e-gépész online szaklap

Amit a szakma is helytelenül használ!

Keringet vagy keringtet a szivattyú?

Cikkek |

Ahány ház, annyi szokás tartja a mondás, ám ez a kitétel nem igaz a helyesírásra, itt csak egy jó megoldás létezik. Cikkünkben egy széles körben használt épületgépészeti készülék helyes és helytelen írásmódjával foglalkozunk.

Hol van már a tavalyi CSOK?

Cikkek |

Nagyon érdekes összefüggésekre mutat rá a GKI Gazdaságkutató Zrt. tanulmánya. Érdemes végigkövetni, hogy a CSOK bevezetése hogyan hatott a lakások árának emelkedésére, és mennyivel megterhelőbb ma lakást vásárolni (CSOK-kal, áfa-csökkentéssel együtt) mint 2015-ben.

Számos programmal, újdonsággal készül a Construma

Cikkek |

Már szinte teljesen megteltek az Otthonteremtési kiállítási csokor pavilonjai. A kiállítók és szervezők már gőzerővel készülnek az április 11-15. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezésre kerülő eseményre.

Állásbörzék nem csak épületgépészeknek

Cikkek |

Bizonytalan jelenlegi munkahelye? Szívesen váltana, de nem tudja, hol keressen állást? Épületgépészeti piacon van tapasztalata vagy szívesen dolgozna épületgépész kereskedésben, gyártónál vagy kivitelező vállalatnál? Segítünk Önnek megtalálni a megfelelő állást! Összegyűjtöttük a hazai épületgépészeti vállalatok állásajánlatait és ezt személyre szabottan, szűrve átadjuk önnek!

Mit tehetünk, ha más a márkanevünkkel hirdet?

Védjegyek és az online marketing

Hírek |

Az elmúlt években olyan formabontó online hirdetési lehetőségek jöttek létre, amelyek nemcsak a reklámszakembereket, hanem a jogászokat is új kihívások elé állították. Hogyan lesz hirdetőből védjegybitorló? Mit tehetünk, ha más a márkanevünkkel hirdet? Mik az AdWords buktatói a hirdetők és a védjegyjogosultak számára?

Tervezői hibák az épületgépészetben egy igazságügyi szakértő szemével

Cikkek |

Szinte sportot űznek a beruházók az építőipar minden résztvevőjének a versenyeztetésével. Legyen az tervező, kivitelező, műszaki ellenőr, de legfőképpen a beépítendő anyagok-berendezések, az elsődleges szempont csakis az ár. Manapság nem érdekli a beruházót a pályázó referenciája, hogy megfelelő háttérrel (szakmai létszám, ISO minősítés, felelősség biztosítás, nullás adóigazolás stb.) rendelkezik-e a vállalkozó, az egyedüli szempont a vállalási ár.

A rumpli, a burdalu és az ördög fürdőkádja

Hírek |

Fábry Sándor televíziós show-jában vendégeskedtek az Épületgépészeti Múzeum egyes tárgyai. Ha lemaradt az adásról, most megnézheti!

TÁMOGATOTT CIKK

Villanyszerelési tanfolyam klímaszerelőknek

Cikkek |

Villanyszerelési tanfolyamot tart a Columbus klímaszerelőknek, 2018. február 28-án a Lurdy házban.

Grundfos Product Center – a szivattyúválaszó

Cikkek |

A Grundfos Product Center egy online szivattyúkereső és méretező segédlet, amely használatával egyszerűen kiválaszthatja a megfelelő Grundfos szivattyút, termékinformációkhoz juthat meglévő szivattyújáról, vagy megkeresheti a megfelelő kiváltó terméket.

Tönkrement a kazán vezérlőpanelje – az áramszolgáltatóval fizettetik meg

Cikkek |

Érdekes anyagot tett közé a Budapesti Békéltető Testület, amely egy állítólagos áramszünet okozta kazánmeghibásodás kapcsán indított perről számol be.

Létesítményenergetikai szakmérnöki szakirányú továbbképzés

Hírek |

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszéke a 2017/2018 tanév tavaszi félévében ismét indítja Létesítményenergetikai szakmérnöki szakirányú továbbképzését.

Kéményes kontra gázos: még mindig az együtt tanúsításról

Cikkek |

A vita nem új, azonban az elmúlt hetekben felerősödött ismét, számos vélemény elhangzott különböző szakmai fórumokon, rendezvényeken és itt az e-gépészen is. Talán két igazságról is beszélhetünk, mert mindkét félnek megvan a maga nézőpontja és azokat jogszabályokkal is alá tudja támasztani. Vélhetően kiegyezést csak egy egységes jogszabály-rendszer hozna.

15. országos rézverseny szakiskolák részére

Hírek |

Az Európai Réz Intézet immár 15. alkalommal hirdeti meg országos rézversenyét épületgépész szakközépiskolák és szakgimnáziumok tanulói részére. A verseny az interneten kerül lebonyolításra, célja, hogy egy játékos szakmai vetélkedő formájában mélyítsük el a diákok szakismeretét a rézcsövek épületgépészeti felhasználásának, valamint a réz egyéb alkalmazásainak területén.

Tájékozató a felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól

Cikkek |

A 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról (GET), és a GET végrehajtásáról szóló 19/2009. (I.30.) Kormányrendelet 2018. 02. 01-től hatályba lépő változása részben megváltoztatja a csatlakozóvezeték és felhasználói berendezések létesítésének a folyamatát, érintve a kiviteli tervek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát, és a kivitelezést követő műszakibiztonsági ellenőrzést.

Megint elment egy barát, egy szakember

Cikkek |

Lencsés Ernő még csak 77 éves volt. Gépész üzemmérnök, a Gáz-Works Kft. tulajdonosa és ügyvezetője.

Együtt tanúsítás – a kéményseprőé vagy a gázkészülék-szerelőé a felelősség?

Cikkek |

Az egyik legnagyobb feszültéséget a kéményseprők és a gázosok között a zárt égésterű gázkészülékkel együtt tanúsított kéményrendszerek okozzák. A vita elmérgesedni látszik, miközben mindkét fél a saját igazát állítja.

Együtt tanúsítás gépész szemmel

Cikkek |

Az „Együtt tanúsítás – a kéményseprőé vagy a gázkészülék-szerelőé a felelősség?” című cikkünk azzal a szándékkal íródott, hogy az érintettek pro és kontra kifejthessék véleményüket a témáról. A témafelvetés sikeres volt, hiszen számos hozzászólás érkezett, amelyek jól jelzik a szembenálló felek eltérő álláspontját – az alábbiakban két kommentet osztanánk meg a vita továbbgördítésének szándékával.

TÁMOGATOTT CIKK

Gázfűtés – akár a világ végén is

Cikkek |

Az összes alternatív energiahordozó közül a propán-bután rendelkezik a legtisztább és legmagasabb fűtőértékkel. Sokoldalúan felhasználható, környezetbarát, minősége egyenletes, fűtőértéke magas, könnyen elérhető, akár átmeneti időszakra is igénybe vehető.

Hővisszanyerés és a közel nulla energiaigény

Cikkek |

Beköszöntött a közel nulla energiaigényű épületek korszaka, a tervezőasztalokon legalábbis. A kötelező u értékek régóta ismertek, de épületgépészeti szempontból talán izgalmas új kérdések vetődnek fel, főleg az elektromos fűtés (napelemmel vagy anélkül), illetve a hővisszanyerés szempontjából.

Egyhelyiséges hővisszanyerős szellőzési megoldások a Zehndertől

Cikkek |

Rengeteg megkeresést kapunk ablakcserén átesett épületek, lakások tulajdonosaitól, akik levegőtlen hálószobákra, rossz szagú lakásokra panaszkodnak. Rosszabb esetben a penészedés is megjelenik a falsarokban, bútorok mögött. A probléma a kellő szellőzés hiánya.

Belépés és hozzászólás: könnyebb mint korábban

Hírek |

Az e-gépész megújulása nem is annyira a külsőségekben mutatkozik meg, mint inkább a motorháztető alatt. A háttérben zajló fejlesztések elsősorban a biztonságot és a könnyebb használhatóságot célozzák.

Új feltételek a lakossági energiahatékonysági „ingyenhitelnél”

Vajon most már kapós lesz? A MEHI elemzése

Cikkek |

Javulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e most már a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Az utolsó füstfaragó

Hírek |

A napokban érkezett olvasói levelünket elsősorban a kéményseprőiparban dolgozóknak ajánljuk szeretettel azzal, hogy a mindennapi rohanásban érdemes néha megállni egy percre.

Jelentés a magyar távhőszektorról

Cikkek |

Harmadik alkalommal jelent meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) együttműködésében összeállított, a hazai távhőszektorról átfogó képet nyújtó közös kiadvány.