e-gépész.hu >> Gázkonvektor vezérlése digitális termosztáttal
Frissítve: 2017. április 11.
Az ionkazánok, gázmágnesek és nagy belső energiájú vizek világában minden új technológiával, ami „megváltást” ígér, foglalkozunk. Legutóbb egy olyan megoldásra bukkantunk, amely régi konvektorok hőmérséklet-szabályozására ad alternatívát, ígérete szerint. Várjuk olvasóink véleményét!

A termék a Konvekpro névre hallgat. Vajda Róbert találmányának rövid leírása: A modul segítségével a meglévő gázkonvektort lehet digitálisan vezérelni, anélkül, hogy a konvektort szétszerelnénk, vagy bármilyen beavatkozást végeznénk rajta. A konvektor-vezérlő kompatibilis az összes gázkonvektorral. A megoldás a gázkonvektor csőtermosztjának hőmérsékletének változtatásával tudja be-, illetve kikapcsolni a gázkonvektort a szobatermosztáton beállított időszakok és hőmérsékletek alapján.

Az üzembe helyezés menete: Csatlakoztassuk a konvektor csőtermosztátját a konvektor-vezérlőhöz. Kössük össze egy kéteres vezetékkel a digitális szobattermosztátot a konvektor-vezérlővel, végül állítsuk be a kívánt hőmérsékletet és a fűtési időszakokat a termosztáton.

A digitális termosztát a konvektor csőtermosztátját felfűti kb. 33 °C-ra, ami miatt a gázkonvektor leáll. A szobatermosztát parancsára a konvektor-vezérlő leveszi a fűtést a csőtermosztátról, ami szépen lassan elkezd visszahűlni a konvektoron beállított 6,5-es fokozatnak megfelelő kb. 31 °C alá. Ez a hűlési folyamat pontosan olyan, mint amikor a helyiség hőmérséklete lecsökken, és az kapcsolja be a konvektort. Tehát a digitális termosztát semmilyen extra terhelésnek nem teszi ki a gázkonvektort.

Előnye a napi szintű programozhatóság, valamint a helyiségek hőmérsékletének pontos mérése és beállítása. Nem szükséges állandóan állítani a konvektor szabályozógombját; a termosztát fogja mérni és beállítani a szobák hőmérsékletét fokra pontosan.

A készülék főégője kis terhelésen kapcsol be, és ha ez a hő nem elég, akkor fokozatosan növeli a teljesítményt. Ha a hő túl sok, akkor csökkenti a teljesítményt, és csak 40% körüli terhelésen vált át gyújtóégő-üzemre, ami a gázkonvektorok esetében hasznos hő, mert egy alapfűtést, jó hőérzetet biztosít folyamatosan. A programozható szobatermosztát bármely szokásos, kereskedelemben, gázkazánokhoz kapcsolható programozható szobatermosztát lehet.

Kérdésünk, amit több "gázkonvektoros" szakember is feltett: Miért nem oldják meg a gázkonvektoroknál a gáz-levegő arányszabályozást? Információink szerint kb. 20.000 Ft-ból meg lehetne csinálni készülékenként. Vajon nem hozná be az árát? A fejlesztők azt mondják, behozná, míg mások szerint egy-két százalékot lehet csak fogni vele.

A dokumentum forrása az e-gépész.hu portál. [ Bezár | eredeti dokumentum | e-gépész.hu főoldal ]