e-gépész online szaklap

Beruházás-lebonyolítói jogosultság

2010. június 17. | e-gépész | |  0 |

Új jogosultságként hozta létre a 192/2009. (IX. 15.) számú kormányrendelet a beruházás-lebonyolító jogosultságot, melynek feltétele a kamaránál egy jogosultsági vizsga letétele is. A Holló Csaba alelnök által vezetett vizsgabizottság a szükséges vizsgaanyagot elkészítette, és így 2010 februárjában meg lehetett kezdeni a vizsgáztatást ezen a nagyon fontos szakterületen.

Beruházás-lebonyolító Jogosultsági Vizsgabizottság

A Bizottság az előkészítő munkát 2009. januárig befejezte, Éhn József vezetésével a vizsgakérdéseket és a tananyagot az 5 fős csapat elkészítette.

A Bizottság 2009. 02. 04-i ülése után átalakult vizsgabizottsággá és kibővült 5 fő regionális képviselővel, így a 2 elnökkel együtt a Bizottság jelenleg 12 fős. Az MMK által delegált elnök elkészítette a vizsgáztatás rendjét, mely szerint budapesti és regionális vizsgákat szerveznek 20-25 fő vizsgázóval. A vizsgakérdéseket és a vizsgarendet megküldték az Építész Kamarának is tájékoztatás céljából. (Válasz nem érkezett, tudomásunk szerint nem szerveztek még vizsgáztatást.)

Az eddigi vizsgák tapasztalatai alapján számos olyan kérdés merült fel, ami a későbbi jogszabályalkotásnál vehető figyelembe, illetve a jelenlegi tananyag részbeni szűkítésére és bővítésére vonatkozik. Az eredményesen vizsgázók az erről szóló határozatot már közvetlenül a vizsga után megkapják, így nincs további ügyintézési időigény.

A bizottság, illetve a vizsgáztatás titkársága megoldott, jól és hatékonyan működik.

A Kamara egyetlen gondja a beruházás-lebonyolító jogosultsággal, hogy nincs kamarai tagsághoz kötve, aminek a felelősségvállalás szempontjából van jelentősége ezen a nagyon fontos területen. A komplex, helyzetkezelő jellegű tevékenységre szóló képzésre az építés minden területéről (épületgépészet, építő stb.) jelentkezhetnek kollégák. Kovács István MMK alelnök szerint a beruházás-bonyolítást jó lenne már a főiskolai-egyetemi alapkézés tananyagába belevenni.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul