e-gépész online szaklap

Debreceni csemegék

2011. október 10. | e-gépész | |  0 |

Cikkünkben ízelítőt adunk a debreceni XVII. Épületgépészeti, Gépészeti és Építőipari Szakmai Napok előadás-kínálatából. Tavaly egy vastag könyv jött ki az elhangzott előadások anyagából, idén is több mint bőséges a választék. Érdemes nem kihagyni!

A hatalmas választékból néhány előadást saját ízlésünk okán választottunk ki. A teljes program IDE KATTINTVA megtalálható.

Dr. Chappon Miklós: A lakosság tájékozatlansága a műszaki értelmiség felelőssége is
Egyre többször találkozunk olyan balesetekkel, melyek teljesen banális szerkezetek (kémény, ablak stb.) „hibás” működésével kapcsolatosak. Az esetek többségében azonban csak arról van szó, hogy a kémény, az ablak vagy a konyhai elszívóernyő jobban tudja a fizikát, mint az ezeket tervező, építő, vagy használó ember.
Beszéljük meg, mit tehetnek a Mérnöki Kamarában vagy a különböző civil szervezetekben tevékenykedő szakemberek!

Dr. Szekeres József: Energiahatékony légkezelés az új előírások tükrében
A gazdasági válságból a kilábalás a változási képességünknek, a gazdasági környezethez való alkalmazkodásunk eredményességén múlik. Ezzel összhangban van a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem Európai Parlament által kiadott direktívái, továbbá ágazati szabványok a berendezések energia hatékony üzemeltetése révén.
Az előírás 2019-re közel „0” energia igényű épületeket ír elő. Ennek elérésének műszaki feltételei adottak, amelynek gazdasági kihatásai belátható időn belül megtérülnek. Az előadásom ezt a témát mutatja be.
Bemutatva a jogi szabályozás új elemeit, a jelentősebb műszaki megoldásokat és a gazdasági következményeit a ventilátorok és a légkezelőgépek területén.

Diana Ürge-Vorsatz: Elzárjuk-e a fejlődés lehetőségét szuboptimális megoldásokkal? A még mindig meg nem oldott probléma: javízsunk vagy javítgassunk?

Dr. Kürti Sándor: Gazdasági csapdák - most és mindörökké. Dr. Kürti Sándor a KÜRT Zrt. elnöke, Széchenyi díjas, az „Év Üzletembere 2005” díj kitüntetettje, a Magyar Mérnökakadémia és a World Entrepreneur of the Year Academy tagja. Megválasztott tanácsadója az Európai Unió Információbiztonsági Ügynökségének (European Network and Information Security Agency).

SOLTÉSZ Ilona, Főosztályvezető helyettes, Belügyminisztérium, Területrendezési és Építésügyi helyettes Államtitkárság: Az épületenergetikai rendelet újdonságai.

GÁL Tamás, Dr. UNGER János, Szegedi Tudományegyetem: Benapozottság és szoláris nyereség épületeknél, sűrűn beépített városi környezetben

KALMÁR Ferenc, KALMÁR Tünde, Debreceni Egyetem: Komfort és/vagy energia-megtakarítás. Szintén régi, de annál aktuálisabb kérdés: melyikre törekedjünk, avagy el lehet-e érni egyszerre mindkettőt?

CSIHA András, University of Debrecen: Hővisszanyerős szellőzés – teljesen másképpen. Nem tudjuk, mit rejt a cím, de feltétlenül kíváncsiak vagyunk rá.

Arto NUORKIVI, D.Sc., Aalto University: A távfűtés rehabilitációjának stratégiája. A probléma Magyarországon is aktuális, hátha a finn kolléga járható utat prezentál.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul