e-gépész online szaklap

Automatika-tervezés

2011. november 28. | e-gépész | |  2 |

Kollégánk egy fontos kérdést vetett fel, aminek külön aktualitását adhatja, hogy a közeljövőben egy újabb rész- vagy szakterület, a tűzvédelem nyer önállóságot. Talán szükség lenne egy Automatika Tagozatra is?

Szinte általános, hogy a gépészeti automatika az épületgépész és az elektromos tervdokumentációkból rakható össze. Nagyon ritkán jelenik meg külön tervfejezetként. Ezzel kapcsolatban óhatatlanul fölmerül a kérdés, vajon az alacsony tervezési díjra való törekvés miatt nem készül külön automatikaterv?

Tapasztalható, hogy a gépész és az elektromos tervező a saját műszaki leírásában, a költségvetési kiírásában próbálja meghatározni az elvárt, megkívánt követelményeket. (Ilyenekkel találkozhatunk: „légkezelő komplett automatikával”.) Az elektromos tervezők kiírnak egy jól-rosszul megbecsült kábelmennyiséget, a gépészeti elosztót „félig készre” tervezik, a többi a kivitelező feladata.

Nyugatra és dél-nyugatra tekintve a tervezési gyakorlatban az automatika pontosan nyomon követhető a kapcsolási rajzokon, valamint egy nagyon részletes műszaki leírás formájában, rögzítve az összes védelmi, szabályozási, vezérlési és beállítási követelményt. Az épületgépészeti automatika itthon is külön tervezést igényelne. Ez a dokumentáció foglalkozzon a terepi elemektől kezdve a szabályzókon keresztül a kábelezés, a gépészeti erőátviteli és automatika szekrénnyel.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2012. jan. 19.

A felvetés az automatika-tervezéssel teljesen jogos, bár nagy épületeknél ritka ez a probléma, kis és közepes épületeknél viszont jellemző. Kis és közepes épületeknél már az Építész a generál szerződéséből kifelejti, hogy kell egy ilyen Tervező (tervdokumentáció) is (sajnos sok más szakértőt is hajlamosak kifelejteni). A kamarai díjszabás is hibás, mivel az elektromos tervezési feladatba szerintem 40 évvel ezelőtti értékszinten jár, ahol az elektromos terv egy viszonylag egyszerű erőátvitel és világítási tervvel befejeződött. Amikor a generál Tervező szembesül a problémával, akkor jön a "gépész" "elektromos" tervből összerakott - gyakran félresikerült - valami. Más problémák is vannak az automatika tervekkel! Kis projektek nagyon egyszerű automatikát kívánnának, de Én nem találtam olyan automatika Tervezőt, aki ezt bevállalta volna. Külön probléma, hogy az automatikából igazán csak tender tervet szabadna készíteni, mivel a Kivitelező kiválasztásáig nem tudni milyen berendezések kerülnek beépítésre. Ez viszont ellentmondásban a jelenlegi általánosan elvárt kiviteli tervdokumentáció elvárásokkal. Közbeszerzés esetén ez a probléma fokozott. Ezért jó lenne, ha a szakma tervezői és építtetői oldal rendbe tudná rakni ezeket az ellentmondásokat.


Fázmán József | 2011. dec. 11.

Az épületgépész nem elég képzett az elektromos dolgokban, az elektromos pedig fordítva. Kényszerű megoldás "kész" automatikát válsztani, de így már működőképes rendszer az eredmény. Az okok elsősorban az érintett területek oktatásában, másrészt a tradíciókban keresendők.

Facebook-hozzászólásmodul