e-gépész online szaklap

Magyar napos siker

2012. május 15. | Kardos Katalin | |  0 |

A SolarDecathlon egy évente megrendezésre kerülő nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, amelyet felváltva rendeznek meg Európában, Madridban, és az USA-ban, Washingtonban. Idén ősszel a BME Odooproject csapatának lehetősége nyílikrá, hogy a 20 döntős egyikeként, megépítse diákok által tervezett szolár házát Madridban, és ezzel összemérje tudását már nívós európai egyetemek hallgatóival.

A feladat innovatív, fenntartható, napenergiával működő lakóház tervezése és megépítése, piaci szereplők bevonásával. A verseny neve nem véletlenül decathlon – ami tízpróbát jelent: a versenyzőket tíz szempont alapján értékelik, ezek az építészeti minőség, mérnöki minőség és kivitelezés, energiahatékonyság, villamosenergia mérleg, komfort, energiatakarékos háztartási berendezések, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, ipari megvalósíthatóság és piacképesség, innovációk, fenntarthatóság. Ezeket részben mért teljesítmény, részben szubjektív szempontok alapján pontozzák, az első helyet az nyeri, aki összetettben a legtöbb pontot szerzi.

A feladat összetett, és a házat minden részletre kiterjedően meg kell tervezni, ezért nagyon fontos a különböző szakágak együttműködése. A széleskörű műegyetemi oktatásnak köszönhetően a közel 70 fős csapat szinte minden tagja az egyetem hallgatója: van építész-, villamos-, gépész-, mechatronikai mérnök, sőt nem csak mérnökszakos, hanem gazdaság- és társadalomtudományi tanulmányokat folytatók is vannak a csapatban. Így nem csak a ház tervezését, de a projekt minden részét – így például a szponzorokkal való tárgyalások, sajtó megjelenések – diákok végzik. Tapasztalt tanáraink is nagy segítséget nyújtanak, és a különböző csapatrészekkel rendszeresen konzultálnak.

Az előrehaladást természetesen folyamatosan dokumentálni kell a verseny szervezői felé, eddig négy leadáson vagyunk túl, és igen pozitív visszajelzéseket kaptunk.

A verseny 2012 szeptemberében lesz Madridban, itt 10 nap áll rendelkezésünkre megépíteni a házat, ezért az építkezést már nyáron, Magyarországon elő kell készíteni. Gyakorlatilag teljesen fel fogjuk építeni a házat, hogy aztán négy nagyobb darabra szétszedve kamionokon szállíthassuk Spanyolországba.

A fenntartható és innovatív gondolkodás határozza meg a tervezés minden fázisát, így már az építészeti koncepciót is. Egy környezettudatos ház tervezése során fontos, hogy a ház ne szigetelje el használóját a környezettől, hanem inkább lehetőséget biztosítson a kapcsolatra, és szükség esetén védelmet adjon. Koncepciónk egyben visszanyúl a hagyományokhoz: a régi parasztházaknál a ház a tornácon vagy verandán keresztül szoros kapcsolatban volt az udvarral, sok tevékenységet tavasztól őszig ezen az átmeneti részen végeztek. Ezt újragondolva alakult ki – a beépíthető területet átlósan elfelezve – a hatalmas terasz és a minimális méretűre szorított lakás, melyeket üveghomlokzat választ el. A teraszt határoló déli fal a koncepció kulcsfontosságú eleme, itt helyezkedik el a nyári konyha, egyes gépészeti berendezések, és a külső oldalán a napelemek egy része.

Az egyszerű, tagolatlan formának köszönhetően a lehető legkisebb a lehűlő felület, és mivel a kis lakás bevilágítását a déli üveghomlokzat biztosítja, a tömeget nem tagolják további nyílászárók, ezzel is minimálisra redukálva a hőhidak lehetőségét.

A ház teljes energiaigényét és használati melegvíz-ellátását a tetőn és a déli falon elhelyezett napelemek által termelt energia fedezi, napkollektor nincs. A tetőn monokristályos napelemeket helyezünk el, bár a 6°-os dőlésszög nem a legkedvezőbb a napenergia-hasznosítás szempontjából, de ezt kompenzáljuk a déli falon elhelyezett vékonyréteges napelemekkel. Ezek függőleges helyzetüknek köszönhetően télen, alacsony napállás esetén is viszonylag jó hatásfokkal tudnak működni, valamint jobban hasznosítják a szórt illetve reflektált fényt.

A napelem által termelt egyenáramot inverter alkalmazásával alakítjuk váltakozó árammá. Összesen három invertert terveztünk be, ebből kettő a tetőn, egy a nyári falban helyezkedik el. A levegő hűtését, fűtését, és a használati melegvíz ellátást víz-levegő üzemű hőszivattyú biztosítja, melynek kültéri egysége a nyári falban helyezkedik el. A további gépészeti berendezések a gépészeti helyiségben kapnak helyet. A házon belül egy blokkban van a gépészeti helyiség, a konyha, és a fürdőszoba, a lakótér többi része – nappali, étkező, konyha, dolgozó, hálószoba – egy térben helyezkedik el.

Egy innovatív lakóház tervezése során nem feledkezhetünk meg az automatizálásról sem, amely esetünkben a gépészeti- illetve a komfort rendszerek automatizálását jelenti. A komfort rendszer automatizálása a KNX szabvány szerint működő berendezésekkel valósul meg, és magában foglalja a redőnyök időjárásfüggő mozgatását, a fényforrások ki/bekapcsolását, dimmelését, a külső/belső környezet jellemzőinek vizsgálatát, valamint a villamos energia termelés és fogyasztás adatainak integrálását. Ez a rendszer decentralizált, ez több okból előnyösebb: egyrészt bővíthető, másrészt biztonságosabb a hibákkal szemben.A tervek szerint okostelefonunk segítségével távolról is irányíthatjuk majd a rendszert.A hőszivattyú saját, autonóm logikával rendelkezik, a gépészet vezérlése gondoskodik a hűtés-fűtésről, a légtechnikáról és a víz-csatorna rendszerről.

A verseny után a ház előreláthatólag a BME campusán kap majd hosszú távú helyet, de kiállítások, rendezvények alkalmával újra szét lehet szerelni és ideiglenesen máshol felépíteni. Alapvetően oktatási, kutatási célokat szolgál majd: a hallgatók különböző tantárgyak keretében megismerkedhetnek a beépített szerkezetekkel, berendezésekkel, így segíti a projekt a fenntartható szemlélet oktatásba integrálását. Ezen kívül lehetőséget ad arra is, hogy hosszú távon vizsgáljuk a beépített berendezések működését, amortizációját, ezzel segítve a szponzor cégek fejlesztési tevékenységét.

A projekt megvalósításához minden csapat kap némi anyagi támogatást a SolarDecarDecathlon Europe-tól, a Műegyetem is támogatja csapatunkat, de alapvetően különböző cégek szponzorációjából tudjuk felépíteni házunkat. A szükséges anyagok, berendezések jó része már rendelkezésünkre áll, de továbbra is szükségünk van támogatókra, hiszen nem csak a ház megépítéséhez, de például a szállításhoz, és a verseny idején Madridban tartózkodásunkhoz is komoly anyagi háttér szükséges.

Solar Decathlon

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul