e-gépész online szaklap

Gondolkozzunk „RENDSZERBEN”!

2011. április 18. | támogatott cikk | |  0 |

Lakóterek ellenőrzött szellőztetése hővisszanyeréssel. Napjainkban is egyre jobban érzékeljük, hogy az épületek szerkezetének jobb hőszigetelésével, a beépített nyílászárók minőségének javulásával egyre nagyobb hangsúlyt kap a lakóterek gépi úton történő szellőztetése. Ezt az igényt fokozza az egészséges élettérhez való igény, valamint a növekvő energiaárak miatt a tudatosabb, költségkímélő megoldások keresése. Mindezek mellett a megrendelők minőségi elvárásai is folyamatosan nőnek.

Ez a jelen! Mit hoz a jövő?

Egy évtizeden belül a műszaki előírások szigorodása és a költséghatékony megoldások, valamint a zöld tudat miatt a légtechnikai kivitelezések (ezzel egyenlően a tervezések) száma nagyságrendekkel növekedni fog.

A növekvő igény nem csak az új építkezéseknél jelenik meg, hanem már most nagyon sok felújításnál, átalakításnál is.

Nálunk még sajnálatosan jellemző, hogy a tervezők, és a kivitelezők úgy próbálnak versenyelőnyhöz jutni, hogy minőségi vagy műszaki kompromisszumokat kötnek. Sok esetben a látszólagos olcsóbb ár miatt terveznek vagy építenek olyan rendszereket, amik nem teljesítik maradéktalanul az elvárt igényeket. Az ipari technológiák alkalmazása nem hoz jó eredményeket a lakó- és életterek légtechnikai rendszereinél, ott más speciális igényt, kihívást kell tudni kiszolgálni. Speciális esetekben nem zárható ki egyedi elemek legyártása, a helyszínen történő illesztése, de mivel egy projekt árának markáns részét az élőmunka teszi ki, minél több terhel egy projektet, annál kevésbé tud értékarányos maradni. Az értékesített rendszerek számának növekedése mellett a felsőkategóriás komplett rendszerek ugrásszerű részaránya figyelhető meg. Ez a tendencia, ill. ebben a szegmensben ez az arány az Unió tagállamain belül általánosnak mondható.

A tervezéskor vagy a kivitelezés során megkötött kompromisszumok utólagos korrigálása már nagyon költséges, és sok esetben további kompromisszumokat igényel, az ilyen rendszerek nem hoznak az optimálishoz közelítő eredményt.

A rendszerek tervezésénél, kivitelezésénél a légtechnikusoknak a fűtési és vezérlési rendszerekhez is "alkalmazkodniuk" kell. Minden ház, lakás, élettér egyedi, az elvárások is legtöbbször azok. Az egyedi igények, követelmények nem szabad, hogy „barkácsoláshoz” vezessenek, hiszen minden problémára adható több jó és számtalan rossz megoldás! Koncentráljunk a feladatra, és ne a hibák javítása vigye el feleslegesen az erőforrásokat.

Mi jelenthet valós versenyelőnyt, úgy, hogy a műszaki elvárásoknak maradéktalanul megfeleljünk, és az értékarányokat is megtartsuk?
A válasz egyszerű - komplett rendszer. Egy olyan komplett rendszer, ami tervezhető, a költségek pontosan kalkulálhatók, és az élőerős munka is pontosan tervezhető.

Ilyen komplett rendszerek, amik speciálisan családi házak, lakások, életterek mesterséges friss levegővel való ellátását oldják meg, úgy, hogy az elvárásokat (műszaki, és megrendelői) maradéktalanul kielégítik, vannak, és elérhetők.

Tekintsünk át egy komplett rendszert, néhány szabályt, amit a rendszerek tervezésénél alapvetésként kell kezelni:

Befúvás:

- minden lakószobában lehetőleg az ajtótól legtávolabbi ponton, a teljes átöblítés miatt,

- alsó szegmensben (miért?: A lakóterekben 0,4-szeres légcsere javasolt. Ez azt jelenti, hogy a befúvó dobozoktól 10 cm-re már nem lehet érezni a légmozgást. A kis légmozgás miatt tehát a felső befúvást elvethetjük, mert nem lesz meg a teljes légcsere, csak a felső szegmensben. Igaz, hogy a penészedést (magas páratartalom) így is meg lehet akadályozni, de a széndioxid-koncentráció nem lesz kielégítő a lakótérben. Tehát az épület állagát így megőrizzük, de az egészségünket nem.),

- terheléstől függően akár több befúvási pont is elhelyezhető egy helyiségben.

Elszívás:

- minden vizes helyiségben, lehetőleg az ajtótól legtávolabbi ponton, a teljes átöblítés miatt,

- felső szegmensben,

- minden elszívási ponton szűrőt kell alkalmazni a légcsatorna állagának megőrzéséért.

Légcsatornák:

- mind az elszívást, mind a befúvást csillagpontosan kell tervezni, az áthallások elkerülése végett, és a szabályozás miatt,

- ezt vezethetjük a padozatban, födémben, állmennyezet felett,

- a légcsatorna anyaga mindenképpen antibakteriális és antisztatikus adalékkal legyen ellátva,

- a csillagpontos tervezés végett az esetleges szennyeződések utólag könnyűszerrel eltávolíthatók.

Osztók:

- az utólagos szabályozása miatt hozzáférhető helyen legyen,

- az elszívási pontoknál szűrő található, ezért kizárt a tányéros szelepmegoldás,

- a befúvásnál a szabályozható osztók miatt nem kell figyelembe venni a légcsatornák hosszát és keresztmetszetét.

Talajhőcserélő:

- antibakteriális, gomba- és penészmentes anyagból készül,

- ennek segítségével: télen a levegőt előmelegítjük, nyáron előhűtjük,

- a jó tervezésű lakóépületek nyáron nem melegszenek túl (nyáron a konyhában történő hőtermelést természetesen külön elszívó-berendezéssel el kell távolítani),

a rendszer fagymentesítésével nem kell foglalkozni.

Hővisszanyerős berendezések:

Hőcserélő:

- a forgódobos, a papír, a műanyag hőcserélők a hőt állítólag 100% felett visszaadják (ami nem igaz, jó, ha a 60%-ot elérik), efelett még a szagok is visszajönnek,

- a lemezes hőcserélő 80%-os hatásfokú.

Ventilátor:

- két dolgot kell figyelembe venni: a hangszintet és a fogyasztást (hiszen két darab ventilátor folyamatos üzemmódban van)

Bypass:

- a jobb berendezéseknél alaptartozék (motoros), mely segítségével nyári időszakban kikerüljük a hőcserélőt, és egyenesen a talajhőcserélőből beáramló (hideg) levegőt fújjuk be a lakótérbe.

Vezérlés:

- az URH-s távirányító segítségével (ami azért nagyon fontos, mert akár három födémet is átfog plusz vezetékezés nélkül),

- a távirányító segítségével be lehet állítani (programozni) a fordulatszámot, a bypass-funkciót, az időt és a dátumot,

- opcionálisan lehet hozzáilleszteni páratartalom- és széndioxid-érzékelőt,

- BUS rendszerrel külső vezérlést is hozzá lehet illeszteni a berendezéshez.

Összefoglalva, valódi versenyelőnyt a tudás, a tapasztalat, a minőségi munka, a növekvő követelményeknek való megfelelés eredményezhet csak. A jó rendszer, és az elégedett ügyfél, ami szakmánk számára az igazi elismerést és üzleti hasznot hozza – „GONDOLKOZZUNK RENDSZERBEN”!

Megrendelők és gépésztervezők számára a WEB-oldalról letölthető műszaki anyagokat, tervezési segédleteket, valamint ingyenes tervezési (konzultációval) szolgáltatásainkat ajánljuk.

http://www.labaro.hu/

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul