e-gépész online szaklap

A geotermia Magyarországon

| | |  0 | |

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal gondozásában kiadvány jelent meg Magyarország geotermikus felmérése 2016 címmel. A hiánypótló kötet bemutatja hazánk geotermikus természeti adottságait, a geotermikus energiatermelésben rejlő lehetőségeket. Valóban érdekes, megyei bontású adatok is szerepelnek a kiadványban.

Idézet a könyvből:

"Magyarországi hőszivattyús piac

Magyarországon a hőszivattyúzás „későn”, 2000 körül indult el, melynek fő okai: a torz energiapiaci árak, kismértékű állami támogatás, azok kiszámíthatatlansága, hőszivattyúk kisfokú ismertsége a lakosság körében, kedvezményes hőszivattyús áramtarifa hiánya. A beépített hőszivattyúk számát nehéz megmondani, ugyanis nagyon sok beruházás engedély nélkül létesült.

Míg 2000 körül néhány tíz rendszer létesült, jórészt családi házak, addig 2004–2005-től kezdődően nagyobb beruházások (ipari üzemek, irodaházak stb.) is megvalósultak. A nagyobb növekedés 2006-tól indult meg, melyben a pályázati pénzek is nagy segítséget jelentettek. 2009 után a gazdasági válságnak köszönhetően visszaesett az új telepítések száma, azonban 2015-től egy kisebb fellendülés tapasztalható. Jelenleg kb. 4000 rendszer üzemel, a családiház-mérettől az ipari, üzleti alkalmazásokig."

És egy másik, számunkra meglepő adat: "Németországban a levegő-víz hőszivattyúk piacán növekedés tapasztalható 2013 és 2014 között, 40 200 eladott egységről 41 000-re nőtt (38 453 egység csak fűtést szolgál, 1047 reverzibilis)."

A kiadvány ide kattintva letölthető.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul