e-gépész online szaklap

Szemétégetés

2017. január 6. | e-gépész | |  0 |

Vannak problémák a szilárdtüzeléssel; egyrészt a közmédiában hisztériakeltés folyik, mondván, 2020-tól betiltják a fatüzelést, másrészt sokan valóban szeméttel, autógumival tüzelnek olcsó, összetákolt kályháikban. A hatóság most szigorúbb ellenőrzést, fellépést ígér.

A Levegő Munkacsoport érdeklődött a kormányhivataloknál, a Miniszterelnökségnél, íme:

"Az eljárások hatékonyabbá tétele érdekében a Levegő Munkacsoport gyakorlati javaslatokat küldött a megyei kormányhivatalok számára, amelyek az illegális égetésekkel kapcsolatos eljárásokat lefolytató járási hivatalok feletti szakmai kontrollt látják el. A 20 kormányhivatal közül eddig nyolc válaszolt. A válaszok megerősítették a Levegő Munkacsoport eddigi tapasztalatait, hogy a hivatalok gyakorlata távolról sem egységes, fontos jogi és szakmai kérdésekben van ellentmondás az egyes területi szervek álláspontja között.

Így például a Levegő Munkacsoport által javasolt mintavételen alapuló szakértői vizsgálat kapcsán az egyik kormányhivatal szerint a „hamuteszt általános használhatóvá tétele támogatandó, amely jelentősen megkönnyítené a tényállás tisztázása során a hatóság munkáját”, míg egy másik vélemény szerint a hamuteszt nem könnyíti meg a hatóság munkáját.

Az eltérések miatt a Levegő Munkacsoport levelet írt a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárságához, kérve, hogy az egységes jogalkalmazás érdekében készüljön részletes hatósági útmutató, és szervezzék meg az érintett hatósági ügyintézők speciális továbbképzését is.

Reménykeltő választ kapott a környezetügyért felelős államtitkártól a Levegő Munkacsoport: lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jövőben hatékonyabban lépjenek fel a hatóságok az illegális lakossági égetésekkel szemben.

A Levegő Munkacsoport korábban levélben hívta fel a Miniszterelnökség figyelmét arra, hogy a hatóságok ritkán intézkednek, amikor lakosok illegálisan égetnek (vagyis a műanyagokat és egyéb hulladékokat tüzelnek el a lakásukban vagy nyílt téren), és ha mégis, az esetek túlnyomó többségében a fellépésük nem jár érdemi eredménnyel. Ennek fő oka az ügyintézők ismerethiánya, valamint a felmerülő bizonyítási és jogértelmezési nehézségek. Ezért a Levegő Munkacsoport azt kérte a Miniszterelnökségtől, hogy a lakosság egészsége védelmében készítsenek részletes hatósági útmutatót az egységes jogalkalmazásra, és szervezzék meg az érintett ügyintézők továbbképzését.

V. Németh Zsolt államtitkár válaszlevelében kimondja: „…egyetértek azzal, hogy a lakossági hulladékégetéssel összefüggő hatósági fellépés hatékonyságát növelni kell. Ennek első lépéseként tárcának részletesen fel kívánja mérni a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok eljárási gyakorlatát, jogalkalmazási tapasztalatait és képzési igényeit.”

Forrás: levego.hu

Kíváncsian várjuk a konkrétumokat.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul