e-gépész online szaklap

Rozsdamentes anyagok tulajdonságai

2010. április 20. | Reith János| |  5 |

Cégünk megalakulása óta számos szakmai kiadványt szerkesztett a rozsdamentes acélok felhasználási lehetőségeit, műszaki jellemzőit illetően. Nemrégiben készült el egy olyan összefoglaló munka a Direct-Line Kft. gondozásában, amely igyekszik a kereskedelmi célú kiadványokat meghaladó mélységben a nemesacélokkal kapcsolatos szakmai ismereteket tárgyalni.

A korrózióálló termékek alkalmazásában világszerte erőteljes növekedés figyelhető meg. Ennek köszönhetően az érdeklődés is egyre fokozódik az olyan szakmai kiadványok iránt, amelyek mind elméleti, mind pedig gyakorlati kérdések megválaszolásához adnak hasznos segítséget.

Különösen érvényes ez a megállapítás Magyarországra, ahol ezen a téren is jelentős lemaradásban vagyunk. A piaci követelmények szigorodása miatt a korrózióálló termékek egyre több területen váltják fel a különböző fémes és nemfémes szerkezetű anyagokat, így egyre több szakember kénytelen a rozsdamentes anyagok alkalmazástechnikai ismereteket szerezni.

A magas ötvözésű anyagok szélesebb körű alkalmazásának egyik fő akadályát még napjainkban is a vonatkozó szakmai ismeretek hiánya okozza. A honlapunkról letölthető kiadványunkban kísérletet teszünk arra, hogy közérthetően adjuk közre azokat a legfontosabb szakmai alapismereteket, amelyek ezen termékcsoport kereskedelme, a műszaki tervezésben történő felhasználása és a gyártás során felmerülnek.

A tankönyvszerűen megírt műben az anyagszerkezeti tulajdonságokon túl összefoglaljuk a nemesacélgyártás leggyakrabban alkalmazott eljárásait, felületkikészítés módozatait.

A szakmai tartalmat az alábbi szerkezetben tárgyalja kiadványunk, amelynek bővítése a rozsdamentes anyagok tovább feldolgozási technológiáit illetően folyamatban van.

Bevezetés
I. Korrózióálló acélok jellemzői
1. Metallurgiájuk
2. Metallográfiájuk
2.1. Ötvözők és szennyezők hatása
2.2. Osztályozásuk
2.2.1. Ferrites acélok
2.2.2. Martenzites acélok
2.2.3. Ausztenites acélok
2.2.4. Duplex acélok (ausztenit-ferrites)
2.2.5. Kiválással keményedő korrózióálló acélok
2.2.6. Korrózióálló acélöntvények
2.3. Korróziójuk
2.3.1. Definíciók
2.3.2. A martenzites acélok korróziója
2.3.3. A ferrites és ausztenites acélok korróziója
3. Feldolgozásuk
3.1. Melegalakításuk
3.2. Hidegalakításuk
3.3. Felületkezelés és kikészítés
4. Anyagvizsgálatuk
4.1. Kémiai vizsgálatok
4.2. Korróziós vizsgálatok
4.3. Mechanikai vizsgálatok
4.3.1 Szakítóvizsgálat
4.3.2. Csövek technológiai vizsgálata
4.3.3. Roncsolás mentes örvényáramú módszer
5. Felületkikészítés
5.1. Pácolás
5.2. Szórási technikák

Az elmúlt évtizedekben különböző tulajdonságokkal rendelkező acélfajtákat fejlesztettek ki, amelyek mindegyike célszerűen alkalmazható egy-egy felhasználási területen. Ezen új anyagok és szabványok felhasználásával az aktualizálás szintén folyik.

Kiadványunk megjelentetésével hozzá szeretnénk járulni a hazai nemesacél kereskedelem és feldolgozóipar területén jelentkező szakmai fejlődéséhez.

A fent ismertetett szakmai ismertető letöltését regisztrációhoz kötött módon tesszük lehetővé, ezért kérjük adatait az alábbi linkre kattintva megküldeni: info@dldh.hu

Válaszunkban a letöltés linkjét megadjuk.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Robesz | 2011. jún. 28.

T. Cím! Szíveskedjenek a kiadványukat hozzáférhetővé tenni számomra. Köszönettel Kéri Róbert kerirobi@freemail.hu


| 2010. máj. 18.

Tisztelt Érdeklődők! A fenti szakmai ismertető letöltése regisztrációhoz kötött. Kérjük, küldje el kapcsolattartási adatait az info@dldh.hu email címre, hogy válaszul megadhassuk a letöltési címet. Megértésüket köszönjük! Tisztelettel: Szunomár Péter kereskedelmi vezető Direct-Line Kft


Kutta József | 2010. ápr. 27.

T. Cím! Sziveskedjenek a kiadványukat hozzáférhetövé tenni számomra. Köszönettel Kutta József kutta@freemail.hu


MP | 2010. ápr. 26.

Kedves Ábrahám Antal Úr! Kérem, adjon egy e-mail elérhetőséget, ahova a könyvet küldheti a cég.


Ábrahám Antal | 2010. ápr. 21.

Tsztelt cím! Kérném a Rozsdamentes anyagok tulajdonságai c. kiadvány letöltésének lehetőségét! Üdvözlettel, Ábrahám Antal

Facebook-hozzászólásmodul