e-gépész online szaklap

Mégsem csodaszer?

| | |  2 | |

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Czinege és Fiai Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a ThermoShield festékcsalád népszerűsítése során, ezért a hivatal 1,75 millió forintos bírságot vetett ki a vállalkozásra.

A napi.hu cikke szerint:

"A vállalkozás 2011. január 1. és 2012. szeptember 28. között a ThermoShield festékcsalád népszerűsítése során azt állította, hogy a termék használatával véglegesen megszüntethető a penészesedés, fűtési költségcsökkentés érhető el és megoldást nyújt a házi por problémájára is, így megszüntethető az allergia. A vállalkozás célja a reklámokkal elsősorban azon fogyasztók figyelmének felkeltése volt, akik kifejezetten a fenti problémákra keresnek megoldást - írta közleményében a GVH.

A ThermoShield festékcsaládot forgalmazó vállalkozás a vizsgálat során nem tudott benyújtani olyan bizonyítékot, amely igazolta volna a termék használatával elérhető eredményeket.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Czinege és Fiai Kft. a ThermoShild népszerűsítése során tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat, ezért 1 750 000 forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást. A GVH súlyosító tényezőként értékelte a bírságkiszabás során azt, hogy a közel két éven át zajló kampánnyal nagy számú fogyasztót értek el."

Az eredeti cikk a napi.hu-n jelent meg, itt letölthető.

Gyorsan utánanéztünk a GVH honlapján az ügynek, ahol megtaláltuk az eljárás megindulásáról tudósító hírt, ami szintén tartalmazott érdekességet:

"A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-73/2012. ügyszámon eljárást indított a Czinege és Fia Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2012. szeptember 28-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Czinege és Fia Kft-vel szemben, mert valószínűsíthetően nem kellően megalapozott hatásokat, illetve célra való alkalmasságot jelenít meg a -ThermoShield- elnevezésű termékcsaládhoz tartozó ThermoShield Interiur, ThermoShield Exteriur, Thermo Vital, Top Coat és Top Shield termékhez kapcsolódó marketingkommunikációs eszközein.

A versenyfelügyeleti eljárás kiterjed az eljárás alá vont vállalkozás által a ThermoShield Interiur, a ThermoShield Exteriur, a Thermo Vital, Top Coat és a Top Shield termékkel összefüggésben 2011. január 1. napja óta alkalmazott valamennyi kereskedelmi gyakorlatára.

Fenti magatartásával a Czinege és Fia Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdésének bg) pontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2012. október 4."

Na most az érdekes az, hogy a 2012 októberében induló eljárás a fentiek szerint maximum 2013 májusáig tarthatott volna...

Mindegy, a lényeg, hogy döntés született. Még egy pluszinfó: A 2012-es CONSTRUMA vásár keretében átadták a KIVÉT ( Kiváló Építési Termék) díjat – az energiamegtakarító bevonatok közül elsőként – a ThermoShield festékcsalád részére.

Gyorsan utánanéztünk annak is, hogy mi a helyzet az ionkazánnal, hiszen (egy tavalyi, a MÉGSZ kiadványában megjelenő PR-cikk és egyéb információk szerint is) Czinegéék lelkes Beril-forgalmazók. Nos, a cég honlapjain ennek nyoma sincs, termékeik, technológiáik között nem említik, bár a Beril hivatalos honlapján mint Szolnok megyei Beril képviselet szerepel. Vajon ezt a technológiát miért nem népszerűsítik? Talán túl drága lenne?

Feltehető a kérdés: Pálcát lehet-e törni Czinegéék vagy más kereskedők fölött, amikor az általuk forgalmazott termékeket egy Építési Termék Minőségvédelmi és Vállakozásfejlesztési Nonprofit Kft., egy Magyar Épületgépészek Szövetsége "hitelesíti"?

És a korrektség okán íme a forgalmazó sajtóközleménye:

Sajtóközlemény

Mint ismeretes, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bírságot vetett ki a Czinege és Fiai Kft-re, mert az álláspontja szerint cégünk “tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a ThermoShield festékcsalád népszerűsítése során”.

Megdöbbentünk a Versenyhivatal döntésén, mellyel nem értünk egyet! Azonnal egyeztetést kezdtünk a határozatról a gyártóval, vizsgáljuk a GVH kifogásait és a határozat megtámadását tervezzük!

Meggyőződésünk, hogy cégünk a vonatkozó jogszabályokat betartotta és nem tévesztette meg a fogyasztókat. Azonban mivel a határozat megtámadásának nincs halasztó hatálya, a GVH által kifogásolt részeket felülvizsgáljuk és szükség szerint módosítjuk.

Ifj. Czinege Károly

Az esetleges kérdéseikre készséggel állok rendelkezésre.

A szerkesztő: Azóta a per befejeződött, a bíróság nem adott igazat a Czinege és Fiainak, lásd ide kattintva.

Köszönettel,
Ifj. Czinege Károly
Czinege és Fiai Kft.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Jakab Gábor | 2014. jún. 22.

Miért nem légyen, hogy megtévesztettek vagy sem? Huzamosan nem mondtak igazat annak reményében, hogy így sikerül többet eladni az után gyártott, lejárt szavatosságú festékéből. Nagyon sok helyen írták már a neten, hogy a Czinege és Fiai Kft egy kétes eredetű terméket forgalmaz és amit éveken keresztül állított a Thermoshield festékről egyszerűen nem igaz. Az index.hu az origo.hu a napi.hu a penzcentrum.hu és még nagyon sok portál foglalkozott és írt a Termoshield hamisításról, kész csoda hogy ezek után még van olyan BALEK aki ezt a Thermoshield festéket megveszi. Én elkerülném nagy ívben!


Helipow | 2014. febr. 22.

a dolog lényeg nem az h a Kft megtévesztette valakit vagy sem. Lényeg - pénzbeszedés, úgy ahogy más állami szervek is!!!! Amikor egy másik cég ellen a ,,FOGYASZTÓnemVédelemhez,, forultam hogy a bűntethető fenyegetőzés mellet alaptalanul és jogtalanul elrábolták tőle 37 e Ft-ot akkor a fentiek mindent megtették annak érdekében hogy bizonyítsék be mint ha én nem akartam elmondani miről van szó....... tragikus és nagyon eltévesztő propaganda.

Facebook-hozzászólásmodul