ez sem jött össze, mert többszöri próbálkozás után a Mérnöki Kamara elérhetetlennek bizonyult.

Jöttek az ismerősök, kollégák, és a kérdés, hogy ki találkozott már hasonlóval. Szóbeszéd alapján a következőket szűrtem le:
az e-naplóba való bejegyzés általában kell, de még senki nem csinált ilyet. Az e-napló adminisztrációt a kivitelező emberei végzik, az ő felelős műszaki vezetőjük „viszi” a kandallót is. Ennyi.

Mivel makacs vagyok, nem értem be ennyivel, felhívtam egy nagyon régi, jó ismerősömet (remélem, barátomat), aki többet mozog ilyen hivatalos dolgok közelében. Tőle azt hallottam, hogy amennyiben a kandalló maga nem szerepel az építési engedélyen, akkor nem e-napló köteles, és e-naplózási kötelezettségem nincs. Ha szerepel, és az ember a generálkivitelező alvállalkozójaként jelenik meg, akkor általában a generálkivitelező gépész műszaki vezetőjét szokták felkérni (természetesen díjazás ellenében). Ha ez nem lehetséges, akkor bárki felkérhető, aki elvállalja, és rendelkezik a szükséges minősítéssel.

Amiben segítséget szeretnék kérni, az a következő:
Nem generálkivitelezővel szerződtünk, cég vagyunk, de nincs alkalmazásunkban felelős műszaki vezető, az építési tervben a kandalló nem szerepel - mi a teendő ebben az esetben? E-napló köteles-e a kandallóépítés ebben a felállásban, és amennyiben igen, akkor ki lehet ennek a felelős műszaki vezetője?

Ha valaki tudna konkrét választ adni a kérdésre, esetleges jogszabályi hivatkozással, az rengeteg segítséget jelentene számunkra, megrendelőink számára.

Köszönettel:
Belinszki Ákos

e-napló

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2017. márc. 23.

Kedves Gyuri! A VGF cikk szép, de a lényeg kimarad belőle. Hogy lesz elfogadható szellőzés azon idő alatt, amíg a kandalló, kályha, vagy egyéb tüzelő berendezés üzemel. Mint olvasható a cikkben ezek a berendezések 4-30 Pa nyomáskülönbséget tudnak létrehozni. Azaz semmilyen mesterséges szellőzés nem üzemelhet mellettük!! A befúvásos túl nagy nyomást hoz létre (és oda lesz a hatásfok), az elszívásos túl nagy depressziót, a kiegyenlített a fene tudja, mit csinál, de kiegyenlített soha se lesz. Mint a cikkből is kiolvasható még a szélnyomás is felül tudja überelni a kandalló hatásos nyomáskülönbségét. Ezért javasolják a LAS rendszert a "zárt" kályhákhoz. Az is egyértelmű, hogy a "zárt" kályha olyan értelemben egyáltalán nem zárt, mint egy zárt égésterű gázkazán. 15 Pa nyomáskülönbséghez elég a 20 km/h szélnyomás, amit azért én nem tartok egy szélviharnak! Mondjuk, 200 évvel ezelőtt a kastélyokban úgy volt kályha, hogy egy külön "cseléd" lépcsőházból voltak a kiszolgáló nyílásai. Ha most akarnék korrektül egy kályhát, úgy, hogy nyugodtan aludjak, akkor valami hasonló elvet kellene követni, de ilyen kandallót még nem láttam pályafutásom alatt.


Chiovini György | 2017. márc. 22.

https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2015/december/3924-kandallok-tuzhelyek-es-a-levego


Zoárd | 2017. márc. 21.

Egyébként, ha Nagy Gábor barátunk is rátalál erre a cikkre, akkor lesz bőven hozzászólása. Nekem ma a kandallóval, kályhával, kemencével, azaz bármilyen a helyiség levegőjéből égési levegőt igénylő berendezés tervezésével olyan gondjaim vannak, amik szinte megoldhatatlanok. Az alapvető gond, hogy a mai szellőzési rendszerekkel ezek a berendezések nem összeilleszthetők. Miről is van szó! Van depressziós szellőző rendszer, nyilván nem is kell részleteznem, hogy egy ilyen rendszer mellett halott dolog a kandalló. Van hővisszanyerős, elméletileg kiegyenlített szellőző rendszer, de azt is tudjuk, hogy egy befúvás, elszívás sose lesz kiegyenlített. Azaz itt is buktunk. Vannak egyéb kóbor elszívó berendezések ma egy lakásban, (szagelszívó, wcelszívó ventilátor, stb.) amik szintén gond nélkül legyőzik a berendezések által létrehozható hatásos nyomáskülönbséget! Van az építészek által hőn szeretett természetes szellőzés, ami finoman szólva nem teljesíti a mai korszerű épületektől elvárható szellőzési komfort biztosítását. Ne szépítsük a dolgot, a természetes szellőzés az év egy jelentős időszakában nem is működik, télen pedig energiapazarló. És akkor itt megáll a tudomány! Ha „;kandallózni”; akarunk, akkor biztosítani kell a berendezés részére az égési levegőt, úgy, hogy közben megmaradjon a lakásban egy normális szellőzés. Lehet ötletelni, hogy ezt, hogy lehet úgy megoldani, hogy az ember nyugodtan aludjon. Zárásként. Egyik este egy ismerősöm kétségbeesetten hívott fel, hogy a CO riasztója megszólalt mit csináljon. A tényállás a következő volt. Deflektoros gázvízmelegítő és deflektros falikazán van a lakásban. Begyújtottak a gyönyörű cserépkályhába. A cserépkályha természetesen legyőzte a másik két készülék huzatját és a gázkészülékek égésterméke kezdet beszivárogni a lakásba! Szóval a fenti gondokat tovább reszeli e két különböző típusú berendezés egyidejűsége! Utóirat: A magam részéről ott tartok, hogy ez egy olyan megoldás, mintha lóval akarnám húzatni az új autómat, mert az olyan trendi (no, ezért biztos sokan keresztre feszítenek).


Chiovini György | 2017. márc. 17.

A hazai helyzetet nem ismerem. Kíváncsiságból megnéztem, hogy van ez Németországban. Ezt találtam: Cserépkályha építő négy éves szakmai képzés tartalma: 1. Műszaki rajzok készítése (telepítési, kiviteli terv, légellátás) 2. Szakmai számítások (hőszükséglet, anyagszükséglet, kályha és kémény számításai, a kályha és a fűtés energiatanusítványa) 3. A helyszín előkészítése. 4. Kőműves munkák. 5. Fal- és padlófűtés. 6. Tömítések, fugázások. 7. Építőelemek megmunkálása, beépítése (kerámiák, samott, természetes, műkövek). 8. Kályhák és egy egyéb fűtések kivitelezése helyiség és lakásfűtés céljára gáz, folyékony és szilárd tüzelőanyaggal. 9. Mérő és szabályozó eszközök beépítése. 10. Próbafűtés, égéstermék elemzés. 11. A munka dokumentálása (munkaidő, anyagfelhasználás, számítások, átadási jegyzőkönyv, építési napló ["Bautagebuch"]. 12. Az ügyfelek tájékoztatása (energia felhasználás, környezetvédelem). 13. Karbantartás, javítás. 14. A vonatkozó előírások betartása (biztonság, szabványok, környezet, minőség). Az esetleges pontatlan szakmaiságért elnézést, nem szakmám a cserépkályha építés.


Zoárd | 2017. márc. 16.

A felvetett téma nagyon aktuális! A minap én is abba futottam bele, hogy mihez is kell építési napló. Elvileg a 191/2009 rendelkezik arról, hogy "építőipari kivitelezési tevékenység"-hez kell építési napló. A jogszabályban 122-szer szerepel az "építési napló" szó, de, hogy pontosan hogy definiálljuk az "építőipar kivitelezési tevékenységet", na azt kifelejtették a jogszabályból, pedig 107-szer szerepel ez a szó a jogszabályban! Ráadásul a jogszabály magáról az „;építőipari kivitelezési tevékenység”;-ről szól! Azaz a jogszabály csak éppen azt nem definiállja, hogy mi is az amiről szól! Olyan szélsőséges véleményt is halottam, hogy betű szerint értelmezve egy festés-mázolás is építőipari kivitelezési munkának minősül, azaz kell az építési napló ahhoz, hogy kifesthessem a lakásom wc-jét! Hát ehhez képest a kandalló építés komoly "építőipari kivitelezési munka"! Szóval én is epekedve várom, az okos véleményeket! Hogyan kell definiállni az "épőtőipari kivitelezési tevékenységet"

Facebook-hozzászólásmodul