e-gépész online szaklap

Szabványok jogszerű felhasználása

2009. március 5. | e-gépész | |  0 |

Kérdezzen című rovatunk legutóbbi alanya a Magyar Szabványügyi Testület volt. Nagyon érdekes és lényeglátó kérdések érkeztek a testülethez (köszönet érte Zöhls Andrásnak). A kérdéseket és a válaszokat e helyütt is leközöljük, mert tömören és világosan tisztázzák a szabványok felhasználásának törvényes lehetőségeit.

Kérdés a Szabványügyi Testület képviselőjéhez.
Törvénytisztelő ember vagyok, nem szeretném megsérteni a szerzői jogot védő törvényeket. Vettem egy szabványt papíralapon. Mit tehetek vele?
Sajnos rendetlen vagyok, készíthetek-e magamnak egy fénymásolatot, hogy szükség esetén biztosabban megtaláljam? Kölcsönadhatom-e minden ellenszolgáltatás nélkül egy kollégámnak? Egy tárgyaláson, a saját igazam alátámasztására megmutathatom-e a többieknek? Egy műszaki dokumentumban, műszaki leírásban vagy publikációban milyen, vagy mekkora részét idézhetem? Mi a helyzet egy angol nyelvű szabvány saját magam készítette nem hivatalos fordítása esetén? Mi a helyzet, ha bizonyos adatait fel akarom használni egy általam készített számítógépes programban? Ha a szabványt egy műszaki vagy dokumentációs könyvtár vásárolja meg, kölcsön adhatja-e, vagy odaadhatja-e helyben olvasásra? Mi a helyzet, ha nem könyvtár, hanem egy közhasznú társaság veszi meg a szabványt? Mi történik, ha a szabvány egy többfős cégé?
Kicsit sok a kérdés, de a válasz talán sokunknak segítene, hogy törvényesen járjunk el. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel:
Zöhls András
épületgépész mérnök

Tisztelt Zöhls András Úr!

Hivatkozva a nemzeti szabványok szerzői jogával kapcsolatos kérdéseire az alábbi válaszokat adom.
Elöljáróban közlöm, hogy a nemzeti szabványok 2002. január 1-je óta a hatályos magyar szerzői jogi törvény alapján szerzői, jogi védelem alatt állnak. A törvény 6. § (1) és (2) bekezdései értelmében nemzeti szabványok az együttesen létrehozott művek kategóriájába tartoznak, ami annyit jelent, hogy a szerzői jog jogosultja az a szervezet, amelynek kezdeményezésére és irányításával a művet létrehozták, és amely azt a saját nevében nyilvánosságra hozta.

A védelem alapját a nemzetközi és az európai szabványügyi szervezetek szerzői jogra vonatkozó szabályozásai képezik.
A CEN/CENELEC kizárólagos hasznosítási jogot enged tagszervezetei, így az MSZT számára, melynek értelmében a tagszervezetek a saját nemzeti területükön belül jogosultak a CEN/CENELEC kiadványok terjesztésére, adaptálására, fordítására, kölcsönbe vagy haszonkölcsönbe adására, a közönség számára való közvetítésre, bármilyen formában, akár egészben, akár részben mindezek tekintetében mások részére felhasználási jog adására és a kiadványok bármilyen más módon való hasznosítására.

A magyar szerzői, jogi törvény a szerzői jogi védelem alól kiveszi a jogszabállyal kötelezővé tett szabványokat. Ugyanakkor a nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény értelmében a nemzeti szabványok alkalmazása kizárólagos jelleggel önkéntes. Megjegyzem, hogy ezen ellentmondás feloldása végett egy szabványt kötelezővé tévő miniszteri rendeletet az Alkotmánybíróság előtt megtámadtunk.
A fentiekből megállapítható, hogy a Magyar Szabványügyi Testület az a szervezet, aki kizárólagos felhatalmazással gyakorolja a nemzeti szabványosítással összefüggő jogokat, így a szerzői jogokat is. Ennek megfelelően a szabványok felhasználásával összefüggésben az érintetteknek a Magyar Szabványügyi Testülettel kell megállapodniuk.

A bevezető után rátérhetünk az egyes kérdések megválaszolására.

1. A saját célú felhasználás a szerzői jogot nem sérti, nyugodtan készíthető a megvásárolt szabványról másolat, amennyiben az jövedelem szerzés céljára közvetve sem irányul.
2. A kolléga részére a szabvány kölcsönadható, amennyiben a kolléga azzal nem kíván olyan tevékenységet folytatni, ami ütközik a szerzői jog védelmére vonatkozó előírásokba (árusítja, továbbadja, kölcsönzi stb.).
3. A tárgyaláson saját igaza alátámasztására a szabványt megmutathatja, az, hogy a szabvány a publikációban milyen mértékben idézhető, mérlegelés kérdése, az idézésnek olyan mértékűnek kell lennie, ami nem sérti a szerző jog jogosultjának érdekeit. Mindig hivatkozni kell a forrásra.
4. Az angol nyelvű szabvány saját célra való lefordítása megengedett, ugyanakkor szerencsésebb lenne, ha az erre rendelkezésre álló pénzeszközöket a különböző szervezetek arra fordítanák, hogy elkészüljön a szabvány hivatalos magyar nyelvű változata. Ezeket a munkálatokat a Magyar Szabványügyi Testület fogja össze az érintettek megbízása alapján. Mint ismeretes a magyar szabványállomány túlnyomó többsége angol nyelven áll rendelkezésre, ami a használatot és az értelmezést megnehezíti, különösen azon esetekben, ahol a szabványok használata jogszabályokhoz kapcsolódik.
5. A számítógépes programban való szabványfelhasználás jogszerűségét az dönti el, hogy mi lesz a program további rendeltetése. A felhasználó csak a saját részére készítette vagy értékesíti, továbbadja, kölcsönzi stb. Ez utóbbiakhoz engedély kell.
6. Ha a szabványt műszaki könyvtár vagy dokumentációs könyvtár vásárolja meg, közölnie kell a Magyar Szabványügyi Testülettel, hogy további kölcsönzés céljára vásárolta, ez ugyanis mint fentebb láttuk beleesik a szerzői, jogi védelem kategóriájába.
7. A közhasznú társaság is csak a saját céljára vásárolhatja meg a szabványt a további felhasználáshoz külön engedély kell.
8. Ha a szabvány egy több fős cégé, az egy jogi személynek minősül, nem jelent problémát, hogy az adott szervezeten belül a szabványt esetleg többen is tanulmányozzák. Erre az esetre rendelhetők az MSZT-től olyan szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik a több felhasználós számítógépes hozzáférést.

A pontos tájékoztatás kedvéért megemlítem még, hogy a jogszerű szabványfelhasználás engedélyezésére vonatkozó Szabványügyi Tanácsi Határozat a kéreleműrlapokkal együtt az MSZT honlapján a Közlemények címszó alatt található meg.

A pontos tájékoztatás kedvéért megemlítem még, hogy a jogszerű szabványfelhasználás engedélyezésére vonatkozó Szabványügyi Tanácsi Határozat a kéreleműrlapokkal együtt az MSZT honlapján a Közlemények címszó alatt található meg.


Remélem, hogy kérdéseire megfelelő választ sikerült adnom.

Üdvözlettel:
Dr. Bíró Béla
főosztályvezető
MSZT

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul