e-gépész szaklap

Biztosított a lakosság téli gázellátása és nő a biztonsági készlet

Frissítve: 2017. november 02.

Hasznos volt Eddig 10 látogatónak tetszett

A téli fűtési szezon kezdetén az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd m3 földgáz áll rendelkezésre a hazai tárolókban. Ez a mennyiség a folyamatos földgázimporttal kiegészülve biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli igényét.

A tárolókban 4,3 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni a tárolókban. A téli felkészülés eredményeként a hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége szeptember 15-én 4,3 milliárd m3 volt, amely biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli fogyasztását. Az idén betárolt gáz mennyisége 23 százalékkal több a 2016-os mennyiséghez képest. Az ország téli földgázellátását ugyanakkor nem csak a tárolói készletek biztosítják, hanem a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés is.

Nő a biztonsági készlet is

A földgáz biztonsági készlet mértékéről szóló rendelet 2017. október 31. napjától a jelenlegi 915 millió m3 helyett 1 200 millió m3-ben határozza meg a biztonsági készlet mértékét.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét, a rendszerek karbantartását és a téli fűtési szezonra való felkészülést. A tárolói készletszint alakulása hónapról hónapra nyomon követhető a Statisztika, Statisztikai ábrák rovatban.

Magyarország földgáztárolóinak készletszint alakulása

A diagram az adott hónap 15. napjának zárókészletét mutatja (nem tartalmazza a földgáztárolók párnagáz-készletét). A diagram adatai napi, előzetes adatszolgáltatásból származnak. Az adatok 15°C fokos milliárd normál m3-ben értendők.


Hasznos volt Eddig 10 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

(Még nem érkezett hozzászólás.)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: