e-gépész online szaklap

Mennyit ér a mérnök, ha közalkalmazott?

| | |  1 | |

Egy komplex felsőoktatási intézményben (oktatás-betegellátás) dolgozunk kb. 15 fő mérnöki munkakörben. Gépészmérnökök, építészmérnökök és villamosmérnökök veszünk részt az intézmény üzemeltetésében, beruházások lebonyolításában. Közalkalmazottak vagyunk, az ahhoz megállapított szégyenletesen kevés fizetéssel. Akik terveztek, kiviteleztek ilyen környezetben (hangsúlyozottan a betegellátásra gondolok), azok tudják, hogy ez elég felelősségteljes munkakör (túl azon, hogy a mérnöki tevékenység alapból igen felelősségteljes).

A Mérnöki Kamara honlapján olvastam a mérnöki tevékenységekkel kapcsolatos díjszabásokat. Ha azt mondom, hogy a mi fizetésünk, és az ott leírt legalacsonyabb összegek köszönő viszonyban sincsenek egymással, akkor nagyon enyhén fogalmaztam. Az a meglátásunk, hogy a mi közegünkben a mérnököt, a mérnöki tevékenységet egyszerűen nem tudják vagy nem akarják értelmezni. (Ez egyébként az utóbbi években történt béremeléseknél is észrevehető volt, mindenből kimaradtunk.)

Évtizedes mérnöki gyakorlattal rendelkező kollégák nettó fizetése alig éri el a 150 ezer forintot.

Valamennyien műszaki ellenőrök vagyunk, üzemeltetünk, beruházunk, ha jól tudom, bizonyos műszaki ellenőri tevékenységek állami intézményben most már csak felsőfokú végzettséggel végezhetők, így úgy gondoljuk, hogy valamilyen szinten jogos igényünk a korrekt fizetés.

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy tudnak-e valami jogszabályt, rendeletet, ajánlást, vagy nem is tudom mit, ami esetleg lehetőséget adna nekünk abban, hogy a mérnöki fizetésekhez kapcsolódó ajánlásokat érvényesíteni tudnánk a saját intézményünkben? Vagy ez eldőlt, hogy közalkalmazottak vagyunk, megkapjuk a minimális összeget, illetve valamennyi bérkiegészítést, és akkor ennyi?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
Egy névtelenséget kérő műszaki ellenőr

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fogta Gábor | 2017. febr. 3.

A jelenlegi, kis magyar társadalmi abnormalitás és horror, újabb; műszaki fejezete ...

Facebook-hozzászólásmodul