e-gépész online szaklap

Rézcsövek a hűtés- és klímatechnikában, az ipari és orvosi gázellátásban

Az Európai Réz Intézet új kiadványa

Hírek |

Az új kiadványban összefoglalásra kerültek a rézcsövek szakszerű szerelésének és tervezésének legfontosabb tudnivalói.

TÁMOGATOTT CIKK

A Fisher Klíma 2018-as új, oldalfali split modelljei

Cikkek |

A Fisher Klíma 2018-tól hazánkban is elérhetővé teszi legújabb R32 hűtőközeggel működő légkondicionálóit. Egyedülálló oldalfali split választékában 3 különböző sorozat – Nordic, Comfort Plus és Summer – érhető el 2,5–7 kW közötti hűtési teljesítménytartományban.

Egymillió lakás felújítása maradt el

Cikkek |

Számottevően javulna a hazai ingatlanállomány minősége, ha állami eszközökkel élénkítenék a lakásfelújítási kedvet, ami a gazdasági válság utáni mélypontról épp tavaly szökött már csaknem olyan magasságba, mint amekkorán folyamatosan pörögnie kellene.

Megjelent és ingyenesen letölthető a szénhidrogén-könyv

Szénhidrogének Magyarországon

Hírek |

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb kiadványa több mint háromszáz oldalon mutatja be a hazai szénhidrogén-termelés történetét, a kutatási területeket, illetve a termelési módszereket, ezzel adva átfogó képet a magyarországi szénhidrogénvagyonról.

Alacsony energiafelhasználású családi ház energetikai vizsgálata

Cikkek |

Az elmúlt években hatalmas változás kezdődött el és megy végbe az épületgépészet és épületenergetika számos területén. A fosszilis energiahordozók csökkenő mennyisége, az energiaárak évről-évre történő, egyre jelentősebb emelkedése és a környezettudatos gondolkodás térhódítása szerepet játszott abban, hogy az emberek felismerjék a megújuló energiaforrások és az energiatudatos építkezés fontosságát.

Tewis Smart Systems S.L. a Daikin tulajdonában

Cikkek |

A Daikin cégcsoport tovább fejlesztette üzleti profilját, integrált hűtési megoldásokat biztosítva az élelmiszer-kiskereskedelem számára.

Meleg mennyezet és huzat együttes hatása

Élőalanyos kísérletek

Cikkek |

A mennyezetfűtéssel üzemelő irodák egyre nagyobb teret hódítanak a szigorodó energetikai követelményeknek köszönhető hőszükséglet-csökkenés miatt. Ilyen épületek esetén előállhat a meleg mennyezet és a huzat diszkomfort tényezők együttes hatása. Ezt az együttes hatást vizsgáltuk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudmányi Egyetem ÉPGET Tanszék Macskásy komfort és klímatechnikai laboratóriumában.

Készülünk a harmadik tervezői konferenciánkra!

Hírek |

2018 májusában vette kezdetét az Épületgépészeti Tagozat harmadik tervezői konferenciájának aktív szervezési szakasza. Az elmúlt két hónap során megtapasztaltuk, hogy jelentős az érdeklődés rendezvényünk iránt.

Letölthető az első magyar BIM-kézikönyv

Cikkek |

A négyrészes sorozat első kötete nem csupán az épületinformációs modellezéshez kapcsolódó legfontosabb fogalmakat ismerteti, hanem a technológia széleskörű felhasználási lehetőségeit is részletesen bemutatja.

Kedvezményes kamarai felelősségbiztosítás

Cikkek |

A Magyar Mérnöki Kamara 2018. január 1-től mind díjában mind szolgáltatásában egyedien kedvező felelősségbiztosítási rendszert vezet be. A felelősségbiztosítás szükségessége megkérdőjelezhetetlen, sőt, számos esetben most már kötelező is.

A légkondicionálás fontosabb a fűtésnél

Cikkek |

Ma már a használt lakások több mint tizedét légkondicionálóval kínálják eladásra, a fűtéskorszerűsítések nyoma azonban tíz évre visszatekintve sem igazán mutatható ki.

Ismertető az építésügyi műszaki irányelvekről

Hírek |

Az ÉMI Nonprofit Kft. elkészítette az építésügyi műszaki irányelvek ismertetőjét azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában.

Mit köteles tűrni a szomszéd, meddig mehet el az építtető?

Cikkek |

Várhatóan a jövőben kiszámíthatóbb lesz, hogy az építtetők mikor lépik át azt a határt, amivel már jogilag is zavarják a szomszédokat, továbbá az is, hogy a zavarás milyen következményekkel jár, köszönhetően a Kúria iránymutatásával összhangban egységesebbé váló bírói gyakorlatnak.

A magyar lakóépületek 80 százalékában nincs modern fűtésrendszer

Hírek |

Július 5-én mutatta be Magyarország harmadik környezetvédelmi teljesítményértékelését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A kétéves munkával összeállított országjelentés számos elgondolkodtató kijelentést fogalmaz meg.

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében

Hírek |

A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben.

TÁMOGATOTT CIKK

Daikin & Zanotti – a hűtés királya

Cikkek |

Az ipari, kereskedelmi hűtésre és mélyhűtésre specializálódott olasz Zanotti márka 2016-os akvizíciójával a Daikin cégcsoport változatos, szinte minden igényt lefedő termékcsaláddal van jelen a piacon a kereskedelmi hűtés összes szegmensében, az élelmiszer-termelésben és szállítmányozásban (szárazföldi szállítás) kiegészítve a kiskereskedelemben alkalmazott rendszerekkel.

A minimalizmus szépsége

Cikkek |

A Daikin bemutatja az új szabályozó egységét, melynek elegáns és kortárs dizájnja mögött egyedi funkciók rejtőznek.

Tagozati aktivitás a FAP pályázaton

Hírek |

Az MMK elnöksége által 2018-ra meghirdetett Feladatalapú Pályázaton (FAP) három pályázati témával jelentkezett be az Épületgépészeti Tagozat.

25 éve beépített hőszigetelést vizsgáltak meg

Cikkek |

Épületeink hőszigetelésére leggyakrabban expandált polisztirolhabot (EPS) használunk. Külföldi laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok kimutatták, hogy az expandált polisztirolhab tartós megoldást ad az épületenergetikai problémákra. De mi a hazai gyakorlati tapasztalat?

Újabb fejlesztések az E-közműben

Hírek |

Az E-közmű informatikai rendszerében a térképi adatszolgáltatásra nem kötelezett közművezeték-üzemeltetők számára is megnyílt a lehetőség egységes téradat-szolgáltatásra. Az adatok térképi megjelenítésre és adatletöltésre ugyan nem használhatóak, azonban automatikusan részt vesznek az érintettség-vizsgálatban, így a tervezőknek nem kell kötelezően megkeresni a kivételi kategóriás közműveket – amennyiben azok nem érintettek a tervezési területen.

TÁMOGATOTT CIKK

Látogatás a Galletti cégcsoportnál

Cikkek |

A többéves hagyományt folytatva 2018. június 3–6. között tervezők, szakmai partnerek kíséretében a magyarországi Galletti képviselet ismét látogatást tett Olaszországban, a GALLETTI és a CETRA gyárban Bologna mellett, illetve a HIREF-ENEREN-HIDEW gyárban Padova mellett.

Reakció a levegőellátással és a kéményvizsgálat módszerével kapcsolatos kérdésekre

Cikkek |

Az e-gépész 2018/20. számában egy olvasói levelet adtunk közre, amelyben a kérdező egy kéményseprő ellenőrzés kapcsán fogalmazta meg a kérdéseit. A levélre számos épületgépész kolléga reagált, hasznos hozzászólások érkeztek – alábbiakban az Épületgépészeti Tagozat részéről fogalmazzuk meg válaszunkat.

Vajon mi épületgépészek jól alszunk?

Cikkek |

Nem tudom megállni, hogy megszólaljak, mert továbbra is a szellőzési megoldások kezelését tartom az épületenergetikai számítások, besorolások kezelése szempontjából a legnagyobb hibájának – kollégánk, Nagy Gábor gondolatai.

Energiatakarékosság?

Talajjal érintkező felületek hőszigetelése és a belső hőmérséklet hatása az épületenergetikára

Cikkek |

Pályafutásom alatt sok jogszabállyal kellett megküzdenem, de eddig jól tűrtem a megpróbáltatásokat. Mostanában – talán kezd csökkenni az alkalmazkodóképességem – kezd elfogyni a türelmem – vezeti fel az energetikai jogszabállyal kapcsolatos problémafelvetését Mangel Zoárd kollégánk.

Módosultak Nemzeti Energiastratégia energiafelhasználási forgatókönyvei

Hírek |

A fogyasztás csökkentésére vonatkozó uniós kötelezettségeink ellenére a kormány jelentősen növelte országos energiafelhasználási előrejelzéseit. Még furább, hogy a két vizsgált eshetőség közül jobban emelték az amúgy sikeres hatékonysági intézkedéseket feltételező célszámokat. Eszerint a legutóbbi, 2015-ös előrejelzésükhöz képest a 2020-as országos energiafogyasztási értéket 7,8, illetve 10 százalékkal növelték, attól függően, hogy ölbe tett kézzel állunk, avagy kifejtünk erőfeszítéseket az ésszerűsítés irányába. 2030-ra ugyanezeket az értékeket 16, illetve 18 százalékkal emelték.

TÁMOGATOTT CIKK

Fisher Comfort Plus egyenesen a Gree gyárból

Cikkek |

Válassza a Fisher klímáit, ha szeretné a klímáját teljeskörűen kihasználni! Nem csak a forró nyári napokon venné hasznát, hanem az is elvárás, hogy a fűtésszezon indulása előtt érkező hideg napokon akár a lakás fűtésére is használhassa. Persze mindezt alacsony fogyasztás és csendes működés mellett. Ezen felül kihasználhatja a számos extra kényelmi funkciót és 6 év garanciát is.

Továbbképzésre kell mennie? Erre figyeljen!

Hírek |

Több mint 20 ezer tervező, szakértő, műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető képzését szervezi a Magyar Mérnöki Kamara és a területi (megyei) kamarák. Több mint 200 képzés, konferenciák, mesteriskolák, online kurzusok, 150 egyetemi és vállalati előadó és az ipari világ legnagyobb szereplői hozzák létre a kamarai tagok és nyilvántartottak részére az ország legjobb mérnökképzéseit.