e-gépész online szaklap

Falsík alatti WC-tartályok

2010. június 2. | Tömpe Balázs| |  0 |

Amikor WC-tartálykérdésben döntünk, választhatunk falon kívüli, látható, vagy falsík alatti, elburkolt megoldás közül. Mára a falsík alatti WC-tartályok beépítése - főként az új építésű házaknál és a felújításoknál - általánossá vált. Ezek a termékek méltán népszerűek az építkezők és a kivitelezők körében egyaránt. Egy átgondoltan fejlesztett gyártmány - szerelőbarát megoldásai révén - nagyon megkönnyítheti a helyszíni munkavégzést. A végeredmény pedig egy hosszú távon, üzembiztosan és komfortosan működő WC-tartály a megrendelő megelégedésére.

Mivel a gépészet ezeknél a WC-tartályoknál elburkolásra kerül, nagy jelentőséggel bír, hogy az építtető igényeit, a vizes helyiségek elrendezését időben egyeztessük. Sokszor nincs rá lehetőség - főként átépítés vagy felújítás esetén -, hogy a vizes berendezési tárgyakhoz az ideális méretű teret megkapjuk az építész kollégáktól. Szerencsére vannak gyártók, akik ilyen szorongatott helyzetben is tudnak megoldást kínálni.

Figyelembe kell vennünk a megfelelő tartály kiválasztásánál az épület adottságait, úgymint alaprajzi kötöttségek, építési technológia stb., valamint a megrendelőnk igényeit a komfortfokozat, a víztakarékosság és az esztétikum terén, és természetesen tekintettel kell lennünk a financiális lehetőségeire is. A megrendelő igényeinek feltérképezése most már nem áll meg a „kenődjön vagy csobbanjon” kérdésnél, hisz jóval több lehetőség közül választhatunk, mint korábban.

A padlóra állított WC kialakítása során elegendő a legegyszerűbb kivitelű tartályt (1a. ábra) beépíteni a falba, mert kizárólag a tartály elrejtése a cél, így az nem lesz különösebb mechanikai igénybevételnek kitéve.

Jellemzően azonban az új kivitelezések során fali WC-csésze kerül elhelyezésre, így a falsík alatti tartály tartószerkezete komoly terhelést kap. Ilyenkor még rendszerint két megoldás közül kell választanunk, ugyanis más tartószerkezetre van szükség hagyományos téglafal (1b. ábra), illetve könnyűszerkezetes (1c. ábra) építés esetén is.

Utóbbinál már a keretes tartályokat alkalmazzuk. Ezeket a szerelőelemeket 400 kg statikus terheléssel tesztelik, és a keret stabilitása sorsdöntő a rákerülő burkolat repedésének megakadályozása szempontjából.
Nagyobb terű fürdőszobáknál jelentkezhet igényként, hogy a vizes berendezési tárgyakat önállóan, mintegy térelválasztó jelleggel helyezzék el. Ez esetben speciális, a padlóval nagyobb felületen érintkező, több ponton lerögzíthető kereteket (1d. ábra) kell használnunk, mert az oldalfali rögzítés érthető okokból nem lehetséges.

A keretek jellemző méretei: szélesség 500 mm, magasság 1140 mm, mélység 120 mm. Ha ezek közül egy vagy több méretnek megfelelő hely nem áll rendelkezésre, akkor speciális tartályokat alkalmazhatunk. Vegyük sorra ezeket az eseteket:

- Mélységi méret: ha válaszfalnyi vastagság adódik csak a tartály elrejtésére, akkor találhatunk csökkentett mélységű tartályt, akár 74 mm-től.

- Magassági méret: van olyan élethelyzet, amikor a magassági méret van behatárolva, például ablak alá vagy tetőtérbe történő beépítéskor. Erre a célra is találhatunk alacsonyabb, 820 mm magas falsík alatti tartályt (2. ábra). Ráadásul ezeknél a tartályoknál választhatunk (praktikus okokból, vagy csak a design kedvéért), hogy az öblítést szemből vagy felülről kívánjuk működtetni.

- Sarok-elhelyezés: a különlegessége, vagy a rendelkezésre álló kicsi alapterület miatt dönthetünk a WC-tartály sarokban való elhelyezése mellett is. Megtehetjük ezt standard méretű tartállyal is, de annak helyigénye jóval nagyobbra adódik. Mivel a speciálisan sarokbeépítésre gyártott tartály (3. ábra) frontja csak 250 mm-re esik a falsaroktól, míg egy normál keret sarokba állításával ez a távolság legalább 10-12 cm-rel nagyobbra adódik, értékes helyet véve el a helyiségünkből.

- Szélességi méret: természetesen arra az esetre is van megoldás, amikor a tartály szélességi méretét kell csökkenteni (4a. ábra).

Ez esetben még egy különleges elhelyezésre is lehetőségünk nyílik. Ugyanis, ha a fent felsorolt lehetőségek közül egyikkel sem oldható meg az öblítéséhez szükséges víztartály elrejtése, akkor ennél a típusnál a WC középvonalától számítva akár 70 cm távolságra elvihetjük a tartálytestet (4b. ábra).

Mindez a használója előtt akár titokban is maradhat, mivel élve a pneumatikus öblítés adta lehetőségekkel, a nyomólapot visszahozva a berendezési tárgy tengelyébe, fel sem tűnik, hogy a víztartály oldalt egy szekrényben vagy a szerelőaknában kapott helyet.

Utóbbi 3 tartálytípus eleve pneumatikus működésű (az előbbiek pedig egy szett segítségével könnyedén átszerelhetők azzá), így a nyomógombot opcionálisan akár 2,5 m távolságra is elhelyezhetjük.

- Helyi szagelszívás: a tartály elhelyezésétől függetlenül az igazi komfortérzetet akkor érhetjük el, ha a kellemetlen szagokat a keletkezés helyén szívjuk el, egy nagy levegőszállítású és rendkívül csendes üzemű ventilátorral (5. ábra).

A műszaki megoldások, melyekkel a gyártó megkönnyíti a szerelők munkáját:

- lézergravírozott szerelési információk, sorozatszám, hogy a sok évvel későbbi javítás, valamint az alkatrészellátáshoz szükséges beazonosítás zavartalan legyen,

- gyorscsatlakozó a sarokszelepnél, így az könnyen tisztítható; több lehetőség a hideg víz csatlakoztatására,

- az öblítési mennyiség - mely gyárilag 6/3 l-re van állítva - egy mozdulattal átállítható 7,5/4 l-re,

- szabad kézzel szerelhető a tartály belsejében minden alkatrész,

- EPDM talptömítés az öblítőszelep alján, mely garantálja a hosszú, problémamentes üzemet,

- rendkívül stabil keret, a korróziótól galvanizálással védve, mely a legszigorúbb európai előírásoknak (NF) is megfelel.

Eddig a tartályok - leginkább bennünket, szakembereket érintő, de - falba eldugott részéről volt szó, pedig fontos lehet a falon kívül megjelenő felület is. Ezen a fronton is zavarba ejtő kínálattal állunk szemben, hiszen vannak olyan gyártók, ahol több mint 250-féle nyomólap és működtető közül választhatunk. A legegyszerűbb ABS mechanikustól az inox és a lopásvédett kivitelen át egészen a kővel vagy fával burkolt pneumatikus design nyomólapokig bezárólag, de említhetném a lábbal működtethető megoldásokat is (6. ábra).

Úgy gondolom, hogy amikor az épület falszerkezeteibe kerülnek ezek a berendezések, sokszor értékes burkolóanyagokkal letakarva, akkor nekünk, épületgépész szakembereknek nem csak a megfelelő műszaki megoldás kiválasztásában kell segítenünk a megbízóinkat, hanem a minőség fontosságát is hangsúlyoznunk kell.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul