e-gépész online szaklap

Megszűnt szakértői jogosultságok kezelése

2010. június 17. | e-gépész | |  1 |

Nemrég több ipari szakértői jogosultság kezelése kikerült az MMK kezéből, és sajnos nem került vissza, de új kezekbe sem. Márpedig ezekre a jogosultságokra szüksége van a szakmagyakorlóknak.

Az ügy leginkább a gépészeket, a vegyészmérnököket, az Anyagmozgató gépek, Építőgépek és Felvonók, valamint az Agrár Tagozat tagjait érinti. Amíg a helyzet nem rendeződik, azaz nem jön ki egy rendelet (ami reményeink szerint visszautalja az ügyet a Kamara hatáskörébe), addig a kollégák részéről erőteljes igényként merült fel az, hogy a Kamara találjon valami ideiglenes áthidaló megoldást. A megoldás a legutóbbi elnökségi ülésen megszületett, abban a formában, hogy a lejáró jogosultsággal rendelkező kollégák számára igény esetén a Kamara kiállít egy tanúsítványt, ami tartalmazza a tervező szakmai nacionáléját, a jogosultság megszerzésének tényét és lejártának körülményeit, valamint hogy az MMK tagja, s annak szabályzatai szerint végzi szakmagyakorlási tevékenységét.

Örömmel jelenthetjük, hogy az eddigi esetek többségében ezt a tanúsítványt elfogadták.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Gyimesi András | 2010. júl. 16.

Jópár éve tevékenykedem az építőgépes szakbában, 2007 óta mint okleveles gépészmérnök. Külföldi megbízók számára eddig is végeztem szakértői illetve értékbecslési feladatokat. A magyar megbízók felé eddig azért nem nagyon nyitottam, mert a diploma megszerzése utáni gyakorlati időm miatt nem lehetett szakértői jogosultságom. Ezek után mi a helyzet? Nem is kaphatok, mert "nincs kitől"?

Facebook-hozzászólásmodul