e-gépész online szaklap

Európa világelső a réz újrahasznosításában

2010. július 20. | támogatott cikk | |  0 |

Európa az egyetlen térség a világon, ahol az újrahasznosított réz felhasználása 2008-ban emelkedett – a Nemzetközi Réz Vizsgálati Csoport (International Copper Study Group – ICSG) jelentése szerint.

Most, hogy 2010-ben a legtöbb szektorban növekedést jelentenek, a réz iránti igény magas szinten marad, és az újrahasznosítás továbbra is kulcsfontosságú részét képezi az igény kielégítésének.

Az ICSG1 éves jelentés legfontosabb adatai a réz felhasználásáról és újrahasznosításáról világviszonylatban

Mialatt a félkésztermékek gyártása hanyatlott és az árutőzsde a terebélyesedő globális recesszióba süllyedt, a gazdasági környezet nem bátorította az újrahasznosítást a főbb rézfelhasználó térségek legtöbbjében. Azonban Európa (Oroszországot is beleértve) szükségletének 43 %-át fedezte újrahasznosításból, a 2007-es 41,3%-kal szemben.

Európa még több újrahasznosított rezet használ

Európa (Oroszországot is beleértve) az egyetlen nagyobb rézfelhasználó térség, ahol nagyobb mértékű újrahasznosított réz felhasználásáról lehet beszámolni. A 2007-es 41,3%-ról 43%-ra történt növekedés azt jelenti, hogy 2008-ban 2.5 millió tonnával több újrahasznosított rezet használtak fel a térségben. Mindezeken kívül, ha csak azokat az országokat tekintjük, amelyek teljes jogú tagjai az Európai Uniónak, a felhasználás a 2007-es 38%-ról 2008-ban 40%-ra emelkedett. A másodlagosan finomított réz termelése 800-ról 857 kilotonnára emelkedett, míg a közvetlenül olvasztott réz felhasználása 1,242-ről 1,150 kilotonnára csökkent. A felhasznált hulladék tonnaszáma a 2007-es 2,042-ről 2,007 kilotonnára csökkent ugyan 2008-ban, de a csökkenés ellenére a félkésztermékek gyártásában bekövetkezett becsült visszaesés miatt az újrahasznosított hányad növekedett a termelésben.

A legtöbb más anyaggal ellentétben, a réz egymás után számtalanszor újrahasznosítható anélkül, hogy tulajdonságai megváltoznának, romlanának: az újrahasznosított réz azonos marad az elsődlegesen (ércből) finomított rézzel, attól függetlenül, hogy hány alkalommal forgatták vissza.

Rézfelhasználás Európában, 2008 – eredet szerinti bontásban

A réz két forrásból újrahasznosítható – életciklusuk végét elért termékekből (például csapokból és más csőhálózati szerelvényekből, háztartási gépekből, számítógép alkatrészekből és elektronikai termékekből), valamint a gyártás során keletkező hulladék közvetlen olvasztásából.

Világviszonylatban a megnövekedett összes újrahasznosított réz felhasználása öt év alatt elérte a 20%-ot, de láthattunk egy kisebb visszaesést 2008-ban (2,6%-os csökkenés 2007-hez képest). A csökkenés fő okozója, hogy enyhe 5,2%-os esést szenvedett az „új hulladék” (gyártási hulladék, amit közvetlenül a visszacsatolnak a termelési folyamatba) újraöntése. A globális recesszió hatással volt a fejlett országokra, és a finomított réz árának esése szintén korlátozta a helyszíni újraöntés igényét. 2008-ban ez a típusú újrahasznosítás megszenvedte a visszaesést a félkésztermékek gyártásában a legtöbb gyártó országban (például az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban, Olaszországban, Taiwanban, Dél-Koreában és Franciaországban). Másrészről viszont a másodlagos réz előállítása (életciklusuk végét elért termékek összegyűjtésével és újrahasznosításával készült réz) növekedést mutatott: 3%-ot 2007-hez viszonyítva, és összesen 49%-ot 2002-től.

A gazdasági válság ellenére a felhasználás nagyon magas szinten marad

A gazdasági válság ellenére, mely a legtöbb rezet felhasználó országot is sújtotta 2008-ban, 23.5 millió tonna rezet használtak fel világszerte, ami csaknem megfelel a 2007-es értéknek (-2%). Egyedülálló tulajdonságainak - miszerint a legjobb elektromos és hővezető képességgel rendelkezik a leggyakrabban használt fémek közül -, valamint tartósságának és antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően a réz kulcsfontosságú anyag számos kulcsfontosságú szektor fejlődésében: megújuló energiaforrások, energiahatékonyság, fenntartható építési és közlekedési rendszerek.

Európa finomított rézfelhasználása az alábbiak szerint bontható:

Ahhoz, hogy modern világunk növekvő rézigényét kielégítsük - mely 1976 óta 140%-kal emelkedett -, illetve hogy a rézipart támogassuk, életbevágóan fontos, hogy az újrahasznosított réz versenyképes áron legyen elérhető, hiszen az nélkülözhetetlen kiegészítője az elsődleges alapanyagból (ércből) történő gyártásnak. Az ipar egyre inkább támaszkodik az újrahasznosításra, mely nemcsak lehetővé teszi a nyersanyagár tőzsdei ingadozásainak enyhítését, de kihasználja a réz egyik legalapvetőbb tulajdonságát, nevezetesen a korlátlan újrahasznosíthatóságát. Pusztán a katódréz előállítása újrahasznosított rézből, körülbelül 700.000 tonna CO2-kibocsátástól mentesít évente.

Az elfogyasztott mennyiségek részletesen az újrahasznosított réz legnagyobb felhasználói körében a következők: Kína, 2,4 millió tonna (teljes felhasználásának 38%-a); Egyesült Államok, 950 000 tonna; Japán, 790 000 tonna; és Németország 715 000 tonna.

Főbb, rézhulladékot felhasználó országok 2008-ban (réztartalom alapján):

A lisszaboni székhelyű Nemzetközi Réz Vizsgálati Csoport (International Copper Study Group – ICSG) a réz kitermelésével, újrahasznosításával és finomításával kapcsolatos statisztikai adatok kiértékelésére hivatott testület.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul