e-gépész online szaklap

Startra kész a szakiskolai ösztöndíj

2010. február 8. | e-gépész | |  0 |

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a szakiskolai ösztöndíj rendszerének részleteit ismertette múlt hét szerdán Budapesten. Az ösztöndíjrendszerbe, mint hiányszakma képviselői, épületgépész képzések is bekerültek.

Az ösztöndíjrendszer szervesen illeszkedik a kormány szakképzési reformjához, amelynek célja a keresletvezérelt szakképzéssel segíteni a versenyképes gazdaság megteremtését. Az intézkedés vonzóbbá teszi a szakmunkás életpályát, emeli presztízsét, csökkenti a keresett szakmákban a szakmunkáshiányt, növeli a tanulók motivációját, és a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára könnyebbé teszi a szakmaszerzést és a sikeres elhelyezkedést.

2010. február 1-jétől indul a szakiskolai ösztöndíj fizetése. Alanyi jogon azok a diákok részesülnek tanulmányi ösztöndíjban, akik az adott régióban a gazdaság által igényelt szakmát tanulnak és félévi tanulmányi átlaguk meghaladja a 2,5-öt . Így mintegy 15 ezer tanuló számára válik elérhetővé a juttatás. A támogatott szakmákat a regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB) évente határozzák meg a következő tanévre. Első alkalommal 2010-ben január 15-ig hozták meg döntéseiket, a további években szeptember 30-ig döntenek.

Országosan 11 szakmacsoportból 24 szakképesítés tartozik az ösztöndíjra jogosító, a gazdaság által igényelt szakképesítések közé. A 11 szakmacsoport a következő: gépészet, építészet, elektronika, vendéglátás, idegenforgalom, szociális szolgáltatások, faipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, közlekedés, könnyűipar és egészségügy. A gazdaság által igényelt szakképesítések területi megoszlásában jelentős eltérések tapasztalhatók. Valamennyi régióban hiányszakmának számít a kőműves, a gépi forgácsoló, a hegesztő és az ács-állványozó. Ezekben a szakmákban kb. nyolcezer diák tanul.

Az ösztöndíj mértéke a februári bevezetésekor egységesen havi tízezer forint, amely a nyári hónapokra is jár. A 2010/2011. tanévtől az ösztöndíjat már differenciáltan, a tanulmányi eredmény függvényében állapítják meg félévente, . Az ösztöndíj mértéke: 2,51-3-as átlag között 10 ezer forint, 3,1-3,5-es átlagnál 15 ezer, 3,6-4-es átlag között 20 ezer, 4,1-4,5-ös átlag között 25 ezer, 4,6-5 átlag közötti tanulmányi eredmény esetén 30 ezer forint. Akinek a tanulmányi eredménye nem éri el a 2,5-es átlagot, lemorzsolódás fenyegeti, vagy tanulási nehézségekkel küzd, fejlesztésben részesül. A tanárok a különmunkáért felzárkóztatási pótlékot kapnak. Az ösztöndíj folyósítása független a többi tanulói juttatástól, így például a tanulószerződés alapján járó összegtől is.

Az ösztöndíjrendszer bevezetéséhez 2010-ben 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre a Munkaerőpiaci Alap képzési alaprészéből. Az ösztöndíj kifizetéséhez szükséges forrás mellett a lebonyolítási feladatokra az iskoláknak 2 százalékos lebonyolítási költséget biztosítunk. A minisztérium becslése szerint az ösztöndíjrendszernek köszönhetően a gazdaság által igényelt szakmákban rövid időn belül mintegy 10 százalékkal, hosszabb távon még nagyobb arányban nőhet a tanulók száma.

A tíz-tíz támogatott szakma régiónként:

Közép-magyarországi régió: kőműves, villanyszerelő, gépi forgácsoló, festő-mázoló-tapétázó, elektronikai műszerész, ács-állványozó, hegesztő, hűtő- és klímaberendezés-szerelő, burkoló és géplakatos.

Észak-magyarországi régió: szakács, hegesztő, kőműves, villanyszerelő, gépi forgácsoló, festő-mázoló-tapétázó, géplakatos, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, mezőgazdasági gépkarbantartó és ács-állványozó.

Észak-alföldi régió: szociális gondozó, kőműves, szerkezetlakatos, villanyszerelő, hegesztő, gépi forgácsoló, húsipari termékgyártó, ács-állványozó, ápolási asszisztens és gazda.

Dél-alföldi régió: kőműves, bútorasztalos, gépi forgácsoló, hegesztő, szerkezetlakatos, burkoló, húsipari termékgyártó, ács-állványozó, épületgépészeti csőhálózat-szerelő és szabó.

Közép-dunántúli régió: bútorasztalos, gépi forgácsoló, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, kőműves, villanyszerelő, hegesztő, ács-állványozó, lótartó és -tenyésztő, szerszámkészítő és ápolási asszisztens.

Nyugat-dunántúli régió: szakács, gépi forgácsoló, szerkezetlakatos, szociális gondozó, hegesztő, szabó, kőműves, szerszámkészítő, agrárgazdasági gépszerelő és ács-állványozó.

Dél-dunántúli régió: kőműves, karosszérialakatos, villanyszerelő, gépi forgácsoló, burkoló, ács-állványozó, hegesztő, szerszámkészítő, gazda és elektronikai műszerész.

A támogatott szakmák köre országosan összesítve (nem feltétlenül minden régióban támogatott): kőműves, gépi forgácsoló, hegesztő, ács-állványozó, villanyszerelő, szerkezetlakatos, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, burkoló, szerszámkészítő, szakács, szociális gondozó, bútorasztalos, festő-mázoló-tapétázó, húsipari termékgyártó, géplakatos, szabó, ápolási asszisztens, elektronikai műszerész, gazda, karosszérialakatos, lótartó és -tenyésztő, mezőgazdasági gépkarbantartó, hűtő- és klímaberendezés-szerelő, agrárgazdasági gépszerelő.

További információ ITT

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul