e-gépész online szaklap

Geotermális energiával

2011. október 21. | SZABÓ Gábor, műszaki oktató, Debreceni Egyetem Műszaki Kar | |  0 |

működtetett abszorpciós hűtőgép és hőellátó vezetékének elemzése a hőforrás hőmérsékletének szempontjából.

A hűtőgépek négy fő részből épülnek fel: kompresszor, elpárologtató, kondenzátor, és expanziós gép. Az abszorpciós hűtőgépeknél a kompresszor egy termokémiai kompresszor lesz, ami maga is 4 fő részből áll: abszorber, kiűző, fojtás és oldatkeringtető szivattyú.

Az abszorpciós hűtőgépben megvalósuló körfolyamatot a következő módon lehet leírni:

Az alacsony nyomású elpárologtatóban elpárolog a hűtőközeg, melynek hőmérséklete 4-5 [°C]. A párolgáshoz szükséges hőt a hűtendő közegtől vonja el, amely így lehűl. Ezáltal megvalósul a gép működtetésének elsődleges célja. Az elpárologott hűtőközeg, a kialakuló gőz nyomáskülönbség hatására az abszorberbe áramlik. Itt a hűtőközeg kb. 27-32 [°C]-on kondenzálódik, és elnyelődik az abszorber anyagban. A kondenzálódáskor hő szabadul fel, melyet a hűtőtorony felől érkező hűtővízzel vezetünk el. Az abszorberben keletkező hűtőközeg-abszorber anyag cseppfolyós oldatát, az úgynevezett gazdag oldatot az oldatkeringtető szivattyú szállítja a nagynyomású kiűzőbe.

A kiűzőben szétválasztjuk a gazdag oldatot hűtőközeg gázra és hűtőközegben szegény oldatra. Ennek eléréséhez fűtőközeg segítségével hőt viszünk be a kiűzőbe. A szegény oldatot egy fojtáson keresztül visszavezetjük az abszorberbe. Az energia visszanyerés céljából a kiűzőbe való belépés előtt a gazdag oldatot elő szokás melegíteni a kiűzőből távozó szegény oldat hőenergiájával. A kiűzőből távozó nagynyomású és forró hűtőközeg-gáz a nagynyomású kondenzátorba áramlik, ahol közel 37-42 [°C]-on kondenzálódik. A felszabaduló hőt az abszorber felől érkező hűtővízzel szállítják el a hűtőtorony irányába. A kondenzálódott hűtőközeget, egy expanziós gépen (általában fojtáson vagy termosztatikus adagolón) keresztül visszajuttatják az elpárologtatóba, ahol a folyamat kezdődik elölről.

A hűtőközeg és az abszorber anyag szerint sokféle abszorpciós hűtőgép létezik. Ezek közül jelenleg két típus számít elterjedtnek. Az egyik ammónia hűtőközegű és víz abszorbensű, míg a másik víz hűtőközegű és lítium-bromid abszorbensű.

A CIKK FOLYTATÁSA (illetve az eredeti cikk) ITT LETÖLTHETŐ

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul