e-gépész online szaklap

Új idők, új erkölcsök

| | |  0 | |

Mindig mondtuk, hogy az épületgépészetnek a szociológiát is művelnie kell, azaz figyelni szükséges a társadalom változásaira. Ki gondolta volna 5-10 éve például, hogy az utcán pisilés társadalmilag elfogadott aktussá válik? Márpedig efelé haladunk, bizonyítja ezt, hogy külön berendezést gyártanak ilyen célra.

Az INDEX könnyedebben megfogott cikkéből idézünk:

"Franciaországban, főleg a fővárosban komoly társadalmi támogatottsága van az utcánpisilésnek. A főáramú társadalmi konvenciók azonban mindmáig meggátolták, hogy az utcán pisilő társadalmi csoportok nyugodtan végezhessék áldott tevékenységüket.

A már-már emberi jogokat veszélyeztető szabályozások azonban a mai nappal megremegtek, nemzetközi siker, hatalmas előrelépés történt az ügyben. Párizs központi vasútállomásán kísérleti jelleggel elhelyeznek két (2) utcai vizelőtartályt, azaz "Uritrottoir"-t. A tartály nem csak az elnyomott csoporton könnyít, de a környezettudatos gondolkodás mellett is leteszi a voksát - a vizelettel ugyanis dísznövények öntözését oldják majd meg."

A gyártó cég honlapján (http://www.uritrottoir.com) egyszerű ábrák mutatják a technológiát.

Elgondolkodtató. Ítélkezni nem érdemes; ha Kínában orrfújás helyett harákolhatnak és a földre köphetnek, akkor a Fény Városában miért nem vizelhetnének az utcán? (Bár a jelenlegi technológiai megoldás diszkriminatív, mert a hölgyeket nem szolgálja ki.) Ahány ház, annyi szokás.

A tanulság viszont fontos: az épületgépészettel szemben esetenként extrém igények támadhatnak.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul