e-gépész online szaklap

Hűtőfólia

2017. március 9. | e-gépész | |  3 |

Általában kétkedve, de mindig megpróbálunk beszámolni a különféle korszakalkotó találmányokról, melyek az épületgépész szakmát érinthetik. Most egy olyan fóliáról olvashatunk, amely egyrészt visszaveri a napból érkező sugarakat, másrészt összegyűjti az épület hőjét, átalakítja azt, és kisugározza, fölöslegessé téve a gépi hűtést.

Íme a hír:

"Ronggui Yang és Xiaobo Yin a University of Colorado Boulder kutatói publikáltak egy tanulmányt a Science-ben, amiben nem kevesebbet állítanak, minthogy kifejlesztettek egy fóliát, ami áram és hűtőközeg nélkül is lehűti az épületeket. És a legjobb csak most jön: nagyjából hagyományos ipari eljárással elő lehet állítani, és 50 centbe (150 forint) kerül egy négyzetméter.

Az eljárás az úgynevezett sugárzó hűtés elvén működik. A Föld légkörében is hasonlóan játszódik le: akadálytalanul átengedi a hőenergiát hordozó infravörös sugárzás bizonyos részét, egyenesen ki a világűrbe. A lényeg tehát az, hogy a nem kívánt hőt a megfelelő hullámhosszú infravörös sugárzássá alakítsuk, és huss, már sugározzuk is kifelé, a jéghideg űrbe.

Az elv már ismert egy ideje, és nem is Yang és Yin az elsők, akik megpróbálták épületek hűtésére használni. Csakhogy a Stanford Egyetem kutatói pár éve egy hétrétegű, részben hafnium-dioxidból álló anyagot fejlesztettek ki, ami viszont annyira drága lenne, hogy lehetetlen nagy tételben használni.

Yang és Yin találmánya ellenben a kereskedelemben is kapható, TPX nevű átlátszó műanyag fóliára épül. Ebbe apró üveggyöngyöket kevernek, az egyik oldalát pedig egy leheletvékony, 50 mikronos ezüstréteggel vonják be. A fóliát az ezüstözött oldalával lefelé helyezik a tetőre, így az visszaveri a napfényt, megakadályozva az épület felmelegedését.

Minden tárgy bocsát ki valamennyi hőt, vagyis sugárzást magából, amit a gyöngyök a méretüktől függően átalakítanak bizonyos hullámhosszra. A nyolc mikron átmérőjű gyöngyök pont arra a hullámhosszra, amely akadálytalanul távozik a légkörből, ki a világűrbe.

A hűtőhatás négyzetméterenként 93 watt, vagyis húsz négyzetméter fólia a tetőn elég ahhoz, hogy egy átlagos házat 20 fokra hűtsön, mikor odakint 37 fok van. A gyakorlatban valószínűleg nem lesz ennyire egyszerű. Ahhoz, hogy szabályozni lehessen a fűtést, vízcsöveket kell fektetni a fólia alá, hogy az vezesse ki az épület belsejéből a hőt. Ez valamennyi energiát igényel, de nem sokat."

Forrás: nuus.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


steel | 2017. márc. 29.

A yin és yang - mint a két pólus –; működik az életünkben. Azt fejezi ki, hogy gondolkodásunk két ellentétes pólusra épül, Mindegyikben van egy kis darab a másikból, így kiegészítik egymást tehát semmi sem csak Yang vagy Yin. Semmi sem csak igaz vagy hamis, de ez a hír gyanúsan az csak egyik felé billen.


steel | 2017. márc. 29.

A yin és yang - mint a két pólus –; működik az életünkben. Azt fejezi ki, hogy gondolkodásunk két ellentétes pólusra épül, Mindegyikben van egy kis darab a másikból, így kiegészítik egymást tehát semmi sem csak Yang vagy Yin. Semmi sem csak igaz vagy hamis, de ez a hír gyanúsan az csak egyik felé billen.


Zoárd | 2017. márc. 23.

Tisztelt kolléga! Szélhámosságból: 5-ös. Fizikából: 1-es. Leülhet. A fenti elmélet azt felejti el, hogy a hőmérséklet sugárzás is eletromágneses sugárzás. Nem kevesebbet állít, minthogy a fólia egyik oldalán lévő alanycsony hőmérséklet árvándorol a fólián és ott magasabb hőmérsékletű lesz. Ilyen fólia nekem is kellene, ugyanis ezzel - ha igaz lenne - a fűtést is meg lehetne oldani, csak meg kellene fordítani a fóliát. No meg a perpétum mobilét is összerakhatnánk.

Facebook-hozzászólásmodul