e-gépész szaklap

Jogszabályok véleményezése

Frissítve: 2016. június 23.

Hasznos volt Eddig 523 látogatónak tetszett

Ezt a menüpontot azért hoztuk létre, hogy a sokszor bosszantó jogszabályi hiányosságokat kiküszöböljük.

A gyakorló mérnök munkája során rendszeresen találkozik a szakmáját meghatározó rendeletekkel, törvényekkel. Fontos, hogy ezek a jogszabályok egymással összhangban legyenek, ne tartalmazzanak ellentmondást, ne legyenek hiányosak stb. A gyakorlat során derül ki igazán, hogy egy jogszabály jól használható, vagy éppenséggel jobb lenne a lehető leghamarabb javítani, lecserélni. Az előforduló hibák felderítésében fontos szerepe lehet és kell, hogy legyen a gyakorló mérnököknek.

Ezért kérjük a tisztelt Kollégákat, hogy akinek jobbító szándékú véleménye, észrevétele van a használt szabványokkal, jogszabályokkal kapcsolatban, az írja meg nekünk. Az észrevételek mindenki által olvashatók lesznek. Azokhoz lehet csatlakozni, vagy új észrevételeket tenni.

Az így összegyűlt észrevételeket továbbítani fogjuk a jogalkotók felé, hogy a következő módosításkor figyelembe tudják venni. (Megjegyzés: ez elég nagy felelősség, és annak kiharcolása még hátra van, hogy ezzel garantáltan foglalkozzanak is az illetékesek!)

Közös érdekünk, hogy jobbá tegyük a munkánkat befolyásoló írott szabályokat.

Lantos András, az Ég. T. elnökségi tagja


Hasznos volt Eddig 523 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

 • mérnökúr

  2012. február 22 - 16:22:11
 • a 2000. c. tv. közvetített szolgáltatás vásárlására és értékesítésére vonatkozó előírásai és a felelős műszaki vezető és műszaki ellenőri tevékenység szabályozása nincs szinkronban. A jóhiszemű teljesítésbe vont vállalkozói (alv-i) és beszállítói láncolat rendszerben maradt követelésének és kiegyenlítetlen teljesítésének műszaki átadás-átvételen és vagyonátadásban szerepeltetése nem érvényesül. Ezt egyértelmű kötelemként elő kell írni.
  Ha a boltban a kiflit ki kell fizetni, akkor a rá valót is.
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Quirin András

  2012. július 26 - 06:00:25
 • Tisztelt Lantos Úr!

  Egy aktuális módosítás folyik, mely figyelembe venné, hogy a 7/2006 TNM rendelet szigorításával milyen eredmények volnának elérhetők. Ezt az Energiaklub végzi. Megállapításaival egyetértek, és javasolnám, hogy az MMK Épületgépészeti Tagozata is támogassa. Az Energiaklub számításai igazolják, hogy "A költségoptimum-számítások meggyőzően alátámasztják, hogy szükség van a magyarországi követelményértékek szigorítására, továbbá ennek kiterjesztésére az épület-felújításokra is minden épülettípusra."
  Másik javaslatom, hogy a gázkészülékkel nem együtt minősített égéstermék elvezetők esetén teret lehetne biztosítani egyes áramlásmódosító toldatoknak, többféle toldattal lehessen rendelni az égéstermék elvezetőt. Pl. Leier LSK kéménynél Leier esővédő helyett ASTATO huzatnövelőt helyezhessünk el, a megfelelő számítással igazolva. Egyes vélemények szerint "az MSZ 845:2010 szabvány 12.1. pontjaiban leírtakat kell követni (12.1.1. " A járat, égéstermék-elvezető kitorkollási síkjára kizárólag indokolt esetben helyezhető el kitorkollásmódosító berendezés."" Mások szerint: (az egyéb feltételek betartásával, pl. számítással igazolás) épített, típus kéményre (pl. Leier) csak akkor helyezhető áramlásmódosító szerkezet (huzatnövelő), ha a kéményrendszer szerkezetét nem változtatja meg. (Azóta, hogy ezt a véleményt kaptam, már az MSZ 845:2012 van érvényben).

  Kérem javaslataim szives megfontolását.

  Tisztelettel

  Quirin András
  ép. gép. tervező
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Lakatos Imre

  2013. április 12 - 22:47:56
 • Tisztelt jogszabalyalkotok! Olvasva az uj,2013.04.20.-tol hatalyos
  GMBSZ-t ,felmerul bennem a kerdes, akik ezt irtak, tisztaban voltak-e
  a rendelet kovetkezmenyeivel? Teljeskoru felsorolas nelkul, csak nehany
  gondolat. Uj haztartasi gaztuzhely telepitesehez szagelszivo-magnesszelep-reteszkapcsolat-legszallitasi jegyzokonyv-meretezett legbevezeto szukseges.Lakott mar valaki olyan tarsashazban, ahol tucatnyi magnesszelep uzemel, es ejjel aludni is szeretne?Tobb uj gaztuzhelyet nem telepit senki legalisan.Ha meglevo a tuzhely, es a nyilaszarokat kicserelik, gyakorlatilag ugyanezt kell teljesiteni.Jaj a nyilaszaro-csereloknek.Ha meglevo kemenybekotott gazkeszulek uzemel, es nyilaszarot cserelnek, megoldaskent a gazkeszuleket meg kell szuntetni, es pl. egy konvektor helyett turbo/?/ konvektort kell szerelni, uj kemennyel.A termofor gyujtokemenyes lakasok csak teljes fogyasztoi rendszer atalakitas utan maradhatnak lakhatoak.
  A jogszabaly vegso celjaval egyet lehet erteni, de a kieroszakolt utemevel viszont nem. Eredmenye valoszinusithetoen a fekete szerelesek nagymerteku novekedeset vonja maga utan, bar lehet, hogy ez is volt a
  burkolt cel.Tovabbi reszletezes nelkul a rendelet szamtalan ertelmetlen szigoritast is tartalmaz. Pl. parapet konvektort szerelni
  csak 13.5 meternel alacsonyabb epuletben lehetseges, vezetek-kivaltasnal a felszallokba csapot kell beepiteni /szerintem ez kifejezetten veszelyes/,csarnokfutesre szolgalo rendszernel /pl.sugarzoernyok/ minden keszulek-elzarot 1.6 m-re kell szerelni, stb.
  Javaslom a jogszabaly gyorsitott modositasat ,mielott a helyzet kezelhetetlenne valik.
  Lakatos Imre
  tervezo
 • Ezzel a hozzászólással 4 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Alföldi János

  2016. július 13 - 16:38:12
 • Ennek az oldalnak szakálla van (2013 -tól!)

  NINCS HOVA az E-Gépészen kezdeményezni egy témát !

  De a mostani téma számunkra fontos , lásd építész kamara honlapján felkiáltással :
  http://www.mek.hu/
  Építész tervezők figyelem, fontos változás 2016.07.01-től!
  Július 1-től jelentősen megváltozott az egyszerű bejelentés folyamata. Az új jogszabály értelmében az egyszerű bejelentést már az elektronikus építési naplón keresztül kell megtenni. A kivitelezés az elektronikus építési napló készenlétbe helyezését követő 16. napon kezdhető meg.

  NÁLUNK (gépész -villamos) EZ HOL - HOGYAN JELENIK MEG ???

  (Riadtan keresett meg több szerelő, mostantól mindenre kell fűtésterv "0" kW -tól)

  Szerencsére kijelölt Építéshatósági (épületgépész) Ellenőrzésben résztvevő vagyok,
  rögtön megkerestem a Helyi Építéshatóság vezetőjét. Tudott a témáról, de komoly állásfoglalást
  még nem adott !

  A fenti honlapon az új rendelet :

  2016. június 13-án megjelent a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) számú új kormányrendelet. Ennek értelmében július 1. napjától a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépület egyszerű bejelentése nem az ÉTDR-be történik, azaz közvetlenül nem az építésügyi hatósághoz kell bejelenteni az ilyen irányú szándékot, hanem a megújult, erre a célra továbbfejlesztett elektronikus építési napló alkalmazáson keresztül a készenlétbe helyezéssel lehet megtenni.

  Ha valaki (de tegye minden GÉPÉSZ-VILLAMOS) értelmezi a rendelethez tartozó KAMARA szabályozást (?) látja, az építészen múlik, hogy ebben a kategóriában (300 m2 alatt) valaki - valahol kér -e gépész vagy villamos tervet , vagy terv nélkül a (jó) szerelő végzi saját megoldása szerint a szerelést egy új háznál....
  Persze a T. Építési Hatóságvezető barátilag azt is mondta, az építtető megrendelő igényén múlik, esetleg megkerülve az építész tervezőjét, megbíz- e gépész-villamos tervezőt !
  De - tehát - ha ragaszkodnak a kötelezően előírt tervmellékletekhez, akkor ahogy fogalmaznak az építész készít egy kapcsolási sémát - és befejezve ! Az Építéshatóság (mert ilyen szakembere nincs) amúgy sem fogja vizsgálni a tervek NEM meglétét !
  Szerintem beleszólásunk sem volt a fentiekkel kapcsolatban , hogy megbízásaink legyenek, de adtunk is egy pofont az új családi házak energetikájának.
  AlföldiJ
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: