e-gépész szaklap

Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete

Frissítve: 2016. március 09.

Hasznos volt Eddig 222 látogatónak tetszett

Az MME, mint az IAESTE nemzetközi szervezet magyar tagja, fő tevékenysége az, hogy magyar mérnökhallgatókat közvetít szakmai gyakorlatra külföldre, és külföldi diákokat hazai cégekhez. Figyelem, tervezők! Érdemes külföldi diákot foglalkoztatni.

Hogy miért? A karitatív ok az, hogy ha mi fogadunk külföldi diákot, akkor magyar diákot is fogadnak külföldön. Az IAESTE évente rendez egy-egy nagy „aukciót), ahol az egyes országok tagszervezetei „boltolnak” a megrendeléseikkel – kell nekik a cserealap.
A másik, gyakorlati ok pedig az, hogy egy külföldi diák más kultúrát, hozzáállást hozhat, ne adj isten jövőbeli kapcsolatot, no és kiváló nyelvgyakorlási lehetőséget.
Lássuk akkor konkrétan, mit nyújt az IAESTE.

Az IAESTE-t 1948-ban tíz európai ország egyetemi professzorai alapították azzal a céllal, hogy mérnökhallgatóik nemzetközi környezetben szerezhessenek értékes szakmai és élettapasztalatokat, majd hazatérésük után saját hazájukban kamatoztassák tudásukat. Magyarország 1983-ban csatlakozott az egyesülethez, és az első évben 7 műegyetemi gépészhallgató töltötte Finnországban szakmai gyakorlatát. A kilencvenes évek elején a kiutazó diákok száma meghaladta a 200-at. Eddig közel 4000 diák tölthetett több mint 250 000 napot külföldön csereprogram segítségével, amivel az IAESTE a legsikeresebb kiutaztató szervezet a műszaki felsőoktatásban.
A rendszerváltozás után, 1990. augusztus 27-én a Fővárosi Bíróság 2653-as nyilvántartási számmal regisztrálta a szervezetet Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete néven, 1997 óta pedig kiemelten közhasznú civil szervezetként működnek.
Fennállásának 25 éve során a szervezet tevékenységi köre jelentősen bővült, a csereprogramon kívül különböző karrierprogramokat, szakmai konferenciákat, kirándulásokat és készségfejlesztő tréningeket szerveznek.
A BEST-tel (Board of European Students of Technology) közösen kezdték a Műegyetemi Állásbörzék szervezését 1991-ben, melyet jelenleg a BME Karrier Iroda végez. A Budapesti Műszaki Főiskolán rendezett BMF Állásbörzét immáron tíz éve rendezi az egyesület, mely évről évre mind nagyobb tömegeket mozgósít a hallgatók és vállalatok részéről is.
Állásvadász programjukat a humánerőforrás kereskedelmi boom hajnalán indították 1999-ben. Az elmúlt években több ezer mérnökhallgatót regisztráltak, és közülük több száznak tudtak ténylegesen segíteni karrierjének beindításában.
Az egyesület 1991-ben és 2007-ben adott otthont a Seminar on IAESTE Development konferenciának, utóbb 29 ország 65 delegáltja vett részt a rendezvényen. Igazi kuriózumnak számít, hogy ez volt az első olyan SID, ahol az egyes koordinátorokon kívül a nemzetközi vezetőség (Board) minden tagja megjelent.
Az Egyesület küldetése látókörünk szélesítése, szakmai tudásunk és tapasztalatunk bővítése, nemzetközi szemléletmód kialakítása: „mi legyünk a jövő mérnökgenerációja!”
Bármely tevékenységünkről is legyen szó fontos, hogy a hallgatók és együttműködő cégek érdekeit a megfelelően tudják képviselni. Ezért az Egyesület működésével, programjaival kapcsolatos speciális képzéseik mellett az olyan képzéseket tartják fontosnak, melyeket tagjaik munkájuk során felhasználhatnak.

Jelenleg működő képzések:
- Időgazdálkodás
- Konfliktuskezelés
- Kommunikációs tréning
- Motivációs tréning
- Tárgyalástechnika
- Prezentációs technika
- Rendezvényszervezés
- Csapatépítés

Szakmai Gyakorlatcsere Program tájékoztató:
http://iaeste.hu/files/Cseres_kiadvany_2008.pdf


Hasznos volt Eddig 222 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

(Még nem érkezett hozzászólás.)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: