e-gépész online szaklap

Ártalmas tervezésidíj-kalkuláció?

| | |  3 | |

Tervező kolléga hívta fel a figyelmet egy olyan jelenségre, ami esetlegesen árthat az épületgépész tervező cégeknek, vállalkozásoknak. Várjuk olvasóink véleményét.

A jelenség nem más, mint amikor nagy (generál)kivitelező vállalatok projekteknél nem reálisan árazzák szolgáltatásaikat. Nem arról van szó, hogy az egész projektet alul- vagy túlárazzák (illetve persze ilyesmi is előfordul, de ez egy másik történet), összességében korrekt vállalási árat adnak meg. Ellenben az egyes tételek árai nem reálisak. Konkrét példa, amikor például egy 200 millió reálértékű épületgépészeti tervezést 50 millióval szerepeltetnek az árajánlatban, majd egyéb iratokon is - természetesen a hiányzó háromnegyed részt máshol érvényesítik.

Feltehetjük a kérdést: Miért lehet káros ez a metódus a tervezőtőársadalomra? Két választ is találtunk, a kollégák biztos többet is hozzá tudnak tenni. Egyrészt az épületgépészet, illetve a gépészeti tervezés presztízse, fontossága csökken, ha egyfajta maradék-elv alapján tesznek róla említést, másrészt egy töredékárból a beruházók, építtetők helytelen következtetéseket vonhatnak le egy másik projekt esetén.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2017. márc. 31.

Kedves Péter! Nekem is van ötletem, hogy más szakmai területeken mit kéne jogszabállyal megtiltani. Például minden igazságügyi szakértő csak annyi órát fordíthasson a szakvéleményére, amennyi józan ésszel a feladathoz szükséges. Mint tudjuk az óradíj olyan alacsony, amit fizetnek, hogy 2-5-ször annyi időt kell beírni, hogy rentábilis legyen a szakértés. Vagy a kereskedők csak egyféle áron árulhassák a termékeiket egész Európában és az egységesen legyen feltéve a netre, ne lehessen kedvezményeket –; rabatot -adni a kivitelezőknek. Van még más ötletem is, de nem akarom itt hergelni a kollégákat, már csak azért sem, mert nem értek egyet előbbi mondataimmal. A kivitelezésben egyébként számos ponton osztogatnak jutalékot. Ki merem jelenteni, hogy a tervezők megélhetése és a tervek minősége nem ezen múlik. Nekem például sokkal több problémám van azzal, hogy a kivitelezők gagyira váltják ki a betervezett eszközöket.


Rell Péter | 2017. márc. 29.

A nagy baj az, hogy nincs törvényileg tiltva az, hogy egy tervező elfogadhat pénzt (tiszteletdíjat, vagy bármilyen névn nevezett borravalót) a kivitelezőtől vagy a gyártótól. Ezzel arra kényszerítik a tervezőt, hogy tervezzen be olyan dolgot, amiről tudja - vagy nem tudja - hogy van jobb / optimálisabb termék is "oda". A kivitelezés is, és a műszaki ellenőréshez is kell "ész", de azért a legtöbbször a tervezésen dől el a fő-koncepció. Ez sincs megfizetve.


Zoárd | 2017. márc. 27.

Régi történet. A kivitelezők mindig alulárazzák a tervezést. Logikus, nehogy kikerüljön a tervezés a kezükből, ezért szándékosan alacsonyan tartják a tervezési díjat. Ha náluk van a tervezés, akkor jobban rá tudnak hatni arra, hogy az Ö érdekük szerint készüljön a terv. De nincs ez másképen a tervezéssel sem, amikor ingyen vázlatterveket adnak azok, akik nagyon megszeretnék szerezni a munkát. Szóval ez egy logikus piaci lépés. Annyit lehet ellene tenni, hogy meg kell győzni a Megrendelőt, hogy ha a kivitelező tervez, az nem lesz jó neki. Napi példám, technológiai hűtés! Három berendezés beszállító adott ajánlatot a feladatra, 25-30 MFt-os értékkel. A magam részéről meggyőztem a Megrendelőt, hogy jobban jár, ha megtervezteti velem. Most ott tartunk, hogy 0,9 MFt a tervezés és a beruházás 8-10 MFt körüli összegbe fog kerülni. Az édes a dologban, hogy a 25-30 MFt-os ajánlatokban a tervezés grátisz volt feltüntetve.

Facebook-hozzászólásmodul