e-gépész online szaklap

Lakossági tudatosság a tüzelés kérdésében

| | |  1 | |

Annak ellenére, hogy Magyarországon a lakások 64%-ában vannak tüzelőanyaggal (földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal, fűtőolajjal) üzemelő berendezések, amelyek szén-monoxid(CO)-szivárgást idézhetnek elő, a lakóingatlanok tulajdonosai nem sokat tesznek azért, hogy elhárítsák a veszélyt. Az egyik piaci szereplő friss felmérése szerint csak 49%-uk végzi el rendszeresen az érintett berendezések karbantartását, és mindössze 16%-uk szerelt fel szén-monoxid-érzékelőt a lakásában.

Az is kiderült, hogy az emberek 12%-a úgy véli, hogy szag alapján képes észlelni a szivárgást, a szén-monoxid azonban szagtalan, íztelen gáz. A megkérdezettek 25%-a mondta továbbá azt, hogy otthonában semmilyen óvintézkedést nem tesz a szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében. Ez a helyzet annak ellenére is fennáll, hogy a lakosság igen nagy része tájékozott a kockázatokat illetően. Az emberek 98%-a állította azt, hogy tisztában van a tüzelőberendezések okozta szén-monoxid-szivárgás potenciális veszélyeivel.

A felmérés jelentős lakóhely szerinti eltéréseket mutatott ki. A falvak lakossága igen nagy mértékben függ a tüzelőanyaggal üzemelő berendezésektől, ami a szén-monoxid-mérgezés kockázatát is növeli. Budapesten, valamint a nagyobb városokban a válaszadók kevesebb mint felének található szén-monoxid kibocsátására képes fűtő/vízmelegítő készülék az otthonában, a falvakban azonban ez az arány a 90%-ot is meghaladja. A délkeleti országrészben tíz háztartásból nyolcban vannak ilyen berendezések, míg az északnyugati régióban csak minden második háztartásban találunk földgázzal, palackozott gázzal, fűtőolajjal, fával vagy szénnel üzemelő berendezéseket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint évente 10-15 halálos áldozata van a szén-monoxid-mérgezéses eseteknek, amelyekből átlagosan évi 200-300-at jegyeznek fel Magyarországon. Más szakértők becslése szerint minden évben több tízezer be nem jelentett vagy fel nem ismert, enyhe szén-monoxid-mérgezéses eset fordulhat elő az országban.

Eddig a közlemény, amihez néhány dolgot hozzátennénk. Először is: nagy összegben mernék fogadni arra, hogy az adat, miszerint az érintettek 49%-a, azaz lényegében fele karbatartatja a tüzelőberendezését, csak az emberi önigazolási kényszernek köszönhető - nagy összegben mernék fogadni arra, hogy a valós szám kategóriákkal kisebb, pedig a 49% sem szívderítő adat. Ugyanúgy irreális a 98%-os "képben levési" arány is. Az emberek legfeljebb hiszik, hogy ismerik a veszélyeket! Végül pedig: véleményem szerint ahány nyílt égésterű tüzelőberendezés (legyen az fali gázkazán, cserépkályha vagy gáztűzhely) üzemel ma Magyarországon lakótérben, annyi CO-mérgezési forrásról beszélhetünk, azaz milliós tételről van szó. (Meghagyva, hogy jó tervezéssel, kivitelezéssel és használattal a veszély csökkenthető.) A szerk.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Chiovini György | 2014. dec. 10.

Hol olvasható az idézett felmérés?

Facebook-hozzászólásmodul