e-gépész online szaklap

Nemzetközi zöld építőipari szabályozás kialakítása van folyamatban

2010. április 9. | e-gépész | |  0 |

Az ASHRAE Standard 189.1 publikációja nyomán egy új szabályozást dolgoztak ki és nyitottak meg a nagyközönség számára megtekintésre és kommentálásra. A szabályozás a fenntarthatóság biztosítására irányul a hagyományos kereskedelmi és nagy teljesítményű épületekben.

A Nemzetközi Zöld Építőipari Szabályozás (IGCC) 1.0 nyilvános verziója a következő témakörökre irányul: energiafelhasználás, vízhasználat, anyag- és erőforrás-felhasználás, a lakókörnyezet minősége és az épületek hatása a környezetre, mint például az üvegházhatású gázok kibocsátása, a helyi tervezés, a fenntarthatóság tudatos management oktatás, valamint az épületek bontása.

A szabályozás célja

Célja, hogy egy szabályozási keretrendszert nyújtson a kereskedelmi épületek fenntarthatóságára vonatkozóan. Ezt a Fenntartható Épület Technológiai Bizottsága (SBTC) fejlesztette ki, amit a Nemzetközi Törvénykönyv Tanács (ICC) igazgatótanácsa hozott létre. Az Építészek Amerikai Intézete és az ASTM International (Amerikai Anyagvizsgáló Szervezet) szponzorokként működtek együtt.

Más szabályozásokkal vagy szabványokkal való versenyzés helyett az IGCC célja továbbá, hogy koordinálja vagy integrálja a meglévő nemzetközi szabályzatokat (I-Codes), és hogy biztosítsa a minimális előírásokat az épületek és rendszerek használatát előíró és teljesítményükkel kapcsolatos rendelkezésekhez.

Például, az IGCC a 2012-es Nemzetközi Energiatakarékossági Szabályzatot és annak alap-energia rendelkezéseit is használja. Továbbá, felismerve a potenciális konfliktusokat a piacon, az ICC együttműködik az amerikai épületgépészekkel (ASHRAE ), az Amerikai Zöld Épületek Társaságával (USGBC), valamint a Világítástechnikai Mérnökök Társaságával (IES), hogy az IGCC műszaki tartalmának részét képezze a Standard 189.1-es szabvány, a szabványnak való megfelelőség alternatívájaként.

Az IGCC alaprendelkezései

Meghozták az első rendelkezéseket. Az SBTC olyan alaprendelkezéseket és iránymutatásokat kívánt létrehozni, amelyek nem növelik feleslegesen az építési költségeket és nem korlátozzák az új anyagok használatát, a termékeket vagy az építés módját, és nem részesítenek előnyben bizonyos típusú vagy osztályú anyagokat, termékeket, illetve az építkezés módját.

Az IGCC kéri a szabályozás mintaszabványként való elfogadását a kormányzati joghatóság által, mielőtt törvénnyé válna.

Felismerve, hogy a minta nyelvezetének a módosítása is szükséges, hogy a helyi körülményekre irányuljon, a szabályozás több "projektlehetőséget" tartalmaz, hogy a joghatóságoknak lehetőségeket nyújtson a szabvány testreszabásában az alap fenntarthatósági lehetőségeken túl.

A jövő

A szabályozás első változata letölthető az iccsafe.org címen, valamint az ICC az érdeklődők észrevételeit a weboldalon keresztül május 14-ig fogadja. A tervek szerint az észrevételekkel kapcsolatban nyilvános meghallgatásokat tartanak majd augusztus 14-22. között Rosemontban. A második nyilvános verziót novemberben adják ki, és az utolsó meghallgatást 2011-re tervezik. A végcél az IGCC 2012-es közzététele.

"A mérhető változás érdekében hiszünk abban, hogy szükség van egy ilyen szabályozási keretrendszerre nemzeti, állami és helyi szinten is," mondta Christine McEntee, az AIA, az Építészek Amerikai Testületének sales igazgatója. "Csak egy ilyen építésügyi szabályozás kínálja ezeket az eszközöket. Csak egy szabályozásnak van valódi esélye, hogy helyi szinten is betartható legyen.” McEntee szerint az új szabályozás elfogadása is segít kikövezni az utat az AIA 2030 kezdeményezéshez, amely a szén-dioxid-semleges épületekre irányul 2030-ig.

Forrás:
http://www.architectmagazine.com/codes-and-standards/international-green-construction-code-released.aspx

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul