e-gépész online szaklap

Hőszivattyúk – ingyen energia a környezetből

2009. május 12. | támogatott cikk | |  0 |

Napjainkban az egyik legnagyobb fejlődés előtt álló, leginkább energiatakarékos és környezetbarát fűtési megoldás a hőszivattyú. Alkalmazásával épületeink fűtésére, hűtésére, használati melegvíz-előállítására nyílik lehetőségünk. Energiatakarékossága abban rejlik, hogy az általa leadott hő nagy részét a környezetéből veszi fel.

A hőszivattyú működése azon a kompresszoros hűtő-körfolyamaton alapul, amellyel egy hűtőszekrény is működik. A berendezésben hűtőközeg áramlik, amely az elpárologtatóban hőt vesz fel a hőforrásként használt közegből (külső levegő, kútvíz, talaj), ezután a kompresszor sűríti össze, melynek következtében gőz halmazállapotú lesz. Ezután a kondenzátorban a túlhevített gőz átadja hőjét a fűtendő közegnek (víz vagy belső levegő), majd egy adagolószelep a kondenzátorból kilépő, immár folyadékfázisú hűtőközeg nyomását elpárolgási nyomásra csökkenti, és az elpárologtatóba lépve kezdődik elölről a folyamat.

A berendezés működéséhez ugyan villamos energiát kell befektetnünk (kompresszor), azonban a segítségével a környezetből felvett hő hasznosításával a betáplált energia 3-4-szeresét nyerhetjük, amely nem mondható el egyetlen más fűtési megoldásról sem. Az így csökkenő primerenergia-igénynek (földgáz, kőolaj) köszönhetően kíméljük környezetünket, mivel kevesebb lesz a CO2-kibocsátás, az épület üzemeltetési költsége töredéke lesz egy hagyományos rendszeréhez képest. Az alacsony fűtési költség biztosítja a beruházás mielőbbi megtérülését.

A hőszivattyúk környezeti levegőből, talajból, kútvízből vehetik fel a szükséges hőt. Előbbi esetben léghűtéses, utóbbinál vízhűtéses berendezésről beszélünk. A léghűtéses kialakítás előnye, hogy kisebb befektetést igényel, mint a vízhűtéses rendszer, azonban fűtőteljesítménye a levegő hőmérsékletének esésével csökken. A talaj, illetve kútvíz hőmérséklete ezzel szemben egész évben közel állandó értéken marad, így a hőszivattyús rendszer teljesítménye gyakorlatilag független a külső levegő hőmérsékletétől, bár ez a megoldás valamivel drágább.

Hőszivattyúk a TEKNO POINT-tól
Cégünk termékpalettáján megtalálhatók a legkisebb hőszivattyús kivitelű split-klímák, a közepes és nagyobb teljesítményű léghűtéses (levegő-víz), illetve vízhűtéses (víz-víz) berendezések is, amelyek családi házak, társasházak, irodák és ipari alkalmazások számára is képesek biztosítani a fűtést. A fűtési igények és a rendelkezésre álló hőforrás paramétereinek függvényében szívesen állunk rendelkezésükre a létesítendő rendszer megoldásainak felvázolásában, valamint a beépítendő berendezések műszaki és árajánlatának elkészítésében.

Bővebb információ kérhető:
Radnai Roland - épületgépész mérnök
kattintson ide: radnai@teknopoint.com
Tel.: 420-0228, mellék: 124
Mobil: 06/20/772-3637

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul