e-gépész online szaklap

Az épületgépész szakmai képzések új jegyzetei

| | |  5 | |

Magyarországon még nem volt példa arra, hogy egy új szakmai képzési program jegyzetei a képzés kötelező bevezetése előtt 8-10 hónappal hiánytalanul megjelenjenek, ráadásul a szakiskolák szaktanárai ezek mintapéldányait megkapják, előzetesen megismerhetik, véleményezhetik. Most ez bekövetkezett.

Örömmel tájékoztatom a szaklap olvasóit, hogy munkatársaim, kollegáim közreműködésével megszerkesztettem, és összeállítottam az épületgépész szakmai oktatás összes szakágának tananyagát tartalmazó 11 kötetből álló jegyzetsorozatát. A jegyzetek tananyagtartalma a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakértői által kidolgozott 2011-ben közzétett új OKJ szerinti épületgépészeti szakképzésekhez tartozó szakmai modulok követelményei szerint kerültek feldolgozásra.

Az új OKJ szerinti képzés szerint a régi szakmák összevonásra kerültek, ezek a következők:

• Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő
• Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő
• Hűtő - és légtechnikai rendszerszerelő
• Épületgépész technikus
• Hűtő- és klímatechnikus

A jegyzetek egy része - a kötelező közös szakmai modulok szerint - minden szakma első évfolyamában kerül oktatásra. Ezek a következők:

Épületgépészeti szakágak tananyagát tartalmazó már megjelent ágazatonkénti moduljegyzetek:

A sorozat további szerkesztés alatt lévő és hamarosan megjelenő jegyzetei:
8. VÍZELLÁTÁS, CSATORNA - SZERELÉSI ISMERETEK
9. KÖZMÛ CSŐHÁLÓZATOK SZERELÉSE
10. ÉPÜLETGÉPÉSZETI ELEKTRONIKA, VEZÉRLÉS ÉS SZABÁLYOZÁS
11. VEZETÉSI SZERVEZÉSI ISMERETEK

A mintasorozatot az országban működő tizennyolc Épületgépészeti Szakiskolájához még a múlt év decemberében eljuttattam. A szaktanárok észrevételeiket, javaslataikat folyamatosan küldik, melyeket a végleges kiadásában majd figyelembe veszek. A jegyzet egyes kötetei szakáganként tartalmazzák az elméleti ismereteket, és a szükséges gyakorlati tudásanyagot. Megismerhetik a szakképzésben résztvevők a korszerű rendszerelemeket, szerszámokat, célgépeket, az üzembe helyezés, beszabályozás műveleteit, eszközeit, műszereit.

A szaktanárok munkáját szeretném segíteni azzal, hogy összeállítottam, a jegyzetekben található összes képet, táblázatot tartalmazó színes ábragyűjteményt, mely az epgepjegyzet.hu Weboldalon ingyenesen letölthető. Ezen a honlapon a jegyzet borítóképe mellett a JEGYZETEK TARTALOMJEGYZÉKE, és ÁBRAGYÛJTEMÉNYE megtekinthető.

Az egyes épületgépészeti szakmák, oktatásának jegyzeteit a JEGYZETEK FELSOROLÁSA SZAKMÁNKÉNT c. oldal tartalmazza. A MEGRENDELŐ LAPON a rendelés egyszerűen összeállítható.

Az épületgépészeti szakképzéssel foglalkozó felnőttképzési intézmények tanfolyamai már jelenleg is az új OKJ szerint folynak, és megelégedéssel használják a szükséges új jegyzeteket. Ez év szeptemberében már minden épületgépészeti szakiskolában az új OKJ szerint indul az épületgépészeti szakmák képzése, és reményeim szerint minden tanuló hozzájuthat a képzéshez készült új jegyzetekhez,

Az egyenként kb. 280-300 oldalas jegyzetek ára a nyomdai kalkuláció szerinti jelenleg bruttó 4700 Ft. Amennyiben több vállalkozás támogatja a tananyag-jegyzetek kiadását, ez az összeg jelentősen alacsonyabb lehet. A mai napig már közel 20 gazdálkodó szervezet jelezte támogatási szándékát.

Lehetősége van Önnek is arra, hogy kivitelezői tevékenységéről, vállalkozásáról, szakmai termék-képviseletéről berendezéseiről, technológiájáról A/4-es méretű színes bemutató anyag kerüljön a jegyzetbe elhelyezésre. Ha ezzel szponzorálja a jegyzetek kiadását, a többnyire hátrányos helyzetű tanulók lényegesen alacsonyabb áron juthatnak a képzésükhöz szükséges jegyzetekhez. A támogatás lebonyolításának menete szintén megtalálható az epgepjegyzet.hu Weblapon.

Amennyiben a fent vázolt módon van lehetősége, és támogatni kívánja, a jegyzetek megjelentetését kérésére elküldöm, az Ön cégének szakterületéhez kapcsolódó jegyzetek mintapéldányát.

Rácz László épületgépész mérnök, vezetőtervező
Meszlényi Zoltán-díjas mérnöktanár
E-mail: raczla@mailbox.hu
Mobil: 20/9 444 373

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fülöp Miklós | 2018. máj. 14.

Az http://epgepjegyzet.hu oldalon tudja felvenni a kapcsolatot a szerzővel és megváaásrolni a könyveket. Azt már csak halkan jegyezem meg, hogy a cikkben is benne van minden elérhetőség.


Nemeth Krisztian | 2018. máj. 12.

Hol lehet a könyveket megrendelni.?


csikan | 2012. febr. 23.

Ezeket a könyveket hogy tudnám megszerezni mint diák ? Mert csak a régi irományokból tudok tanulgatni , ami kissé elavult ahoz hogy az új rendszereknél a tudásomat kamatoztatni tudjam .


Kovács Dávid | 2012. febr. 2.

Tisztelt hozzáértők tudom nem tartozik ide, de próba szerencse és amúgy sem találtam olyan oldalt ahol feltehetném a kérdésemet és értékelhető választ kapnék rá.Szóval nekem az a nagy dilemmám, hogy nem tudom hol végezzem el az épületgépész technikus tanfolyamot, hogy használható tudást kapjak.( Budapesti vagyok és eddig az OKTÁVot találtam a leghitelesebbnek.) Segítségüket előre köszönöm. K. Dávid


Csonka Miklós | 2012. febr. 2.

Az épületgépész technikus képzésben résztvevők csekély létszáma miatt évek óta nem nyomtatnak tankönyvet. Ennek az állapotnak a megváltoztatására milyen esélyt lát? Csonka Miklós

Facebook-hozzászólásmodul