e-gépész online szaklap

Zavar a végfelhasználóknál

| | |  6 | |

Az utóbbi hetekben szinte minden úgymond civil ismerősömet megkérdeztem a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról. Megdöbbentő, mennyiféle véleményt hallottam.

A következő válaszokat hallottam:

1. Nem is hallott az egészről. Ebből volt a legkevesebb.

2. Hallott róla, de nem törődik vele - majd ha rákényszerül.

3. A gázszolgáltató dolga, nem?

4. Igen, megcsináltattuk azonnal! Ilyen is több volt.

5. Várunk a rendeletre. Ez volt a legtöbb.

Külön kérdés a társasházaké. Itt a közös ló elve érvényesül, azaz valaki mindig panaszkodni fog; vagy a lakótársakra, vagy arra a tolvaj házkezelőre, aki kiadja a havernak a munkát, az meg lenyúlja őket, vagy a gázszolgáltatóra.. Nagymamám társasházában a házkezelő nyomására elvégeztették az ellenőrzést, viszonylag olcsón, kb. 1500 Ft-os lakásáron. Megjegyzendő, hogy itt távfűtés és gáztűzhely van. Ez egy 20 éve épült nyugdíjasház, ahol a még élő eredeti beköltözők azóta sem néztek rá a rendszerre. Ez meg is látszott: a lakások felében azonnali beavatkozásra volt szükség. Hogy ezt ki csinálja és mennyiért, arról nincs információm.

Anyósom társasházában két hónapja szerződtek egy felülvizsgálóval, aztán a kormány terveit hallva lemondták, és most várakoztak. A mellettük lévő épületben viszont megcsináltatták, elég borsos áron, mert a gázszolgáltató képviselője szerint "Tudják, mikorra kerülnek sorra, ha ránk várnak? Talán évek múlva..."

Az interneten rengeteg rémtörténet kering, én most egy önmagát ajánló szolgáltató reklámlevelét másolom ide, a végén némi kommentárral:

KÖZÉRDEKÛ FELHÍVÁS

KÖTELEZŐ FELÜLVIZSGÁLAT
2012. január elseje óta kell a lakástulajdonosoknak számolniuk azzal, hogy amennyiben bérbe adnák vagy eladnák a lakásukat, kötelező jelleggel el kell készíttetniük az ingatlan energetikai állapotfelmérését. Az úgynevezett energiatanúsítványból sok olyan információhoz juthat így a tulajdonos, melyek révén költséghatékonyabbá válhat a lakás fenntartása különösen az áram-, illetve a gázszámlák szempontjából.
Szeptembertől azonban nem csak ezt lesz kötelező elkészíttetni. A 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő kormányrendelet újabb, biztonsági szempontokat szem előtt tartó lépésre kötelezi a lakástulajdonosokat, ezúttal a gázkazánok és gázcsatlakozók kapcsán.

INGYENES FELÜLVIZSGÁLAT

Vizsgáltassa be készülékeit, bekötéseit, gázvezetékrendszerét, INGYEN!
Tegyen eleget az 5 évente kötelező ellenőrzésnek.
Érezze magát és családját biztonságban.
Értesüljön a lehetséges problémákról, szakszerüen és díjmentesen.
Ön mint tudatos fogyasztó szeretne eleget tenni kötelezettségeinek?
Nem kell mást tennie mint hívni a
06-30/389-0146-os
NEM EMELTDÍJAS telefonszámot.

Kötetlen beszélgetést folytattunk Kálmán Zoltán gázvezeték és -készülékszerelő mesterrel, aki készségesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire:

Mikortól van érvényben, és milyen előírással van dolgunk?
Kálmán Zoltán gázszerelő mester:
2012. július 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett kormányrendelet, amely a gázcsatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát írja elő. Ennek értelmében magát a felhasználói berendezést az üzembehelyezését követő 5 éven belül első alkalommal felül kell vizsgáltatni, majd a jövőben 5 évente azt meg is kell ismételni. Emellett 10 évente a csatlakozóvezetékek műszakibiztonsági felülvizsgálatát is meg kell csináltatnia a tulajdonosnak. A rendelet 2012. szeptember 1-jétől hatályos, a legelső felülvizsgálatokat pedig legkésőbb 2016. december 31-ig végre kell hajtani. Az 1981 előtt vagy bizonytalan időpontban üzembe helyezett készülékeknél erre 2013. decemberi 31-ig kapnak haladékot a tulajdonosok.

Miután a szakember végzett a vizsgálattal mire számíthatnak a fogyasztók?
Kálmán Zoltán gázszerelő mester:
Az ellenőrzés végén három minősítést kaphat az adott szempont: megfelel, feltétellel megfelel, illetve nem felel meg. A minősítés végén a tulajdonos az aláírásával tudomásul veszi a dokumentumban szereplőket. Abban az esetben, ha valamelyik rész nem megfelelő minősítést kap, abban az esetben a szakember felhívja a figyelmet a hiányosságokra, tulajdonosként pedig mielőbb gondoskodni kell a probléma orvoslásáról.

Önök is előírásszerüen dolgoznak?
Kálmán Zoltán gázszerelő mester:
A kormányrendelet előírja a felülvizsgálat során kitöltendő dokumentum tartalmát is, mely nagyjából három és fél oldalon keresztül sorolja a különböző szempontokat, melyeket a szakembernek ellenőriznie kell.

Ha nem végezhet bárki ilyen vizsgálatot, mégis kihez fordulhatnak a fogyasztók?
Kálmán Zoltán gázszerelő mester:
A rendelet szerint csak az végezheti el ezt a felülvizsgálatot, aki műszaki-biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkezik. Az általa készített jegyzőkönyvet pedig a fogyasztó köteles megőrizni, hiszen ezzel tudja igazolni, hogy eleget tett törvényi kötelezettségének.

E-mail címe nyilvános e-mail címjegyzékből került levelezési listánkba. Amennyiben nem járul hozzá, hogy szolgáltatásainkról szóló hírlevelünket továbbra is eljuttassuk Önhöz, kérjük, kattintson a levél alján található "Leiratkozom a listáról" feliratra. A zavarásért, elnézését kérjük. Levelünk tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek. Áraink az áfát nem tartalmazzák. Akciónk a készlet erejéig, de legfeljebb 2013.12.31-ig érvényes, az árváltoztatás jogát fenntartjuk. Az üzenet kizárólag a címzettnek szól. Akik nem címzettjei, jogosultjai ennek az üzenetnek, nem olvashatják, nem továbbíthatják, nem dolgozhatják fel azt, illetve nem érezhetik magukat megszólítva. Amennyiben ezt az üzenetet, az internet sajátosságainak következtében felmerülő vagy egyéb okból tévesen kapta meg, úgy kérjük, törölje és értesítse az üzenet küldőjét. Köszönjük.

Felhívtam az EURO Gáz Hungaria Kft. "nem emeltdíjas" telefonját, és naivan kérdeztem néhányat. Azt a tájékoztatást kaptam többek között, hogy a felülvizsgálathoz nincs köze a gázszolgáltatónak, azt nekem kell megcsináltatnom. De örüljek, ha 90 napon belül kapok tőlük időpontot, és hogy ingyen van az egész. Arra azért számítsak, hogy ha probléma van, azt már bizony nekem kell fizetnem. Aztán amikor azt mondtam, hogy gondolkozom rajta, a mondat felénél rámcsapta a telefont - nem kell neki udvariasnak lenni egy ilyen tutyimutyi ügyféllel.

(Itt jelezném, hogy cikkünk a legújabb fejlemények előtt született.)

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Gabesz | 2020. febr. 11.

Euro Gáz Hungária Kft.Ez a legmocskosabb gárda akivel valaha találkoztam. Édesanyámnál elromlott a kazán. Mivel a rengeteg munkám miatt egyszerűen nem tudtam foglalkozni vele, a kisokosban találta ezt a bandát. Elmondásuk szerint vezérlő panelt, valamilyen érzékelőt számoltak fel összesen 196000(!) Ft-ért. Ma (febr 11-én) kiderült hogy az alaplapot sem cserélték ki!! Igazából semmit. Ebből rendőrségi feljelentés lesz. Mocskos,rohadt,tetű,lehúzós, gátlástalan banditák !!


herceg | 2018. júl. 12.

Én is megerősítem az Euro Gáz Hungária Kft-ről amit korábban írtak róluk. Nem adnak semmilyen bizonylatot. Egy céljuk van, hogy a saját termékeiket adják el minél magasabb áron és hogy átverjék, akit tudnak. Akinek ajánlatot tesznek, ne döntsön azonnal, mert arra mennek rá, hogy ne tudjon utánanézni, hogy háromszor annyit kérnek, mint mások. De inkább senki ne vegye fel velük a kapcsolatot. Szomorú, hogy bejegyzett cég ilyen mentalitással legálisan működhet.


tékat | 2017. szept. 28.

Sajnos, én beugrottam az Euro Gaz Hungaria Kft. nevű rablóbandának, korrektnek tűnt a hirdetésük s a honlapjuk is. A kerületi Kisokos nevű kiadványban találtam őket, és eddig azt hittem, az már egy színvonalat jelent, ha valaki ott hirdethet. Hát nem! Bár tkp. nem csak a munkájukkal van problémám (ketten voltak, az egyik nem csinált semmit csak üldögélt a konyhában, a másik dolgozott), és nem is csak az iszonyú magas árral. Hanem azzal, hogy úgy vették át az összeget, hogy semmiféle nyugtát, elismervényt nem adtak, kérésemre sem. A pénz banki átutalásától mereven elzárkóztak. A garancia úgy néz ki, hogy a lógós nagypofájú egy gyufacímkényi céglogót ragasztott a készülékre, amire ráírta a nevét meg a dátumot. Csak azért írtam ezt ide, hogy jól gondolja meg mindenki, aki velük akar dolgoztatni. https://gazszerelo-budapesten.hu/


tékat | 2017. szept. 28.

Hogy érzékeltessem ennek a rabló Euro Gaz Hungaria Kft-nek az árarányait: egy ötezer Ft-os vécétartályt 55 000 Ft-ért akartak beszerelni nálam. Mikor közöltem, hogy az ár-érték valahogy nincs arányban, lecsapta a telefont.


Vaillant | 2014. jún. 23.

"Aztán amikor azt mondtam, hogy gondolkozom rajta, a mondat felénél rámcsapta a telefont - nem kell neki udvariasnak lenni egy ilyen tutyimutyi ügyféllel." Az Euro Gáz Hungária Kft-nél vannak egyéb gondok is sajnos. Sok helyen lehet olvasni, hogy túlszámláznak és a számla adás sem az erősségük. A Forró nyomon című műsorban is benne voltak!


Zöhls András | 2013. szept. 2.

"Módosul a gázkazánok biztonsági felülvizsgálatának periódusa 2013. augusztus 30. 17:17 MTI A gáz felhasználói berendezések (kazánok és más készülékek) műszaki-biztonsági felülvizsgálatát a jövőben a gázmérő cseréjekor kell elvégezni, ami egy normál fogyasztású lakásnál nem öt, hanem tízévenkénti felülvizsgálatot jelent - a nemzetgazdasági miniszter (NGM) rendeletét módosító tervezet pénteken jelent meg a kormány honlapján. A tavaly nyáron született NGM rendelet múlt év szeptemberétől teszi kötelezővé a gáz felhasználói berendezések, továbbá a csatlakozó vezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát. A eredeti rendelet szerint a gázkészülékeket 5, míg a csatlakozó vezetékeket 10 évente kell felülvizsgálni. A módosítási tervezet mindkét felülvizsgálatot a fogyasztásmérő cseréjekor teszi kötelezővé. Miután az óránként 6 köbméter, vagy annál kisebb teljesítményű gázóráknál a csere 10 évenként kötelező, a felülvizsgálati periódus 5-ről 10 évre változik. A gáz csatlakozó vezeték felülvizsgálatára eredetileg is 10 éves periódust határozott meg a miniszter. Amennyiben a gázmérő fajlagos teljesítménye 6 köbméter feletti, akkor a gázmérő csere 5 évente esedékes és ehhez idomul mindkét felülvizsgálat is. A rendelet eredetileg 4 lépcsőt állított fel a felülvizsgálat ütemezésre. Például a legöregebb, 1981 előtt üzembe helyezett berendezések műszaki állapotát ez év végéig kell ellenőriztetni, míg a fiatal - 2004 első napja után üzembe helyezett - készülékeknél 2016 utolsó napja a határidő. A módosítás csak a legöregebb kategóriára állapít meg külön határidőt. Ezek tulajdonosai ez év utolsó napjáig kötelesek bejelenteni a készüléket - és a csatlakozó vezetéket - a gázszolgáltatónál, aki a munkát 2014. szeptember 30-ig végezteti el. A feltárt hibákat jövő év utolsó napjáig kell kijavíttatni." Sok sebből vérzett ez a rendelet, ideje volt újragondolni. Persze a fenti szöveg csak egy jogszabály tervezet összefoglalása, és ugye, az ördög a részletekben rejlik.

Facebook-hozzászólásmodul