e-gépész online szaklap

Részlegesen indult el az e-napló

2013. október 11. | e-gépész | |  0 |

Bár a szakmai szervezetek elhalasztották volna az e-építési napló bevezetését januárig, ennek ellenére mégis elindult október elsejétől, még úgy is, hogy napokkal az indulás előtt jelentősen szűkítették a kötelező használat körét.

A táblázat forrása: építésijog.hu

Egy általunk megkérdezett, az épületgépészetben dolgozó felelős műszaki vezető szerint mindenképpen értékelni kell az elektronikus napló bevezetésénél a szándékot. Az e-naplónál a naplóírás szabályai alapvetően nem változnak, mondta, annyi különbség van, hogy ez rögtön megérkezik egy központi adattárolóba, de az offline üzemmódnak köszönhetően lesz lehetőség a bejegyzések némi módosítására és finomhangolására. A rendszer előnye, hogy strukturálja a projektben lévő szereplőket, és ellenőrzi azok jogosultságait, ezáltal átláthatóságot biztosít. Ha ez jól működik, képes lesz kiszűrni a kivitelezésben jelenlévő trükközéseket, de tapasztalatok egyelőre még nincsenek.

Mivel a közbeszerzések elektronikus naplózásának kezdési időpontját eltolták januárra, így azokkal még nem kell foglalkozni. A dátumtolódás mögött inkább technikai okok és óvatosság van forrásunk szerint, mintsem az építőipari trükközések rendszerét fenntartani kívánók lobbija. A közbeszerzések alapvetően bonyolult eljárások, és példaként hozva: egyszerűbb egy építési engedélyezési eljárást korrigálni, mint mondjuk egy több milliárdos közbeszerzést.

Ennek a rendszernek alapvetően még be kell járatódnia, és mint minden új technikai vívmánynál, itt is lesznek nehézségek az elején, mondta az általunk megkérdezett szakember, de hozzátette, hogy a rendszer használatát meg lehet tanulni és alkalmazni, csak hosszabb időt vesz igénybe, míg a cégek erre ráállnak és átlátják.

Egy másik felelős műszaki vezető kolléga kicsit más szemszögből fogalmazott meg kritikát. Szerinte az olyan műszaki vezetéssel foglalkozó cégek, akik alapvetően tervezőirodák, jól jártak, viszont akik kiviteleznek, rosszul, mivel számukra dupla munkát jelent az új rendszer – az építkezésen jegyzetelnek, otthon gépbe viszik az adatokat. (Érdekes kérdés, hogy mennyire vannak felvértezve a kollégák számítástechnikai eszközökkel – például laptoppal – és tudással. A szerk.) Jónak tartja a rendszert az utólagos manipuláció lehetőségének megszüntetése okán, de ez az irányba is hat, hogy egy megfelelő munkavégzésnél a jóhiszemű felejtések, tévedések később szintén nem korrigálhatók.

e-napló

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul