e-gépész online szaklap

Tűzgátló és füstgátló csappantyúk

2011. június 3. | e-gépész | |  0 |

Tűzvédelmi témában kollégánk érdekes kérdéseket fogalmazott meg a Katasztrófavédelem felé, ahonnan tanulságos és eddig ilyen részletességgel meg nem fogalmazott válaszokat kapott.

Kérdések:

• légtechnikai rendszerekbe beépítésre kerülő TÛZVÉDELMI CSAPPANTYÚK-nak ma milyen szabványoknak, előírásoknak, rendeleteknek kell megfelelniük
• ezek alapján milyen engedéllyel kell rendelkezniük, annak megnevezése
• az engedélyt ki jogosult ma kiadni Magyarországon
• elfogadják-e a külföldi intézetek minősítését, vagy azoknak az ÉMI által kiadott TMT-vel is rendelkezniük kell
• hol lehet tájékozódni, hogy aktuálisan mely gyártó-, forgalmazó cégek és mely termékek rendelkeznek ilyen engedéllyel
• az engedélyek meglétének, ill. a beépített termékek ellenőrzése hogyan zajlik
• ugyen ezen kérdéseim fennállnak a FÜSTELVEZETŐ CSAPPANTYÚK vonatkozásában is

Válaszok:

Tűzgátló csappantyúk

1. A tűzgátló csappantyúk megfelelőségét az MSZ EN 15650:2010 (Épületek szellőztetése. Tűzgátló csappantyúk), az MSZ EN 1366-2:2000 (Épületgépészeti berendezések tűzállósági vizsgálata 2. rész: Tűzgátló csappantyúk), és az MSZ EN 13501-3:2005+A1:2010 (Épületszerkezetek és építési termékek tűzvédelmi osztályozása. 3. rész: Osztályba sorolás az épületgépészeti rendszerekbe beépítendő termékek és elemek tűzállósági vizsgálati eredményeinek felhasználásával: tűzálló szellőzővezetékek és tűzgátló csappantyúk) honosított szabványok, valamint a 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelettel hatályba léptetett Országos Tűzvédelmi Szabályzat (továbbiakban OTSZ) 5. rész 1/3. fejezet 6.2.12. pontja szerint kell vizsgálni és értékelni.

2. Az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőségi igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló 3/2003. (I. 25.) BM-GMK-KvVM együttes rendelet (a továbbiakban: „R”) 4. § a) pontja alapján a megfelelőség igazolási eljárás alapja a magyar nemzeti szabvány, a 4. melléklet 2. pont i) alpontja és az MSZ EN 15650:2010 szabvány ZA melléklet 2. táblázat szerint a megfelelősség igazolás módozata a megfelelőségi tanúsítvány.

3. Magyarországon a tűzgátló csappantyúk megfelelősségét igazoló tanúsítvány kiadására az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (a továbbiakban: ÉMI) Tűzvédelmi Szakági Laboratórium (2000. Szentendre, Dózsa Gy. út 26.) rendelkezik akkreditációval.

4. A tűzgátló csappantyúk esetében akkor fogadható el a külföldi intézet megfelelőségi igazolása, ha adott ország a tűzgátló csappantyúkra vonatkozó Magyarországon is honosított szabványokat bevezette, és a megfelelőségi tanúsítványt „Bejegyzett testület” (Notified Body) állította ki.

5. Nincs olyan adatbázis összeállítva arról, hogy mely tűzgátló csappantyúk és forgalmazóik felelnek meg a fent leírt követelményeknek, és rendelkeznek megfelelőségi tanúsítvánnyal. Az ÉMI honlapján (www.emi.hu), az Építőipari Műszaki Engedéllyel (továbbiakban: ÉME), illetve Tűzvédelmi megfelelőségi Tanúsítvánnyal (továbbiakban TMT) rendelkező termékek adatbázisában lehet keresni ÉME-vel vagy TMT-vel rendelkező tűzgátló csappantyúkat.

6. A tűzgátló csappantyúk megfelelőségi igazolásának meglétét és a beépítés megfelelőségét egy épület létesítésekor és használatbavételkor a tűzvédelmi hatóság, az építési hatósággal közösen vizsgálja, hiányosság esetén az épület használatbavételére nem kerül sor. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint piacfelügyeleti hatóság ellenőrzi a forgalomba vagy beépítésre kerülő tűzgátló csappantyúk tűzvédelmi, biztonságossági követelményeknek való megfelelőségét, hiányosság esetén a termék további forgalmazásának megtiltására kerül sor.

Füstgátló csappantyúk

1. A füstelvezető vagy füstgátló csappantyúk esetében jogszabály (OTSZ), szabvány nem határoz meg követelményeket azok kialakítására, beépítésére, használatára, így azok a biztonság javítására önként alkalmazhatóak.

2. A füstcsappantyúkra nincs szabvány előírás, ezért megfelelőségük igazolása az „R” 4.§ b) vagy c) pontja szerint európai műszaki engedéllyel (továbbiakban:ETA) vagy ÉME-vel történik.

3. Magyarországon a füstgátló csappantyúkra vonatkozó ÉME kiadására az ÉMI jogosult.

4. Külföldi intézet részéről a füstgátló csappantyúra vonatkozó ETA fogadható el.

5. Nincs olyan adatbázis összeállítva arról, hogy mely füstgátló csappantyúk rendelkeznek ETA vagy ÉME engedéllyel. Az ÉMI honlapján (www.emi.hu), ÉME-vel illetve TMT-vel rendelkező termékek adatbázisában lehet keresni azokkal rendelkező füstgátló csappantyúkat.

6. A füstgátló csappantyúk megfelelőségi igazolásának meglétét és a beépítés megfelelőségét egy épület létesítésekor és használatbavételekor a tűzvédelmi hatóság az építési hatósággal közösen ellenőrzi. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint piacfelügyeleti hatóság ellenőrzi a forgalomba vagy beépítésre kerülő füstgátló csappantyúk tűzvédelmi, biztonságossági követelményeknek (ÉME, ETA) való megfelelőségét.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul