e-gépész online szaklap

Az MMK és a médiák

2009. október 28. | e-gépész | |  0 |

Folytatjuk az MMK vezetőségének rövid és hosszú távú terveit bemutató sorozatunkat. Mostani témánk a média lehetséges szerepe a kibontakozásban, a Mérnök újság és az MMK honlapjának jövője.

Előterjesztés a Mérnök Újság (MÚ) kiadásáról

A MÚ-t kiadó LOGOD Bt. határozott idejű szerződése 2009. dec. 31-én lejár. Az Alelnöki Tanács (AT) és az Elnök együttes javaslata, hogy a lap kiadására meghívásos eljárás keretében kiválasztott kiadóval kössön szerződést a MMK.

Az előkészítés során át kell gondolni és pontosítani kell az MMK laptulajdonosi szerepét, mert ez befolyással van a kiadóval kötendő szerződésre, továbbá újra kell szabályozni a Kamarán belüli döntéshozatalt.

Az új kiadói szerződés megkötésével kettős célt kívánunk elérni:

1. A MÚ gazdasági átláthatósága, az MMK számára az elérhető legelőnyösebb gazdasági modell biztosítása;

2. a MÚ tartalmi és formai megújulása, szerkesztési színvonalának emelése.

(A Mérnök Újság működtetésére a meghívásos pályázatot megírták, döntés november közepén várható.)

Tájékoztató a megyei mérnöki kamarák sajtóháttér-beszélgetéséről

A tájékoztató a júliusi megyei kamarák elnökeinek Makadám Klubban elhangzott sajtóháttér beszélgetéssel kapcsolatos tájékoztatás, a megyei kamarák szeptember 1-ig, a sajtóháttér beszélgetésről megküldött jelentések alapján készült.

Összefoglalás:

- Július 22. és augusztus 3. között megyei sajtóháttér beszélgetés címén kb. 240-250 helyi, megyei, régiós újság, rádió, TV szerkesztőséghez, újságírókhoz jutottak el a rendezvényekre invitáló sajtómeghívók. A szabadságolások ellenére jelentős számú hír, cikk, rádió, TV interjú, stúdióbeszélgetés jött létre a sajtóháttér beszélgetésen felvetett témákban.

- A sajtóháttér beszélgetések eredményeként a teljes magyar sajtómédiához eljutott a központi sajtótájékoztatóban megfogalmazottak:
o a Kamara ragaszkodik és büszke hagyományaira,
o a mérnöki teljesítmény társadalmi elismerése még nincs megfelelő szinten, biztosítani kell a hatékony mérnöki munka társadalmi feltételeit,
o a mérnöki létesítmények megvalósításának, mérnöki munkának sajátos törvényei vannak, amelyek felkészült, tényekre alapozott tudásra, a napi gyakorlati élet ismeretére támaszkodnak.

- A sajtóháttér beszélgetések egy irányba mutatnak, hogy fontos kamarai témákban meg lehet, meg kell szervezni egy időben minden megyében és Budapesten egységes sajtótájékoztatót, hogy ezzel is bizonyítható a Kamara szakmai ereje, társadalom-befolyásoló képessége.

- A megyei kamaráknak ajánlatos törekedni a folyamatos sajtómédia-kapcsolatok kiépítésére, és odafigyelni a települési, városi, megyei régiós újságokkal, rádiókkal, TV-kel való együttműködésre.

- A helyi városi megyei régiós újságok, rádiók, TV-k igénylik és várják azon gazdasági, műszaki, mérnöki jellegű kamarai híreket, tájékoztatást, állásfoglalásokat, amelyek a kistérség, város, megye, régió gazdasági műszaki folyamatokkal kapcsolatosak.

Összefoglalva: a Kamara hatékony összefogása eredményeként növelhető a Kamara szakmai ereje, társadalom-befolyásoló képessége, amit a kamarai tagok jogosan elvárnak.

Előterjesztés az MMK honlapjának fejlesztéséről

Az MMK elnöksége határozatával felhatalmazza az MMK elnökét, illetve az alelnöki tanácsot, hogy a honlap megújítása érdekében szükséges lépéseket tegye meg. Készítse el a fejlesztés részletes tervét, különös tekintettel a költségvetésre. Az informatikai fejlesztéshez kérjen be és értékeljen legalább három, összehasonlításra alkalmas ajánlatot. Határidő: 2009. 09. 25.
A fejlesztési terv alapján tárgyaljon a hiányzó források biztosításáról a megyei kamarák elnökeivel, úgy hogy a 2009. októberi elnökségi beszámolót fogadhasson el a projekt megvalósításáról (végleges költségek, tartalom és forma, a működtetés felelősei).
(A feltárás és a tervezés megtörtént, a tervek szerint novemberben már egy megújult honlap fpogadja a látogatókat.)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul