e-gépész online szaklap

Geo-Tarifa a hőszivattyúknak

2009. február 24. | szerkesztő | |  11 |

Új, kedvezményes hőszivattyús áramtarifát alkotott az ELMÛ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Geo tarifa néven, elsőként a hazai villamosenergia-piacon. Az új tarifát egyelőre még csak a VGF szaklap hasábjain kommunikálta a szolgáltató, még az ELMÛ-ÉMÁSZ oldalon sem találtuk nyomát. Információink szerint a tarifa létrehozásában az ÉTE Hőszivattyús Szakosztályának jelentős szerepe van.

Az alábbi információkat a VGF-ben megjelent cikkből vettük:
Az ELMÛ (Budapesti Elektromos Művek Nyrt.), illetve az ÉMÁSZ (Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt.) Geo árszabás az egyetemes szolgáltatásra jogosult hőszivattyú berendezéssel rendelkező ügyfelek részére kidolgozott tarifális termék, amely a szolgáltató külön mért, vezérelt fogyasztási lehetőséggel rendelkező ügyfelei számára nyújt minden korábbinál kedvezőbb árú villamosenergia-ellátást. Igénybe vehetik, akik:
- hőszivattyú berendezéssel biztosítják ingatlanuk fűtését, hűtését,
- lakossági fogyasztók, vagy üzleti (vállalati) ügyfélként fogyasztási helyük 3x63 ampert (39 kW) meg nem haladó névleges csatlakozási értékkel rendelkezik, illetve közintézmények (fogyasztási volumentől függetlenül),
- rendelkeznek vezérelt csatlakozási ponttal,
- hőszivattyú berendezésüket a vezérelt áramvételezés elvárásainak megfelelően telepítik, tehát a készülék külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztóhálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott.

A vezérelt Geo tarifa
Az alkalmazott vezérlés naponta legalább 20 óra fűtési időt biztosít úgy, hogy 2 óránál hosszabb megszakítás nem fordul elő, és két megszakítás között legalább 2 óra bekapcsolási időt biztosít. Ez teljesen komfortos megoldás, főleg akkor, ha a hőszivattyú mellé felületfűtés-hűtést választunk, aminek hőtehetetlensége könnyedén elvisel pár perc, esetleg 1-2 óra leállást.

Az Épületgépész Mérnök információi szerint a szolgáltató áprilisra dolgozza ki a konkrét számokat, és akkor jelenti be hivatalosan ezeket.

További információk az ÉTE Hőszivattyús Tagozatának honlapjáról:
Az ár Várhatóan 30 Ft/ kWh alatt lesz.
A villamos bekapcsolás feltételei: a fogyasztásmérő, a vezérlő berendezés és szükség esetén a mágneskapcsoló elhelyezéséhez a szükséges mérőhelyet az általános előírásoknak megfelelően a felhasználónak kell kialakítani. A mérőszekrényt és a villamos csatlakozó berendezés kiépítését csak az ELMÜ és ÉMÁSZ által regisztrált kivitelezők végezhetik. A berendezés bekötése az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztóhálózati áramkörre fixen, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott módon kerül kiépítésre.

Egyéb bekapcsolási feltételek: a hőszivattyúk szerelését és üzembe helyezését Az ÉTE Hőszivattyús Szakosztállyal egyeztetett műszaki útmutató szerint kell elvégezni. Csak olyan hőszivattyú helyezhető üzembe, amely szerepel a szakosztály által készített és kiadott megfelelőségi listán.
A hőszivattyúk üzembe helyezését csak a szakosztály listáján szereplő kivitelező végezheti
, vagy aki rendelkezik a listán szereplő forgalmazó írásos engedélyével, és a munka elvégzését dokumentummal igazolja.

További információ:
http://www.hoszisz.hu/hireink/3-elm-hszivattyustarifa-

Az Épületgépész Mérnök megjegyzése:
Végre egy piaci momentum, ami kiszűrheti a piacról a kóklereket!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


MP | 2009. márc. 2.

Tisztelt BélaBéla! Abban igazat adok önnek, hogy Magyarországon vagyunk, ahol vannak és lehetnek szélhámosok. Természetesen lehetnek ilyenek a Hőszivattyús Szakosztályban is. Viszont sokkal objektívabb a személyek vizsgálata helyett a Szakosztály összmunkáját, eredményeit vizsgálni, amik pozitívak. Ha majd valaha negatívba mennek át, el lehet kezdeni a felelősök keresését. És hogy miért a hőszivattyúsok kaphatják olcsóbban az áramot? Mert kiharcolták (a Szakosztály? Úgy hiszem.) Mert megújuló, és egybecseng az EU törekvéseivel. És mert a szolgáltató lát benne fantáziát. Teljesen egyetértek Varga Csabával abban, hogy a folyadékhűtők is kaphatnak jobb tarifát, ha egységesen érdemesek lesznek rá. A hőszivattyúknál ezt az minőségi egységességet a Szakosztály szakmai bírálata biztosítja. Nagy felelősség, igen, az, amivel élni és visszaélni is lehet. Ám szükség van rá, mert a hőszivattyús technológia nem olyan kiforrott, mint pl. a kazán-radiátoros rendszer, és nagyon el lehet szúrni, márpedig sok, nem eléggé felkészült cég jelent meg a piacon a konjunktúra miatt. Egy másik levélre válaszolva még annyit jegyeznék meg, hogy igen, a Hőszivattyús Szakosztály elnökének van egy cége, meg van az alelnökének, és több elnökségi tagnak. Mit csináljunk, ők értenek hozzá, és nekik fontos, hogy rendben legyen a piac, mert ezt a feladatot az állam nem látja el. A lényeg a konszenzus, az, hogy a sok cégvezető közül egyik se sajátítsa ki magának a szakosztályt. Visszatérve egy előbbi gondolatomra: amíg jól dolgoznak, miért keresünk felelősöket, miért prejudikálunk? Tisztelettel Veresegyházi Béla főszerkesztő


Varga Csaba | 2009. febr. 28.

Kedves BélaBéla Ha a telefontársaság előjön egy kedvezményes tarifával, van ilyen bőven, azt ki fizeti meg? Egy magántársaság, ha üzletpolitikai céljai azt kívánják, adhat egy bizonyos célra kedvezményt az áraiból, ezt a saját haszna rovására teszi. Ez nem támogatott tarifa, hanem egyszerűen kedvezőbb. Mint az éjszakai áram, ha hallott erről... és azt miért fogadják el? És ha a folyadékhűtő hatékonyan tud fűteni, akkor az is kap majd tarifát, és ha a hűtőszekrénye is tud megfelelő COP-val fűteni, akkor az is. Mire gondol? Mi bűzlik itt? Vagy csak ön ijedt meg egy kissé hogy valami új készül, amit nem ért, és jó hazai szokás szerint arra gondol, itt biztosan bűzlik valami? Vagy talán a távhőt képviseli? Az korrekt eljárás amit a panellakókkal a távhőszolgáltató csinál? Na, azt fizetik meg a panellakók, nem a hőszivattyús tarifát. Stupid feltételezés, hogy ehhez közük van a panellakóknak. Miért nem inkább a teherfuvarozók? Vagy a vietnámi papucs importőrök? Vagy ... sorolhatnám! És a szakosztály azért kell, mert eddig nem volt.


BélaBéla | 2009. febr. 28.

Tisztelt Épületgépész Mérnök megjegyzése, Arra mi a biztosíték, hogy a szakosztályban nincsenek szélhámosok, Magyarországon vagyunk. 1. Mi a francnak hőszivattyús szakosztály, amikor mindenki folyadékhűtővel fűt. 2. Ha azzal fűtünk, arra már van egy szövetség 3. Holnap követelem a folyadékhűtőkre is a geo tarifát, meg a hűtőszekrényre is! 4. Szeretném tudni, hogy a szolgáltató kivel fogja ezt az árat megfizettetni? A panellakókkal? Itt valami nagyon bűzlik!


Varga Csaba | 2009. febr. 27.

Tisztelt MM Elnézést, félreértettem, azt gondoltam a levelet ön írta, az ön véleménye. Amúgy az természetes, hogy sok-sok eltérő vélemény van a témával kapcsolatban. A piac is várhatóan tisztulna magától is, de az mindig eseménykövető, addig iszonyú károkat okoznának egyesek. Hasonló funkciót lát el az orvosi, mérnöki, jogi stb kamarák, de a hőszivattyús területet eddig senki sem fedte le, szabályozta. A szabályzás nem kötelező jellegű, aki akar csatlakozik, aki meg nem, az nem. Az ELMű, ÉMÁSZ egy privát cég, és ha úgy dönt adhat kedvezményes tarifát, lehet, h a jövőben a mosogépekre..., és részükről is megfogalmazódott az igény a szervezettebb hőszivattyú piac iránt. A hőszivattyúk "belistázásánál" kizárólag műszaki paraméterek számítanak (http://www.hoszisz.hu/regfelt/35-hszivattyuk-regisztracioja), vagyis ami jó, az jó. És szó nem volt, arról, hogy csak víz/víz hőszivattyúk tartoznak a körbe, természetesen a levegős és kútvizes, meg egyebek is, ha jó a COP értéke, és amit fűtésre használnak. Talán egy-két rossz telepítést esetet meg lehet előzni, és akkor már megérte. Ha van konstruktív javaslata a Szakosztállyal és a tarifával kapcsolatban, biztosan megérné felvenni a szakosztállyal a kapcsolatot. A lovaskocsi meg csak egy hasonlat volt... :-)


MM | 2009. febr. 27.

Én csak közreadtam a körlevelet, nem a saját véleményem van benne, tudomásom szerint a Magyar Energia Hivatalhoz nyújtották be. Azzal a részével mindenképp egyetértek-de ezek szerint ez nem is probléma- hogy a kedvezményes díj tekintetében a hőátadó közegtől függetlenül minden olyan hőerőgépet e tekintetben hőszivattyúnak kell venni amelyik jósági foka az adott paramétereken belül van amelyet a EK idézett rendelet is említ-. Ezek szerint a klímaberendezések egy része, a levegő-víz hőszivattyúk(pl Daikin Altherma és hasonlók, tartályos klíma-melegvíz előállítás stb) jó hatásfokú folyadékhűtők is ebbe a körbe esnek, nemcsak a víz-víz hőszivattyúk. Kérdés még hogy a vállalkozások egyéni felelősségét és etikáját pótolja-e az ilyen jellegű szabályozás tervezete. Szerintem akkor sem elkerülhetők a Dankó úr féle esetek, mert semmilyen szabályozással nem lehet pótolni a piac öntisztító folyamatát. Igaz ez nagyon nehéz kérdés. Nem a felelősségét, de a mai helyzetet ismerve a megrendelőket is arra kellene bíztatni nézzenek szét alaposabban és tájékozódjanak. Az igazi segítséget csak ez jelenti. Nem hiszem, hogy aki egy nagyobb összeget ilyenre fordít nem néz szét interneten mert nincs netje vagy kerete rá és nem tűnik fel neki a megtérülési idő gyanús rövidsége stb, még abban az esetben is, ha konkrétan az adott vállalkozásról nem talál semmi hátrányos infót. Ha több helyről gyűjt be infót azzal saját magát is védi, de ez minden re érvényes, nemcsak a gépészetre. Meglévő és a jövőben építendő rendszerek esetében talán a tényleges energiahatékonyság vizsgálata lenne a célszerű az több eredményt hozna, mint a bürokratikus jellegű intézkedések, ami lehet, hogy jogilag is vitatható. Nem értek egyet az Ön véleményével, de a körlevélben foglaltakkal sem, szerintem az igazság valahol a kettő között van. Azért itt szerintem nem egészen jó a lovaskocsi-automobil hasonlat.


Varga Csaba | 2009. febr. 25.

Kedves MM! Kár, hogy névtelenül ír, így sok mindenre lehet gondolnia szándékait illetően. A Hőszivattyús szakosztály egy nyitott szervezet, bárki csatlakoztat aki megüti a mércét. Az nem magas, minthogy a hazai színvonal sem az. A www.hoszisz.hu honlapon megtalálhatóak a csatlakozási feltételek. Mindenkit várnak szeretettel.Szükségtelen farkast kiáltani . Az, hogy az ELMű szándékai mik voltak, azt gondolom teljesen világos mindenkinek, és nyilvánvalóan nem a hőszivattyú lexikális megfogalmazása itt a kérdés, hanem a szolgáltató szándékai azok, hogy a fűtésre használt hőszivattyúkat kedvezményes tarifával szolgálja ki. És nem a hűtőszekrényeket, borhűtőket és a klímákat és az egyéb, műszaki értelemben hőszivattyúnak tekinthető gépezeteket. Hát mit lehet tenni, hogy a hőszivattyú mint műszaki fogalom elég tág. Nem is ez a lényeg, hanem a szándékból kilátszik, hogy merre irányul. A hőszivattyús szakosztály egyelőre társadalmi munkában szerveződik, ezért volt, hogy egy cégnél jelentkeztek a telefonra. Minden tag egy-egy cég valójában, kivitelezők, forgalmazók, sőt ezek a piacon egymásnak konkurenciái, de a cél közös, ezért fogtunk össze. Mindenki társulhat aki egyetért a célokkal, és tiszta szereplő akar a piacon lenni. A készülékek minősítésében pontosan az ön által megfogalmazott kritériumokat vesszük figyelembe, A B C energia osztályú berendezésnek kell lennie, az Eurovent szerint, és az adatokat független minősítőnek kell tanúsítania (Eurovent, TÜV stb. akármi, ami hiteles). Tehát a Szakosztály nem állít fel saját kritériumokat, nem minősít, és nem baráti társaság, és nem zártkörű. És a hőszivattyú lehet kínai, német, francia, olasz vagy albán gyártmányú, ha az megfelelő műszaki paraméterekkel bír, akkor a forgalmazónak jelképes összegért megéri csatlakozni, és a készülékeket felvetetni a listára. Ha valaki ezt állítja, akkor nincs megfelelően informálva, de nyugodtan érdeklődjön, és lehet, hogy kellemes meglepetés éri. Az, hogy az ELMű is szabályzott tiszta piacot szeretne, az nyilvánvaló okokból van. Nem akar asszisztálni a bizonytalan minőségű, hatékonyságú készülékek elterjedéséhez. Ezen a honlapon is a MÉGSZ elnök felfüggesztése cikk alatt van egy fórum, ahol pont egy olyan forgalmazót, telepítőt veséznek ki, aki nem bizonyult megbízható hőszivattyús telepítőnek, és nem foglalja imába a nevét sem a forgalmazó, sem a felhasználó. A Dankó Kft, szakcégnek vallotta magát, mi több, szakmai szervezetben pont az alternatív energia szekció vezetőségi tagja volt. És mégis súlyos árat fizetett, és a vevői és a beszállítói is. Senki nem volt aki erre felhívja a figyelmet, pedig már jó ideje a szakma tudta, hogy mi is történik. Nem volt az a szervezet, az a kör ami magáénak vallotta volna a témát. A MÉGSZ nem is válaszolt a károsult fejhasználók panaszleveleire. Hát az ilyen esetek lényegében elkerülhetőek lennének, ha a hőszivattyús piac valamelyest egységes, szakszerű, szervezett, és hiteles. Nem utolsó sorban a Szakosztálynak óriási szerepe van a tarifa létrejöttében, a háttérmunkát az ELMű- vel a tagok végezték: ingyen. A tarifa viszont mindenkinek jár, aki megfelelő hőszivattyút telepít, megfelelő szakemberrel. A régebbi telepítésekhez is, és a levegős hőszivattyúkhoz is, meg a vizesekhez, szondásokhoz is. De hát ezt sem lehet az ELMű-től elvárni, h a nem jogszabályok szerint telepített berendezéseket támogassa. Az más kérdés, hogy a jogszabályok milyenek....de ez van egyelőre, majd az is változik. A követelmény, hogy ne legyen illegális telepítés, és megfelelő színvonalú berendezés legyen. Elindult valami, de jó hazai szokás szerint rögtön támadások kereszttűzébe kerül, és mindjárt vannak szkeptikusok akik bizalmatlanul állnak minden újdonsághoz. A szándék jó, a kezdeményezés sikeresnek ígérkezik. A hőszivattyúk így is úgy is el fognak terjedni, akár tetszik egyeseknek, akár nem. Lehet csatlakozni és lehet ellenkezni, ez természetes folyamat. Amikor az első autók elkészültek, a lovaskocsi gyártók fel voltak háborodva. Egy darabig. Varga Csaba


Varga Csaba | 2009. febr. 25.

Kedves MM


MM | 2009. febr. 25.

Mi ezt a körlevelet kaptuk, amit az előző hozzászólásban bemásoltam ,az elején ott van az Elmü link ahonnan a pdf dokumentum letölthető az Elmü honlapjáról. Ugyanez valahol Émász néven is fut.


MM | 2009. febr. 25.

Mi ezt a körlevelet kaptuk, amit az előző hozzászólásban bemásoltam ,az elején ott van az Elmü link ahonnan a pdf dokumentum letölthető az Elmü honlapjáról. Ugyanez valahol Émász néven is fut.


MM | 2009. febr. 25.

Tisztelt Elmü, Tisztelt Magyar Energia Hivatal! Az Elmü honlapján elérhető Egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat tervezete megnevezés http://209.85.129.132/search?q=cache:rnidppebMjYJ:www.elmu.hu/esz-tervezete+uzletszabalyzat%40elmu.hu&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu&client=firefox-a webhelyen elérhetőeknek megfelelően a következő kifogást emelem: Idézem: 2.„GEO” hıszivattyú üzemeltetést támogató díjcsomag Budapesti Elektromos Mővek Nyrt. Egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat - 74 - A „GEO” tarifa kizárólag a hıszivattyú berendezés villamos energia ellátására használható. A „GEO” árszabás szerint számolható el a szakaszosan is biztonságosan üzemeltethetı, külön mért – az elosztó vezérlıberendezésével a vezérelt elosztó hálózati áramkörre fixen, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – hıszivattyú berendezés fogyasztása. A „GEO” árszabás az „A1”, A2” vagy „A3” árszabás mellé választható. Az elosztó által alkalmazott vezérlés naponta legalább 20 óra főtési idıt biztosít úgy, hogy 2 óránál hosszabb megszakítás nem fordul elı és két megszakítás között legalább 2 óra bekapcsolási idıt biztosít. Már berendezés üzemeltetés errıl a csatlakozásról szerzıdésszegésnek minısül. A szerzıdésnek megfelelı használatot az elosztó engedélyes jogosult ellenırizni. Szerzıdésszegés esetén a kedvezményes tarifa alkalmazása megszőnik és a felhasznált villamos energia árát, valamint az elosztói díjakat a kereskedı jogosult a normál tarifának megfelelı díjakkal - visszamenılegesen legfeljebb egy évre – kiszámlázni. A hıszivattyús berendezés szerelését, és üzembe helyezését az Építéstudományi Egyesület Hıszivattyú Szakosztállyal egyeztetett eljárás és mőszaki útmutató szerint kell elvégezni. Csak olyan berendezés helyezhetı üzembe ami szerepel a Szakosztály által készített és kiadott megfelelıségi listán. A rendszer kivitelezését, az ELMő és az Építéstudományi Egyesület Hıszivattyú Szakosztály megfelelıségi listáján szereplı minısített vállalkozás végezheti. Idıszakos „GEO” díjcsomag ára (Ft/kWh) magában foglalja az a) energia díjat „GEO” b) - felmerülı összes rendszerhasználati díjat (mely a jelen Üzletszabályzat 13.3.1. a. pontjában, részletesen megtalálható) c) - VET 147. §-ban részletezett egyéb pénzeszközök összevont díját. Amennyiben az itt részletezett díjcsomagok bármely árelemének mértéke megváltozik, az magával vonja a díjcsomag árának megváltozását. A díjcsomagok számlázása során amennyiben a felhasználó kéri a rendszerhasználati díjak elosztó hálózati engedélyes általi külön számlázását abban az esetben díjcsomagok nem tartalmazzák a felmerülı öszszes rendszerhasználati összevont díjat. Fenti kitétel ellentmond a piaci versenysemlegesség kritériumainak, amikor egy egyesület kényére kedvére és üzleti érdekeltségének meg. Tudomásom szerint minden hűtő egység hőszivattyú,többek között a klíma is(levegő-levegő hőszivattyú, a levegő-víz hőszibvattyú, víz-víz hőszivattyú és ennek vehető a folxyadékhűtő is mint speciális levegő-víz hőszivattyú) és az egyéb megújuló energiák(napkollektor) is annak vehető, a napkollektor kerintető szivattyús részeinek és vezérlésének hiába rossz a hatásfoka ezek közé kellene többek között tartoznia Ezért annak kritériumait, hogy mit veszünk hőszivattyúnak és annak alkatrészeinek -többek között- nem egy anyagilag is érdekelt egyesületnek kell meghatároznia hanem az EK következő szabályozása vonatkozik rá: innen megnyitható: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:301:0014:0025:HU:PDF Normál csatolmányban az Elmü dokumentummal együtt küldöm. Ezek szerint: 2007/742/EK számú Eu határozatból részlet: A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2007. november 9.) a villamos meghajtású, gázmotoros vagy gázabszorpciós hőszivattyúkra vonatkozó közösségi ökocímke odaítélésével kapcsolatos ökológiai kritériumok megállapításáról (2007/742/EK) AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA, ELFOGADTA EZT A HATÁROZATOT 1. A fűtő üzemmód hatékonysága (COP) Ahőszivattyúegység hatékonyságának a fűtési hatásfok (COP) és az elsődleges energia hányados (PER) tekintetében a következő minimumkövetelményeket kell meghaladnia: Itt egy táblázat lenne, de nem olvasható itt sajnos szétesik. Értékelés és ellenőrzés: A vizsgálatot az EN 14511:2004 szabványnak megfelelően kell elvégezni. A vizsgálatot az adott hőszivattyú csúcsteljesítményén kell elvégezni, a táblázatban feltüntetett körülmények között. A megadott értékeket az adott vizsgálatra akkreditált független vizsgálólaboratóriumnak kell ellenőriznie. Az Eurovent minősítési rend- szerrel, a DACH minősítési rendszerrel vagy egyéb, az illetékes testület által jóváhagyott rendszerrel minősített hőszivattyúk adott értékeivel kapcsolatban nem kell független laboratóriumnak kiegészítő vizsgálatokat elvégeznie. A kérelemmel együtt be kell nyújtani a vizsgálati jegyzőkönyveket. A 2-es pont a hűtésre vonatkozik, lényege ugyanez. Tökéletesen definiálva van, hogy mi számít hőszivattyúnak ez Eu-n belül. Ettől eltérni szerintem sem az elmű sem a "szakosztály" nem jogosult! Magyarán, ha az Eurovent minősíti (mindegy, hogy milyen osztályba a megfeltek között), akkor annak számít, ha nem, akkor nem. Ugyanígy szabályozva van a beüzemelő/szerelő is. Mindez nem igényli az említett Építéstudományi Egyesület Hőszivattyú Szakosztályának közreműködését... Felhívtam az ÉTE Hőszivattú Szakosztályánál megadott telefonszámot, ahol arról is tájékoztattak, hogy az általuk árult hőszivattyúk megfelelnek az Elmű elvárásainak... Ez a telefonszámot egy HGD Kft. nevű hőszivattyúkat is áruló cégnél veszik fel. Úgy érzem, a Hőszivattú Szakosztály elnökének és elnökhelyettésnek is érdeke, hogy szinte csak az általuk főállásban irányított cégek által árusított készülékek feleljenek meg az elvárásoknak. Érdemes ezen elgondolkodni, Magyarországon, állítólag Európában 2009-ben... Valószínűleg itt is az lesz ami ezer egyéb területen is működik ma Magyarországon: egy baráti társaság a barátainak jó pénzért odacsúsztatja az állam (adófizetők) pénzét (itt: kedvezményét). Ne remélje senki, hogy minden olyan berendezés, ami megfelel egy hőszivattyú technikai feltételeinek, erről a tarifával üzemelhet majd. Majd lesz itt is haver gyártók, kereskedők és telepítők listája. És az eddig telepített évek óta üzemelő EK rendelet szerint hőszivattyúnak minősülő műszaki berendezésekkel mi lesz? Vagy az Elmü akinek akar szolgáltat akinek nem akar annak nem? És ha bírósági szakig jut? Ez a VET-nen nem így szerepel... Viszont jobban belegondolva a dolgokba, ezek szerint fel lehet lépni a minősítetlen (nagyáruházi kínai importos noname) termékek magyarországi értékesítése ellen, ugyanis közösségi hivatalos ökocímke nélkül nem árulhatnák azokat. Ha az említett határozat szerint az Euroventnél, vagy az Eu által is elfogadott minősítő intézetnél eléri a határozatban megszabott minimum jósági fokokat, akkor már közzétett mért adatokra hagyatkozva dönthet a tudatos vásárló. Ebben az esetben minősítéssel bebizonyíthatja az importőr a megfelelőségét. Igaz nem azzal amit mindenféle certifikáció nélkül a multi láncoban rányomtatnak a berendezésekre. Ha esetleg az erre jogosult Hivatal honlapján meglenne a bejelentett tanúsítvány amit a kereskedők bocsájtanak rendelkezésre és ellenőrizhető akkor értelme is lenne a dolognak. Számoljunk: minősített hűtő-fűtő légkondi mondjuk 3kW (nem inverteres) 125eFt felszerelés, beüzemelés, 10 év alaktrészgarancia (benne van a határozatban!!!) 50eFt 5 éves fogyasztás 2000kWh/év-nél "geo" áramdíjjal (22Ft) 220eFt szumma: 395eFt minősítetlen klíma hasonló paraméterekkel: 60eFt felszerelés ócsón 40eFt 5 éves fogyasztás 2000kWh/év-nél "normál" áramdíjjal (42Ft) 420eFt szumma: 520eFt Ugyanannyi fogyasztással számolva. Érdemes gondolkodni ezen a jövőre nézve. Amúgy kíváncsi leszek az Ügy kimenetelére, és arra, hogy bíróság előtt vajon hogy állna meg a diszkriminatív megülönböztetés ebben az ELMÜ tervezetben. Kérem tekintsék bejelentésemet állampolgári kifogásnak az Elmü-Émász Egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat tervezete tárgyában.


fhalachy | 2009. febr. 25.

Pontos adataim nincsenek ELMÜ-ÉMÁSZ szerződött partnerekről, de a vállalti ügyfélként a 3x63A-es névleges csatlakozási értékkel meglehetősen korlátozták a jogosultak körét! Lényegében a nagyobb teljesítményű hőszivattyúkat ezzel az értékkel kilőtték! Közintézmények ugyan korlátozás nélkül igényelhetik a geo-tarifát, de ezeknél meg egyelőre nem igen terjedt el ez a fajta rendszer. A vezérlet energiaellátás egy másik érdekes megoldás (áramszolgáltató oldalról érthető), kíváncsian várom a tényléeges tapasztalatokat ezzel kapcsolatban! Ha egyáltalán lesz ezen kritériumoknak megfelelő és ezeket a feltételeket elfogadó, elviselő ügyfelük. Üdvözlettel: Haláchy F.

Facebook-hozzászólásmodul