e-gépész online szaklap

Együtt tanúsítás gépész szemmel

Cikkek |

Az „Együtt tanúsítás – a kéményseprőé vagy a gázkészülék-szerelőé a felelősség?” című cikkünk azzal a szándékkal íródott, hogy az érintettek pro és kontra kifejthessék véleményüket a témáról. A témafelvetés sikeres volt, hiszen számos hozzászólás érkezett, amelyek jól jelzik a szembenálló felek eltérő álláspontját – az alábbiakban két kommentet osztanánk meg a vita továbbgördítésének szándékával.

Tönkrement a kazán vezérlőpanelje – az áramszolgáltatóval fizettetik meg

Cikkek |

Érdekes anyagot tett közé a Budapesti Békéltető Testület, amely egy állítólagos áramszünet okozta kazánmeghibásodás kapcsán indított perről számol be.

Együtt tanúsítás – a kéményseprőé vagy a gázkészülék-szerelőé a felelősség?

Cikkek |

Az egyik legnagyobb feszültéséget a kéményseprők és a gázosok között a zárt égésterű gázkészülékkel együtt tanúsított kéményrendszerek okozzák. A vita elmérgesedni látszik, miközben mindkét fél a saját igazát állítja.

Hővisszanyerés és a közel nulla energiaigény

Cikkek |

Beköszöntött a közel nulla energiaigényű épületek korszaka, a tervezőasztalokon legalábbis. A kötelező u értékek régóta ismertek, de épületgépészeti szempontból talán izgalmas új kérdések vetődnek fel, főleg az elektromos fűtés (napelemmel vagy anélkül), illetve a hővisszanyerés szempontjából.

Kéményes szakmai nap a Lurdy Házban

Cikkek |

Az új jogszabály alapján megszűnik a kötelező kéményseprő felülvizsgálat és átalakul a piac. Ennek kapcsán sok háztartás saját felelősségére van bízva a kémények ellenőriztetése. Ha nem hívják a kéményseprőket, akár katasztrófa is lehet.

Az utolsó füstfaragó

Hírek |

A napokban érkezett olvasói levelünket elsősorban a kéményseprőiparban dolgozóknak ajánljuk szeretettel azzal, hogy a mindennapi rohanásban érdemes néha megállni egy percre.

Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás

Hírek |

Januárban számos adminisztrációs határidőt kell betartania mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak a bérszámfejtéshez kapcsolódóan

Létesítményenergetikai szakmérnöki szakirányú továbbképzés

Hírek |

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszéke a 2017/2018 tanév tavaszi félévében ismét indítja Létesítményenergetikai szakmérnöki szakirányú továbbképzését.

Belépés és hozzászólás: könnyebb mint korábban

Hírek |

Az e-gépész megújulása nem is annyira a külsőségekben mutatkozik meg, mint inkább a motorháztető alatt. A háttérben zajló fejlesztések elsősorban a biztonságot és a könnyebb használhatóságot célozzák.

A BIM az építőipar jövője?

Így látják építőipari szereplők

Hírek |

A Lechner Tudásközpont a múlt év második felében felmérést végzett a BIM magyarországi alkalmazásának jelenlegi helyzetéről, amelyben az építőipari szereplők részvételével tárták fel a BIM-mel kapcsolatos véleményeket, tapasztalatokat. Az alábbiakban a kérdőív kiértékelése olvasható, amellyel kapcsolatban kíváncsiak vagyunk az épületgépészek véleményére.

Új feltételek a lakossági energiahatékonysági „ingyenhitelnél”

Vajon most már kapós lesz? A MEHI elemzése

Cikkek |

Javulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e most már a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Új honlappal köszöntjük 2018-at

Cikkek |

Nagy örömmel tudatjuk, hogy a mai nappal teljesen megújult formában érhető el az e-gépész, amely bármilyen eszközről zökkenőmentesen használható, minden kijelzőmérethez (mobiltelefon, tablet, asztali számítógép) alkalmazkodó megjelenést, modern tartalomszerkezetet kínál az olvasóinak.

Egészséges levegőjű otthonokat!

De hogyan?

Cikkek |

A fokozott légzárású nyílászárók, a hőszigetelések, a légtömör helyiségek mára oda vezettek, hogy épületeink többsége nem szellőzik megfelelően. A probléma súlyát az építtetők nem érzékelik, felesleges luxusnak, drága beruházásnak tartják a gépi lakásszellőztetés kiépítését. Az ünnepek alatt méréseket végeztünk a saját otthonunkban és bizony elszomorító eredményre jutottunk.

Magyarország lakásállományának megoszlása fűtési mód szerint

Hírek |

A múlt év végén jelent meg a hazai távhőszektorról átfogó képet nyújtó közös kiadvány, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) együttműködésében került összeállításra.

TÁMOGATOTT CIKK

AREO fűtő-hűtő termoventilátor sorozat

Cikkek |

Nagy légterű, nagy belmagasságú és alapterületű üzemek, raktárak, kazánházak, gépészeti terek, pincék, garázsok, műhelyek egész éven át történő fűtésére és hűtésére a legjobb ár-érték arányú megoldást nyújtják a GALLETTI termoventilátor készülékei.

Kihirdették az Európai Réz az Építészetben Díj győzteseit

Cikkek |

Kihirdették a 2017-es Európai Réz az Építészetben Díj eredményeit. Egyértelmű győzelmet aratott a C.F. Møller Architects által tervezett koppenhágai Maersk Torony. A kutatási komplexumot egy rézbordákból álló rácsszerkezet jellemzi. Emellett két infrastrukturális projekt is Elismerésben részesült, és Közönségdíjat kapott a lengyelországi Wrocławban található Hydropolis víz szobor pavilonja.

Elnöki évértékelő, avagy szakmai évzárás az Épületgépészeti Tagozatban

Gyurkovics Zoltán évösszegzője

Cikkek |

Magyar Épületgépészek Napja rendezvénnyel december 1-én befejeződött az épületgépészek 2017-es szakmai éve. Ez a tömör, kicsit elnagyolt megfogalmazás néhány mondatos kifejtést érdemel.

Jelentés a magyar távhőszektorról

Cikkek |

Harmadik alkalommal jelent meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) együttműködésében összeállított, a hazai távhőszektorról átfogó képet nyújtó közös kiadvány.

Megjelent a Magyar Mérnöki Kamara gondozásában az Épületenergetika kiadvány

Cikkek |

Az Épületenergetika kiadvány áttekinti a nemzetközi szabályozás kérdéseit, mellette útmutatásokat ad a tervezés, a tanúsítás jó gyakorlataira és példákon keresztül mutatja be azt.

Díjazták az év embereit

Cikkek |

A szakmai szervezetek (MMK, BME ÉPGET, MÉGSZ és a MÉgKSZ) a Magyar Épületgépészek Napja 2017 rendezvényhez kapcsolódva idén is díjazták a szakma szereplőit kiemelkedő tevékenységük elismeréseként.