e-gépész szaklap

FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. és a Magyar Mérnöki Kamara közötti egyeztetés

Frissítve: 2017. október 09.

Hasznos volt Eddig 48 látogatónak tetszett

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke személyes találkozót kezdeményezett a Nemzeti Közművekhez tartozó FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. ügyvezetőjével a gyakorló tervezőktől érkezett, a tervbeadással kapcsolatos helyzet egyeztetésére, annak érdekében, hogy az ügyintézési idő még rövidebb legyen és megszűnjenek az állítólagos ügyintézési problémák.

Az egyeztetésre 2017.09.13-án került sor, amelyen részt vett a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. részéről dr. Berze György ügyvezető és Balázs Beáta beruházási igazgató, valamint az MMK részéről Nagy Gyula elnök, Seidl Tibor MMK Tudásközpont vezető és Csanád Bálint a BPMK épületgépész szakcsoport vezetője.

A Nemzeti Közművek földgázelosztó társaságának és az MMK-nak közös célja az, hogy segítsék a tervező mérnököket tevékenységük végzésében. A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy módosította tervbeadási rendszerét és áttért a sorszámhúzásos rendszerre, amely keretében minden tőle telhetőt megtesz a napi igények fogadása érdekében. Az új eljárás keretében intézkednek a tervbeadásnál, az ügyfelek részéről tapasztalt eljárásrendi szabálytalanságok kiküszöbölésére is.

A tervellenőri kapacitás elegendő a beérkező tervek feldolgozásához, de ha igény van rá, bővíthető a kapacitás, így minden esetben tartható a 8 munkanapos ügyintézési határidő. Az egyeztetésen Nagy Gyula elnök átadta a kamara által kidolgozott egyszerűsítési javaslatokat, amelyben a javasolt eljárások lényegesen egyszerűsítenék az engedélyezési, tervbeadási folyamatokat. Ezeket a javaslatokat MMK korábban eljuttatta a Miniszterelnökség részére is.

Annak érdekében, hogy segítsék a Nemzeti Közművek földgázelosztó társaságának munkáját, az MMK átadja a tervezők azonosítására szolgáló nyilvántartását, amely alkalmazásával a tervezői jogosultság igazolása biztonságosabb és egyszerűbb lehet. A jelenlévők a jövőben közvetlen egyeztetésekkel igyekeznek a tervezőktől érkező észrevételeket kezelni.

(Megjegyzés: A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. jóváhagyása nélkül jelent meg az egyeztetésről készült korábbi tájékoztató, amelyet az MMK elnöke állított össze. dr. Berze György ügyvezető úr kérte a szöveg eltávolítását és az általuk átfogalmazott szöveg megjelentetését, ezt kérésének megfelelően teljesítjük.)


Hasznos volt Eddig 48 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

 • Ács Béla

  2017. október 05 - 09:25:52
 • Ha tervet akarok beadni, a müü szoba ajtaján majdnem naponta jelennek meg aktuális változások, amelyek így követhetetlenek.Minden tervbeadási űrlapon szerepel a tervező neve, telefonszáma és e-mail címe. Igy a Főgáz szinte naprakész címlistával rendelkezik a tervezőkről. Talán megoldható lenne egy kör e-mail-ban értesíteni a tervezőket az esetenkénti változásokról. Nem hiszem, hogy ez a FŐGÁZ-nak akkora nehézséget és költséget jelentene, amely megrengetné a működését. Nagyon sok bosszúság megtakarítható lenne.
  Ami a tervfelülvizsgáló létszámot illeti, a néhány évvel ezelőtti 10-12 fős létszámról fokozatosan történ t a leépítés. Miért????
 • Ezzel a hozzászólással 1 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Murányi Sándor

  2017. október 05 - 09:36:48
 • "áttért a sorszámhúzásos rendszerre"
  Ugye ez vicc?
  Amikor be kell tartanunk ezernyi felesleges szabályt, részt kell vennünk ezernyi felesleges képzésen akkor mi is huzhatunk sorszámot, hogy ez betartom, ezt meg nem?
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Kiss Eszter

  2017. október 06 - 11:04:06
 • Pár gondolat a fenti közleményhez.

  Az országban számos elosztói engedélyes van. A teljesség igénye nélkül felsorolnám a jelentősebbeket és a szolgáltatási területükön található gázfelhasználók becsült számát:
  E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. –; kb.298.486 felhasználó
  E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. –; kb.301.561 felhasználó
  Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. - kb. 680.000 felhasználó
  FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. –; kb. 770.000 felhasználó
  Magyar Gázszolgáltató Kft. –; kb. 33.000 felhasználó
  Tigáz –; DSO Földgázelosztó Kft. –; kb. 1.230.000 felhasználó

  Engedélyes: aki a Get szerint engedélyköteles tevékenység végzésére a Hivatal által kiadott érvényes engedéllyel rendelkezik.

  Ha egy elosztói engedélyes rendelkezik érvényes engedéllyel, akkor annak kötelezően –; törvény szerint –; előírt kötelességei is vannak. Ha nem tudja a kötelezettségeit teljesíteni, akkor elméletileg annak komoly következményeinek kellene lennie.
  Véleményem szerint az az indok miszerint a tervellenőrök kapacítása napi 60 (!!???) terv teljes mértékben az elosztói engedélyes belső ügye. Nem ismerek semmi olyan törvényt, rendeletet, amely szerint elosztói engedélyes korlátozhatja/maximálhatja a naponta ellenőrzött (és hangsúlyoznám nem jóváhagyott) tervek számát. Legyenszíves valaki megírni nekem, hogy honnan ered ez a konkrétan meghatározott darabszám!

  Ismételten felhívnám a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. részéről a beruházási igazgató és az ügyvezető figyelmét arra, hogy rendelkezésükre áll egy igen fejlett ügyviteli rendszer, melynek segítségével egyértelmű, konkrét számadatokkal lehívható az azonos időszak bármely napjának –; pl. 2015-ös év, 2016-os év –; jóváhagyott tervszáma, mely számukra érdekes lehet. Miért nem élnek a program által nyújtott lehetőségek tárházával?

  Ha műszaki oldalról semmilyen jogszabályi változás nem történt, akkor miért lassul a tervellenőrzési folyamat??

  Ha FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. nyíltan kijelentheti, hogy az ő kapacítása napi 60 terv ellenőrzése, akkor esetleg kijelenthetjük, hogy országos szinten munkanapokon kb. 260 terv ellenőrzése lehetséges. (Azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy az ellenőrzés és a jóváhagyás nem azonos!!) Hol van ilyenkor a felettes és egyben ellenőrző szerv és mit tesz? Miért hagyja az „;eljárásrendi szabálytalanságokat“;?
  A többi elosztói engedélyes is tehet ilyen kijelentést mindenféle következmény nélkül?
  A törvény meghatározza a 8 napos ügyintézési határidőt. Ennek megfelelően kell a folyamatokat szerveznie az elosztói engedélyeseknek és nem fordítva, ahogyan a közleményben áll. ÉRTHETETLEN, hogy egy engedélyes az előírt 8 napos ügyintézési határidőre hivatkozva maximálhatja az ellenőrzött tervek darabszámát! (Rendelkeznek-e konkrét tervellenőrzői gyakorlattal az egyeztetést végző személyek, valóban mi alapján határozták meg ezt a szép kerek számot?)

  További kérdésem a fenti elosztói engedélyeshez, amire választ vár számtalan tervező:
  miért kell minden meglévő gázmérős tervhez a gázmérőről egy közeli és egy távoli fényképet mellékelni? Hol van rendeletileg/törvényileg kötelezően előírva? Hol marad az engedélyes adatállománya –; gázmérő típusa, gyártási száma stb. Ha pedig nincs mindez nyilvántartva, akkor hogyan is végzi a tevékenységét?

  Hivatkozással fenti ügyre az alábbi észrevételt teszem. A tervbeadás és a MEO mellékleteként kötelezően előírt különböző, eddig nem szükséges "dokumentumok" - fotók, ilyen-olyan másolatok - észrevehetően a szerelési munkákat a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. szolgáltatási területén az ILLEGÁLIS GÁZSZERELÉS irányába tolják meglévő gázmérők esetén. Úgy tűnik, hogy a mendzsment célja ez volt és ez részben már teljesül is.
 • Ezzel a hozzászólással 1 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Zoárd

  2017. október 07 - 17:35:47
 • Továbbra sem értem, miért nem lehet postán beadni a tervet, miért nem lehet az észrevételeket olvasható formában mail-en keresztül eljuttatni a tervezőhöz. Amíg ez a két pont nem rendezhető, nincs előrelépés!
 • Ezzel a hozzászólással 2 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Lengyel Ferenc

  2017. október 25 - 15:34:32
 • http://www.foldgazelosztas.hu/ találtam rá:
  "Tervfelülvizsgálatra történő tervbeadás" hír alatt:
  Felhívjuk a tisztelt Ügyfelek figyelmét a tervek postai úton történő beadásának lehetőségére!
  Kiírhatnák hogy hová kell küldeni.

  http://www.foldgazelosztas.hu/Dokumentumtar
  alatt elérhető
  http://www.foldgazelosztas.hu/contents/Documents/Dokumentumok/Dokumentumtar/G%C3%A1zm%C3%A9r%C5%91%20%C3%A9s%20nyom%C3%A1sszab%C3%A1lyoz%C3%B3%20m%C5%B1szaki%20k%C3%B6vetelm%C3%A9nyek/Tervdokumentaciok_befogadasi_feltetelei_uj.pdf?download

  "Tervdokumentaciok_befogadasi_feltetelei_uj.pdf" a szükséges dokumentumokról

  Biztonsági és egészségvédelmi terv kérését is indokolatlannak tartom, tervenként 5-10ezer forint többlet a semmiért, senki sem olvassa el, csak kipipálják, hogy ilyen is van.

  http://www.megsz.hu/megsz/hirtar/aktualis-hirek/11-altalanos-hirek/4684-2016-05-02-12-10-55.html
  ennek az kezeményezésnek sem látni eredményét.


 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: