e-gépész online szaklap

Az építőiparban nem javul a cégek fizetési morálja

Cikkek |

Átlagosan 90 napig kell várni egy számla kiegyenlítésére az építőiparban, és szerencsésnek számít az az alvállalkozó cég, amelynek nem kell legalább egyszer fizetési felszólítást küldenie a megbízója számára, ez áll a piacvezető hitelbiztosító szektorelemzésében.

Az Épületgépészeti Tagozat 2018-as tervei

Közösen a jól működő magyar épületgépészetért!

Cikkek |

Gyurkovics Zoltán összegezte az Épületgépészeti Tagozat idei évre vonatkozó terveit, a tagság és az elnökség előtt álló feladatokat, kihívásokat, lehetőségeket.

Regisztráljon kedvezményes belépésért már most!

CONSTRUMA, 2018. április 11-15.

Cikkek |

Már csak szűk 1 hónap és nyit a tavaszi időszak legnagyobb eseménye a CONSTRUMA csokor. Április 11-15. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban több mint 500 kiállító várja majd a látogatókat. A kiállítás pavilonjai megteltek, a szakmai programok is összeálltak, Már elindult a kiállítás honlapján a szakmai regisztráció is. A környezettudatos gépkocsival érkező látogatókat pedig akár elektromosautó töltő is várja a parkolóban!

Továbbképzésre kell mennie? Erre figyeljen!

Hírek |

Több mint 20 ezer tervező, szakértő, műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető képzését szervezi a Magyar Mérnöki Kamara és a területi (megyei) kamarák. Több mint 200 képzés, konferenciák, mesteriskolák, online kurzusok, 150 egyetemi és vállalati előadó és az ipari világ legnagyobb szereplői hozzák létre a kamarai tagok és nyilvántartottak részére az ország legjobb mérnökképzéseit.

Helyszíni beszámoló a 41. milánói épületgépészeti szakkiállításról

Mostra Convegno Expocomfort

Cikkek |

Március 13 és 16. között kerül megrendezésre az egyik leglátogatottabb nemzetközi szakmai kiállítás, a Mostra Convegno Expocomfort Olaszországban. A cikkünk a második nap reggelén, a helyszínen íródott.

Kedvezményes kamarai felelősségbiztosítás

Cikkek |

A Magyar Mérnöki Kamara 2018. január 1-től mind díjában mind szolgáltatásában egyedien kedvező felelősségbiztosítási rendszert vezet be. A felelősségbiztosítás szükségessége megkérdőjelezhetetlen, sőt, számos esetben most már kötelező is.

Az Épület Információs Modellezés (BIM) áttekintése gyakorlati szemszögből

Cikkek |

Ahogy szerte a világban, úgy hazánkban is egyre inkább ismert és elterjedt az épület információs modellezés, gyakrabban emlegetett nevén a BIM. Mi is ez valójában, s hogyan lehet segítségünkre az épületgépészetben? A BIM nem csupán egy eszköz az adott projekt kivitelezéséhez, sokkal inkább egy folyamat. Annak érdekében, hogy ezt jobban átláthassuk, a mozaikszó minden egyes betűjét érdemes külön-külön is elemezni.

Lehet-e felmondási indok a forgalom visszaesése?

Hírek |

A gazdasági életben előfordulhat, hogy az eredmények csökkennek, a forgalom visszaesik és emiatt a munkáltató munkajogi lépésekre kényszerül, munkaviszonyokat szüntet meg. Kérdés, hogy lehet-e ezt jogszerűen tenni? - teszi fel a kérdést a kamaraonline.hu cikkében Rátkai Ildikó ügyvéd.

Sikeres volt a Columbus Klíma villanyszerelési tanfolyama

Cikkek |

Villanyszerelési tanfolyam klímaszerelőknek címmel rendezett oktatást a Columbus Klíma, melyen több mint 60 fő vett részt.

A növekvő szakemberhiány a fejlődés gátja

Cikkek |

Szépen nő az építési vállalkozások megrendelésállománya, de jövedelmezőségük csak szolidan emelkedik, mivel jelentős költségnövekedéssel és a súlyosbodó szakemberhiánnyal is szembe kell nézniük – derül ki az ÉVOSZ által készített legfrissebb felmérésből.

A Mart Kft. cáfolja a költségvetési csalás elkövetését

Cikkek |

A Mart Kft. mindig a jogszabályi előírások betartásával, a tisztességes piaci magatartás elveinek megfelelően működött és nem végzett olyan tevékenységet, amely a magyar gazdaságot megkárosította volna - írta a VGF-hez eljuttatott közleményében a Mart Kft.

Sokéves rekordot döntött az építőipar

EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 4. negyedév

Cikkek |

2017-ben sokéves rekordot döntött meg az építőipar Magyarországon, a megindult kivitelezési munkák összértéke több mint 2100 milliárd forintot tett ki, amely összegre még soha nem volt példa. Az eddigi 2008-as maximum mindössze alig haladta meg az 1700 milliárd forintot. 2016-hoz képest 47 százalékkal magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezések Magyarországon 2017-ben.

A rumpli, a burdalu és az ördög fürdőkádja

Hírek |

Fábry Sándor televíziós show-jában vendégeskedtek az Épületgépészeti Múzeum egyes tárgyai. Ha lemaradt az adásról, most megnézheti!

Részletes tájékoztató az Országos Kéménykonferenciáról

Cikkek |

A konferencia témakörei átfogják a kéményáramkör tervezésének és kialakításának aktuális kérdéseit, az európai előírásoknak megfelelő szilárd- és gáztüzelésű szerkezetek bemutatásán és égéstermék-elvezetésén át a levegő minőségre gyakorolt hatásukig.

Tervezői hibák az épületgépészetben egy igazságügyi szakértő szemével

Cikkek |

Szinte sportot űznek a beruházók az építőipar minden résztvevőjének a versenyeztetésével. Legyen az tervező, kivitelező, műszaki ellenőr, de legfőképpen a beépítendő anyagok-berendezések, az elsődleges szempont csakis az ár. Manapság nem érdekli a beruházót a pályázó referenciája, hogy megfelelő háttérrel (szakmai létszám, ISO minősítés, felelősség biztosítás, nullás adóigazolás stb.) rendelkezik-e a vállalkozó, az egyedüli szempont a vállalási ár.

Amit a szakma is helytelenül használ!

Keringet vagy keringtet a szivattyú?

Cikkek |

Ahány ház, annyi szokás tartja a mondás, ám ez a kitétel nem igaz a helyesírásra, itt csak egy jó megoldás létezik. Cikkünkben egy széles körben használt épületgépészeti készülék helyes és helytelen írásmódjával foglalkozunk.

Kéményes kontra gázos: még mindig az együtt tanúsításról

Cikkek |

A vita nem új, azonban az elmúlt hetekben felerősödött ismét, számos vélemény elhangzott különböző szakmai fórumokon, rendezvényeken és itt az e-gépészen is. Talán két igazságról is beszélhetünk, mert mindkét félnek megvan a maga nézőpontja és azokat jogszabályokkal is alá tudja támasztani. Vélhetően kiegyezést csak egy egységes jogszabály-rendszer hozna.

Megint elment egy barát, egy szakember

Cikkek |

Lencsés Ernő még csak 77 éves volt. Gépész üzemmérnök, a Gáz-Works Kft. tulajdonosa és ügyvezetője.

Hol van már a tavalyi CSOK?

Cikkek |

Nagyon érdekes összefüggésekre mutat rá a GKI Gazdaságkutató Zrt. tanulmánya. Érdemes végigkövetni, hogy a CSOK bevezetése hogyan hatott a lakások árának emelkedésére, és mennyivel megterhelőbb ma lakást vásárolni (CSOK-kal, áfa-csökkentéssel együtt) mint 2015-ben.

Grundfos Product Center – a szivattyúválaszó

Cikkek |

A Grundfos Product Center egy online szivattyúkereső és méretező segédlet, amely használatával egyszerűen kiválaszthatja a megfelelő Grundfos szivattyút, termékinformációkhoz juthat meglévő szivattyújáról, vagy megkeresheti a megfelelő kiváltó terméket.

Tájékozató a felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól

Cikkek |

A 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról (GET), és a GET végrehajtásáról szóló 19/2009. (I.30.) Kormányrendelet 2018. 02. 01-től hatályba lépő változása részben megváltoztatja a csatlakozóvezeték és felhasználói berendezések létesítésének a folyamatát, érintve a kiviteli tervek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát, és a kivitelezést követő műszakibiztonsági ellenőrzést.

Gondolatok a számítógépes tervezés körül

Cikkek |

A munkám során egyre kevésbé találkozom olyan üzleti partnerrel (legyen az beruházó, bonyolító, szerelő, üzemeltető vagy bármi egyéb szereplő), aki a szellemi (mérnöki) munkát kellő súllyal kezelné, „ad absurdum” egyáltalán fontosnak tartaná – ez persze kőkeményen visszahat a mérnökök karrierlehetőségeire is.

Mit tehetünk, ha más a márkanevünkkel hirdet?

Védjegyek és az online marketing

Hírek |

Az elmúlt években olyan formabontó online hirdetési lehetőségek jöttek létre, amelyek nemcsak a reklámszakembereket, hanem a jogászokat is új kihívások elé állították. Hogyan lesz hirdetőből védjegybitorló? Mit tehetünk, ha más a márkanevünkkel hirdet? Mik az AdWords buktatói a hirdetők és a védjegyjogosultak számára?