e-gépész szaklap

A helytelen fűtési módok okolhatók a légszennyezésért

Frissítve: 2017. november 20.

Hasznos volt Eddig 19 látogatónak tetszett

A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, netán hulladékot használ fűtésre.

Nem a közlekedés és az ipari szektor jelenti a legnagyobb terhelést a légszennyezésben, hanem a háztartások nem megfelelő tüzelőanyag-használata - hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium.

Az elmúlt években elkészített országos légszennyezőanyag-leltárok adataiból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (közel 70 %-kal). Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő problémaforrásnak gondolt iparnak (kb. 7 %) és közlekedésnek (kb. 10 %).

A probléma kezelésére idén is felvilágosító és tájékoztató programot indít a Földművelésügyi Minisztérium Fűts okosan! címmel, ebből ragadnánk ki az alábbiakban az egyik részt.

Mit ne égessünk?

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. A nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező szennyezőanyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Ezért Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

 • úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
 • rétegelt lemez, bútorlap,
 • építési fahulladék,
 • színes, „fényes” papírhulladék,
 • petpalack, műanyag hulladék,
 • autógumi, használt ruha, rongy,
 • fáradt olaj, üzemanyag.

Az előbb említett anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük.

Ha a tüzelőberendezés működése nem megfelelő, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

További információk: www.futsokosankampany.hu


Hasznos volt Eddig 19 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

 • Csoknyai István

  2017. november 23 - 10:53:34
 • Az épületenergetikai tanúsításnál ugyanolyan kedvező megítélésű a szemétégetésre alkalmas kazán, kályha és a korszerű pelletkazán ,valamint más korszerű szabályozású fatüzelésű kazán!
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: