e-gépész szaklap

Épületgépészeti Tagozat

Frissítve: 2017. november 22.

Hasznos volt Eddig 649 látogatónak tetszett

Köszöntjük a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának honlapján, mely egyben az első olyan „magyar épületgépészeti online újság”, amely igyekszik minden újdonságról, tudnivalóról, eseményről, szabályozásról stb. – vagyis ami a magyar épületgépészeti szakterületünkben történik – naprakész információt adni olvasóinak.

Az épületgépészet szerteágazóságából adódik, hogy sok szakmai szövetség, vállalkozás, köztestület stb. működik, melyek munkájáról nem mindig kapunk megfelelő tájékoztatást, eseményeik koordinálatlansága miatt pedig lemaradunk valamelyik fontos rendezvényről.

Célunk egy olyan könnyen áttekinthető és kezelhető online újság működtetése, melyről bármelyik szövetség, vállalkozás stb., de természetesen a Magyar Mérnöki Kamara honlapja is elérhető lesz. 

Nemcsak az MMK híreit szeretnénk reflektorfénybe helyezni, hanem a szövetségek, tervezői, kivitelezői vállalkozások stb. tájékoztatásait is közkinccsé kívánjuk tenni, ha másként nem is, de legalább egy kattintással az átjáráshoz.

Külön lehetőséget biztosítunk a fentiek mellett az oktatási intézményeknek, az Épületgépészeti Múzeumnak tájékoztatásaik, közleményeik közvetlen vagy közvetett közzétételére.
A koordinált eseménynaptárral szeretnénk elkerülni az esetleges programátfedéseket amennyiben a szervezők ezt igénybe veszik.

Lapunk sikere az Önök sikere, melyet csak közösen tudunk garantálni. Ezért kérjük az épületgépészeti szakma minden irányú gyakorlóit, vállalkozásait és szövetségeit, hogy ne tekintsék kezdeményezésünket konkurenciának, hanem kérdéseikkel, információikkal segítsék látogatóink teljes körű, naprakész tájékoztatását, és ugyanakkor nyitottak vagyunk további témabővítésre is, mint például a sport vagy a kultúra, de bármi, ami minket, épületgépészeket érdekelhet.

Köszönjük az együttműködést, sikeres böngészést.


Hasznos volt Eddig 649 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

 • Baumann Mihály

  2011. május 25 - 08:19:10
 • Kedves Béla!

  Kérlek, hogy a tagozatok listáját javítsátok, a Baranya Megyei Szakcsoport elnöke Baumann Mihály, elérhetősége bm@bausoft.hu

  Köszönöm: Miska
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Fázmán József

  2012. július 03 - 20:58:00
 • Vas megyében is van szakcsoport!
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Eperjessy András

  2013. február 07 - 16:18:50
 • Tisztelt Kamara!
  Megkaptam az értesítést, hogy az éves díjat fizessem be. Most töltöttem a 72-t. Arra gondoltam az értesítés megkapása előtt, hogy még egy évig levezetésnek megtartom, igaz tavaly is két "óriási" munkám volt, a saját kazánom cseréje és a Fiam lakásán egy gázvezeték áthelyezése. Máshol ezt terv nélkül csinálják, de gondoltam, hogy törvénytisztelő állampolgárként tervet csinálok és jóvá hagyatom a FŐGÁZ-nál.
  Ezek után megdöbbenve láttam a díjat. Ki gondolta komolyan? Vagy azért csinálja a Tisztelt Kamara, hogy előbb menjen el a kedvem mindentől? Ezt diktálják "felülről"?
  Erre nem számítottam, pedig az Országban néhány Kórház tervét végigcsináltam, nem kicsiket.
  Egyébként tényleg káosz van, ahogy olvastam a tanúsítványról szóló írásokat.
 • Ezzel a hozzászólással 2 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Lonkai Péter

  2013. december 11 - 14:17:06
 • Tisztelt Epejessy András úr,

  Hasonló kérdéssel megkerestem az MMK illetékesét. Azt tanácsolta, hogy, lehetőség van az MMK tagság szüneteltetésére, és kívánság szerinti visszaállítására. Regisztrált szüneteltetés esetén nem szükséges a tagdíj befizetése.
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • AlfoldiJ

  2015. július 08 - 21:52:57
 • Tisztelt Kamara!

  Három jogosultságom jár le idén..
  T. Kamara értesített, jogi vizsga tízen-ezer Ft (online)
  és jogosultságonként húszezer (3x20.000 Ft)
  ***********************************************************
  Ide másolom:
  A jogosultsága meghosszabbítása, az alábbi dokumentumok becsatolásával lehetséges:

  - kitöltött kérelem, (letölthető a .....hu/nyomtatványok
  oldalról)

  - szakmai önéletrajz,

  - szakmai gyakorlat igazolása, referencia munka,

  - kötelező jogi továbbképzés igazolása,

  - befizetés igazolása (20.000,- Ft/jogosultság)
  - számlaszámunk:
  - nyilatkozat büntetlenségről (amennyiben erkölcsi
  bizonyítvány már van becsatolva.)
  Öt évre elosztva -arányosan nem sok, csak legyen hozzá megbízás, keressük meg az árát!
  De az is zavaró, 35 éves mérnöki munka után , azóta meglévő jogosultságok mellett mit kell még újonnan bizonyítani?
  ************************************************************
  Csak egy pl:
  - nagy gázzal keresett a Katasztrófavédelem a Gáz Műszaki Biztonsági Felülvizsgálat (új rendelet szerint) - "Felülvizsgálatára" kamarai mérnöki regisztrációval is rendelkező gázszerelő- műszaki biztonsági felülvizsgálókat.
  Felelős intézkedés, ne azonos szintű, tudású gázszerelő vizsgáljon gázos ügyeket, legyen az mérnök (ha megbíznák) !

  Minden e jogosultság megszerzéséhez is járultak költségek, több megyében is regisztráltak. A megbízásokat mégis a csak gázszerelő (felülvizsgáló) papírral rendelkezők vitték el a mérnökök elől. Ugyanez a helyzet a gázszolgáltatókra cedált normál gázos felülvizsgálatokkal is, megversenyeztették és fillérekért kiadták. Információm szerint nincs is kész a határidőre elvégzendő feladatból 10-15 %-nál több rész.

  Vagyis lehetnek ajánlott - magas - mérnöki díjaink, ehhez tartozó regisztrációs, eljárási díjak. De legyenek érdek-képviseleti megoldásaink is, legalább a rendeletek szerinti mérnöki szolgáltatások igénybe vételéhez....
  AlföldiJ
 • Ezzel a hozzászólással 1 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Szilágyi József

  2015. december 21 - 19:58:51
 • Ma a Főgáznál az alábbi Tájékoztatóra lettem figyelmes.

  Tájékoztatjuk Tisztelt Partnereinket, hogy 2016. január 1-től a csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kiviteli terveit érintő tervfelülvizsgálati megrendeléshez a 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről - szerinti tartalommal biztonsági és egészségvédelmi koordinátor bevonásával elkészített biztonsági és egészségvédelmi terv csatolása szükséges.

  Budapest, 2015. december 14.

  FŐGÁZ Földgázelosztási Kft.

  Megpróbálom a linket is idebiggyeszteni.


  http://kepfeltoltes.hu/view/151221/Sight_2015_12_21_172718_029_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Fázmán József

  2015. december 21 - 20:28:32
 • AlfoldiJ kollégának!
  Nyugalom, én is így jártam most a G-s jogosultsággal, 29 éves tervezői gyakorlattal, egy életnyi referenciával, amihez egyébként élő vezető tervezői címmel is rendelkezem.
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Zoárd

  2015. december 22 - 08:50:37
 • Lehet vitatkozni az áron, meg az egyéb elvárásokon, de a referenciákkal kapcsolatban van egy észrevételem.
  Ha én kérném a referenciákat, akkor csak az utolsó 5 – esetleg 7 - év érdekelne.
  Sajnálattal találkoztam olyan problémával, hogy 15-20 éve nem tervezési területen vezetői pozícióban lévő ember vizsgálta felül a tervemet és meg kellett állapítanom, hogy elfelejtette a szakmát, olyan kijelentések hangzottak el, amit itt le se merek írni.
  Azt is tapasztalom, hogy szakértés területén is a szakma elhagyása után a szakértés minősége is gondot okoz.
  Tudom nagy felelősség, hogy sokéves tapasztalattal, az adott kor technikai színvonalán elkészített minőségi tervek tapasztalataival rendelkező, a szakmában megbecsült emberekkel szemben, a szakmai múlt elismerései után olyat merek írni, hogy nem elég a távoli múlt, kellenek a közel múlt minőségi munkái is!
  De!
  Az elmúlt 25 évben olyan mértékben megváltoztak a tervezéssel kapcsolatos elvárások, valamint a műszaki gazdasági környezet, hogy aki nem naprakész, az nem tudja sem a tervezést, sem a szakértést, tervellenőrzést korrektül elvégezni.
  És ez a változás egyáltalán nem fejeződött be. Most is roham léptékben halad. A nemzetközi szabványok, direktívák, de a magyar jogi környezet is elképesztő sebességgel változik.
  Olyan kihívásnak vagyunk tanúi, amik 25-30 évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak.
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Fázmán József

  2015. december 22 - 09:25:42
 • Zoárdnak!
  Az általam említett 29 év a mai napig tart, folyamatasan, benne az utolsó 5-7 évvel. Ennél naprakészebb hogyan lehet az ember.
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Zoárd

  2015. december 22 - 13:32:05
 • Kedves József!
  Azt hiszem félre értettél.
  Ami a Kamarát illeti.
  Még az is kérdéses, hogy ha egyszer megkaptam a jogosultságot miért is kellene 5 évente hosszabbítani, amikor évente kell kötelező oktatáson részt vennem.
  Azaz elvileg a Kamara semmi értelmeset nem csinál a hosszabbításnál, mint beszedi a 20.000 Ft-t.
  Ha viszont kér referenciát, akkor nem sok értelme van az 5 évnél régebbi referenciákkal előjönni, hiszen arra már egyszer adott hosszabbítást, ha most is arra ad, akkor tulajdon képen értelmetlen a hosszabbítási procedúra, azaz minek a referenciakérés.
  Magánberuházóként ha, arra lennék kíváncsi, hogy ki mire képes, akkor az 5-7 évnél régebbi projektek sokkal kisebb értékkel venném számításba –ha egyáltalán számításba venném-, mint az utolsó 3-5 referenciáit.
  Az itt hozzá szólók pályáját pedig nem is ismerem annyira, hogy bármilyen személyes véleményt fogalmazzak meg valakiről.
  Azaz a hozzá szólásom általános elvekről és - sajnos -gyakorlati tapasztalatokról szól.
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Zöhls András

  2015. december 23 - 10:59:48
 • A kérdés első feléhez:

  ”4/2002. (II. 20.) SZCSM–EüM együttes rendelet
  3. § (1) A tervező köteles a kivitelezési tervdokumentáció készítése során koordinátort igénybe venni (foglalkoztatni vagy megbízni).
  7. § A koordinátor feladatai a kiviteli terv készítésével összefüggésben a következők:
  c) összeállítja azt a dokumentációt, amelyben az építmény és az építési technológia jellemzői alapján az egészség és biztonság célszerű követelményeit rögzítik az esetleges későbbi munkák biztonsága érdekében.”

  Tehát a Gázművek egyszerűen csak jogkövető, januártól betartatja egy 14 éve hatályos rendkívül buta rendelet előírását. Idáig meg lehetett úszni azzal, ha a műszaki leírásba belevettük a következő kitételt:

  ”s)a vonatkozó jogszabály szerinti biztonsági és egészségvédelmi koordinátor foglalkoztatásának szükségességét, a koordinátor feladatait az építőipari kivitelezési tevékenységgel összefüggésben:
  a létesítés során biztonsági és egészségvédelmi koordinátor bevonása nem szükséges.”

  Mostantól új szelek fújnak, törvénytisztelőbbek lettek a Gázművekben.

  A rendelet, mint látjuk (a ránk vonatkozó többi jogszabályhoz hasonlóan) nem tesz különbséget terv és terv közt, egyre megy, hogy mellékvízmérő elhelyezésről, vagy atomerőmű létesítésről van szó, biztonsági és egészségvédelmi koordinátor bevonása szükséges.

  Ami azt a 20 ezer forintot illeti:

  ”266/2013. (VII. 11.) Kormányrendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről
  32. § A területi kamara titkára – külön jogszabályban meghatározott igazgatási szolgáltatási díj fizetése mellett – hatósági bizonyítványt állít ki
  a szakmagyakorló továbbképzési kötelezettségének teljesítéséről, amennyiben azt a szakmagyakorló kérelmezi.” (!)

  Persze ezt a papírt senki sem ”kérelmezi”, mert a világon semmi szükség nincsen rá, mivel a jogosultságunkat nem ezzel, hanem a közhiteles névjegyzékkel igazoljuk, amiből kikerülünk, ha nem tettünk eleget annak a továbbképzési kötelezettségnek.
  Erről csekélységről a kamara (persze én csak a pesti helyzetet ismerem) nem szereti tájékoztatni a tagjait, hanem szó nélkül beszedi tőlünk azt a húszast, pedig a fizetős továbbképzést azért vezették be, hogy a rendelet miatt kieső bevételt pótolják.

  Hogy is mondta Nagy Gyula MMK ÉgT elnök:
  ”A Kamara MI vagyunk,TI is!”
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Nagy Gyula MMK ÉgT elnök

  2016. január 05 - 21:03:18
 • Kedves Kollégák!
  Ha már András megidézett, a Gázművek újabb intézkedését én sem tartom elfogadhatónak. Nem a gázszolgáltatónak kell ellenőriznie az egészségvédelmi és biztonságtechnikai terv meglétét. A GMBSZ 3.13.2 fejezete s) pontja szerint az engedélyezésre benyújtott tervnek a koordinátor tevékenységének szükségességét kell tartalmaznia, nincs szó külön terv mellékeléséről. Az engedélyezés során a gázszolgáltató felhívhatja a figyelmet a vonatkozó 4/2002(II.20.) rendelet előírásainak betartására a kivitelezés megkezdése előtt, de a BE terv megléte nem lehet feltétele az engedélyezésnek.
  Ha már a rendeletek betartása a cél, meg kell vizsgálni, hogy a gázszolgáltatónál a tervjóváhagyást végzők rendelkeznek-e tervellenőri és munkavédelmi koordinátori jogosultsággal.

  Mindenképpen egyeztetést kezdeményezünk a helyzet rendezésére.

  A jogosultság meghosszabbításával kapcsolatos problémákat valóban meg kell oldani, ezzel kapcsolatos munkánkról Fázmán Józsi tud mesélni.Az eljárás rendje nagymértékben függ a területi kamara titkárságától. A területi kamarák az országos kamarától függetlenül működnek, ez is okozza a különböző eljárásokat.
 • Ezzel a hozzászólással 1 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Fázmán József

  2016. január 05 - 21:08:25
 • Igen, tudnék mesélni, az első adandó alkalommal és helyen meg is teszem.
  Fázmán József
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Szilágyi József

  2016. január 19 - 06:37:37
 • Kedves Nagy Gyula MMK ÉgT elnök!
  Érdeklődnék, hogy történt már valami a fent írt helyzet rendezésében?

  Köszönöm
  Szilágyi József
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:12
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634-0

  2017. március 22 - 04:43:14
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634s3

  2017. március 22 - 04:43:15
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:17
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:19
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:27
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:28
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:29
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:30
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:30
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:31
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:31
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:32
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:32
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:33
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:33
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:33
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:34
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:34
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:35
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:35
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:36
 • 88952634'`"(
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:36
 • 88952634-0
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:36
 • 88952634s3
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:37
 • 88952634'+'
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:37
 • 88952634'
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:38
 • 88952634'||'
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:38
 • 88952634'
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. március 22 - 04:43:39
 • 88952634<alert(88952634)>
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. augusztus 24 - 09:50:11
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634-0

  2017. augusztus 24 - 09:50:14
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:34
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634-0

  2017. szeptember 22 - 07:39:36
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634s3

  2017. szeptember 22 - 07:39:37
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:38
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:39
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:47
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:48
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:49
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:49
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:50
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:51
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:51
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:52
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:52
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:52
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:53
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:53
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:53
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:54
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:54
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:54
 • 88952634
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:55
 • 88952634'`"(
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:55
 • 88952634-0
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:55
 • 88952634s3
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:56
 • 88952634'+'
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:56
 • 88952634'
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:56
 • 88952634'||'
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:57
 • 88952634'
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • 88952634

  2017. szeptember 22 - 07:39:57
 • 88952634<alert(88952634)>
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: