e-gépész online szaklap

Hajdú-Bihar: a legnagyobb területi szakcsoport

2009. augusztus 10. | e-gépész | |  0 |

Múlt héten a Tolna megyei elnökkel olvashattunk riportot, most a talán legkisebb után a legnagyobb létszámú szakcsoport elnöke válaszolt kérdéseinkre.

A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara MMK Épületgépészeti Tagozat tagjai 2001. október 11-én Szakcsoportot hoztak létre. A jelenlegi 149 fővel, leszámítva a 2008-ban alakult Budapesti és Pest Megyei MK Égt. Szakcsoportját, a legnagyobb létszámú szakcsoport az országban.

Általában az épületgépészet és a gázipar szakterületén többnyire tervezői szakértői jogosultságot követelő tevékenységet folytató kollégák érdekvédelmi és szakmai összetartozási igényeket támasztanak a szervezeti egység felé. A szakcsoport korábban részt vett a tervezői jogosultságok véleményezésében, a minősítő bizottság aktív tevékenységével.

A felsőoktatási tevékenységben részt vevő és „kiemelkedő” gyakorlattal rendelkező tervezők egységesen felajánlották a fiatal szakemberek számára a konzulensi tevékenységet, a szakmai munka színvonalának emelése céljából, abban a reményben, hogy arra igény is lesz.

A Gáz- és Olajipari Tagozat (GOT) helyi szakcsoportjával, tekintettel a szakmai és a tagsági „átfedésre”, közös fórumokat szerveztek.

A személyeknek szóló gyakori, általában kreditpontos szakmai rendezvények mellett Hámori Sándor több „közösségépítő” találkozás igényére kapott jelzést, amely feladatnak nem sikerült eleget tennie. Szintén nem tett eleget a saját maga által megfogalmazott tagsági közös álláspont kialakításnak feladatának, a következő, mindannyiunkat érintő témákban:
- tervezői, szakértői jogosultságok;
- tervellenőri tevékenység kiterjesztése;
- tervellenőri jogosultság kritériumai.

Legfontosabb jövőbeli tervük a területi kamarák közül mint legnagyobb, az Épületgépészeti Tagozatban második legnagyobb létszámú szakcsoportban, a szakmai és érdekképviseletek érvényesítése. Az MMK új vezetése programjában a társadalmi szerepvállalásunk hangsúlyozását, a méltó helyünk elfogadását, mint több évtizedes vágyunkat, megvalósíthatónak látja.

A tervezői szakértői jogosultságokat, mint jogi személyek, a területi kamarák adják ki. Ennek ellenére a minősítés tagozati jogkör, ott is, ahol működnek szakcsoportok. Ez a szakcsoportok létjogosultságát kérdőjelezi meg.
A tervellenőri jogosultságot az MMK adja ki. A tevékenység épületgépészeti megfogalmazása ellentmondásos, a jogosultság kritériuma átgondolást igényel, tekintettel a rendelettel szabályozott feladatok és jogosultsági kritériumok átgondolatlan szabályozására.

Az MMK Épületgépészeti Tagozat Hajdú-Bihar megyei Szakcsoport vezetősége

Elnök: Hámori Sándor

Elnökségi tagok:
Etemez Vjacseszláv
Szabó Lóránt
Marcsó Sándor
Győrffy József
Szilágyi Sándor

Minősítő bizottsági tagok:
Kónya Tamás
Selyben István
Völgyi Sándor
Nagy Göde József

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul