e-gépész online szaklap

Decentrális szellőztetés homlokzatváltoztatás nélkül, akár műemlék jellegű épületekhez

2017. október 9. | Kovács István | |  0 |

A legtöbb szellőztető rendszernél (ház, vagy lakásközponti hővisszanyerős szellőztetőkön kívül) szükség van az épület oldalfalán történő levegő beeresztésre és akár kifúvásra is. A nyílások letakarása valamilyen esővédett, műanyag vagy fém ráccsal történik, azonban ez gyakran nem illeszkedik a homlokzati képhez, eltorzítja azt.


1. kép: Szellőzőrácsok a homlokzaton (fotó: Kovács István)

A hagyományos elszívásos szellőztetés helyett vagy mellett megjelenő decentrális hővisszanyerős szellőztetők is szükségképpen külső fali nyílásba építendők. Ezek a berendezések csövezés nélkül oldják meg a helyiség levegőjének cserélését, a mai energiatakarékossági elvárásoknak megfelelően hővisszanyeréses üzemmel. A legújabb trend a legkisebb, ún. váltakozó üzemű egységek beépítése, amelyek párban vagy többedmagukkal, központilag ütemezett vezérléssel szellőztetnek. A hőcserélés a váltakozó irányú hővisszanyerős készülékekben egy hőtároló elem – kerámiamag – segítségével történik. A hővisszanyerés hatásfoka, - bár nem éri el a központi gépekét, - mégis kellően magas, akár a 85-88%-ot is elérheti.

2. kép: KWL EC 45 fali hővisszanyeréses szellőztető. (forrás: Helios)

Vajon hová tüntethető el a homlokzati nyílás?

A megoldás a bűvész kártyatrükkjéhez hasonló, amikor a lapot úgy „tűnteti el”, hogy figyelmünk elterelése után, egy gyors csuklómozdulattal, éllel felénk fordítja. A szellőztetőknél is ez történik, a kifúvórács az ablaknyílás belső síkjába kerül, így szemből gyakorlatilag láthatatlan.


3. kép: Ablaknyílásba rejtett kifúvás. (forrás: Helios)

A falban a szellőző járatot nem nekünk kell kialakítani a gyártók ezt egy falazó elemmel biztosítják. Természetesen a hőhidak elkerülésére a falazóelem szigetelő anyagból (EPP) készül.


4. kép: Szigetelésbe építhető kifúvóelem. (forrás: Helios)

A gépekhez idén januártól kötelező energiacímke alapján ezek a berendezések akár „A” osztályba sorolással is elérhetők. Itt azonban ez kicsit mást jelent, mint pl. a mosógépeknél vagy hűtőgépeknél, mert nem a fogyasztást mutatja, hanem a megtakarítást az ablaknyitásos szellőztetéshez képest. A végeredmény viszont ugyanaz: egy „B”, vagy „A” kategóriájú berendezéssel, jóval gazdaságosabban és biztosabban tudunk szellőztetni, mint ha csak ablaknyitásra hagyatkoznánk, vagy egy egyszerű elszívásos szellőztetést használnánk, és a távozó levegővel elveszne annak hőenergiája. Egyes gyártmányoknál, még arra is van lehetőség, hogy a belsőterű helyiségeknél szükségszerűen megmaradó elszívó ventilátorokkal, vagy egyéb berendezésekkel pl. kandalló, páraelszívó, összehangoltan tudjon működni. Közvetlen kapcsolással, vagy egy kis érzékelő segítségével utasíthatóak a decentrális szellőztető gépek, hogy igény szerint leálljanak, vagy légutánpótlást biztosítsanak (befúvó üzem) a kandalló gyújtáshoz, vagy bármely elszívás számára.

Kovács István
okleveles gépészmérnök

Telefon: +36 (1) 425 3288
E-mail: ajanlat@helios.hu
www.helios.hu/ecovent
www.helios.hu
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

(x)

Szellőztetés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul