e-gépész online szaklap

Szakmunkás világbajnokság Abu Dhabiban

2017. október 18. | e-gépész| |  0 |

A 2017. október 14. és 19. között zajló WorldSkills szakmai világversenyen Magyarországot tizenkilenc szakmában húsz versenyző képviseli Abu Dhabiban, ahol szaktudásukat a világ más tájairól érkező tehetséges versenyzőkkel mérik össze. A WorldSkills versenyen az 1995. január 1. és 1998. január 1. között született ifjú szakmunkások vehetnek részt.

A WorldSkills Szakmai Világverseny története a II. világháborút követő időszakra vezethető vissza. A szakmunkáshiány leküzdése érdekében 1946-ban Spanyolországban a kézműves szakmákat egy szakmai verseny szervesével próbálták meg a pályaválasztók körében népszerűsíteni. Kezdeményezésükkel egyúttal a szakképzés színvonalának emelést is elő kívánták segíteni. Az első verseny kedvező tapasztalatai alapján a későbbiekben több nyugat-európai ország, majd ezt követően ázsiai és amerikai országok is csatlakoztak a kezdetben Szakmai Olimpiának nevezett mozgalomhoz. A versenyek szervezését a Nemzeti Bizottságok képviselőiből alakult non-profit szervezet, a WorldSkills International (WSI) koordinálja, melynek magyarországi tagja a Skills Hungary Bizottság.

Az WorldSkills International (WSI) mozgalomhoz utóbbi években számos további ország csatlakozott. A versenyek iránti érdeklődés folyamatos növekedése is jelzi, hogy a hagyományos kézműves szakmai ismeretek alapvető szerepet játszanak az emberiség gazdasági és szociális jóléte szempontjából. A WSI egy politikától független szervezetként, viszonylag kis költséggel, kiváló lehetőséget tud az országok közötti oktatási és ipari együttműködéshez biztosítani, elősegítve ezáltal a szakképzés színvonalának emelését és jobb társadalmi elismertetését is. Célkitűzéseinek eléréséhez a Szakmai Világverseny lebonyolítása mellett számos egyéb kapcsolódó esemény és rendezvény, pl. a Szakképzési Vezetők Fórumának megszervezésével kívánja a politikai vezetők és döntéshozók figyelmét a szakképzés kérdéseire ráirányítani. Az ifjúságot érintő programok, a Bajnokok Csereprogramja, valamint a WorldSkills Honlap szervezésével a WSI számos új, és innovatív lehetőséget teremt a fiatalok szakképzés iránti érdeklődésének felkeltésére.

A versenyen a szakmák legjobbjai a helyezésekért járó arany, ezüst és bronzérem mellett még további különdíjakat is elnyerhetnek. A különböző szakmákban elért pontszámokat a verseny zárását követően egy egységes ponttáblázat alapján átszámítják, hogy azok összemérhetőek legyenek. Így az egyes szakmákban 500 pontnál jobb eredményt elérő versenyzők Kiválósági Érdemérmemben részesültek, míg közülük az egyes induló országok legjobb eredményt elérő versenyzői a Nemzet Legjobbja kitüntetést vehették át. Az Albert Vidal Díjat pedig az összes induló közül a legmagasabb pontszámot elérő versenyző kaphatta meg.

Oktatás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul