e-gépész online szaklap

Indulnak a munkavállalók képzését támogató pályázatok

2017. augusztus 17. | e-gépész | |  0 |

2013 után ismét lehetőséget kapnak a hazai cégek, hogy uniós forrásból fejlesszék munkavállalóik készségeit, kompetenciáit. A mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok összesen mintegy 40 milliárd forintot fordíthatnak erre a célra.

Fokozott várakozással tekint a versenyszféra a várhatóan idén ősszel megpályázható Munkahelyi képzések támogatása című konstrukció elé, melyre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül a kkv-szektor tagjainak 19,04 milliárd forintot különítettek el, a nagyvállalatok számára pedig 21,52 milliárdot. Ez azért jó lehetőség, mert a hazai vállalati képzési kultúra mind mennyiségét, mind komplexitását tekintve még mindig jócskán elmarad a nyugat-európai és tengerentúli iparági sztenderdektől. A régióban tapasztalható munkaerőhiány, a képzett szakemberek relatíve alacsony száma miatt pedig egyre nagyobb a hangsúly a munkavállalók tovább- és átképzésén.

Ezeknél a régóta várt Ginop-pályázatoknál akár százszázalékos támogatási intenzitás mellett is elindulhatnak a képzési projektek, melyek célja a munkavállalók tudás- és kompetenciafejlesztése külső szolgáltatók által vagy belső képzés keretében – emelte ki a Világgazdaságnak a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. Tóth Ádám Ferenc szerint a pályázók számára elérhetővé válnak az OKJ-s és és egyéb szakmai képzések mellett az IT-s kurzusok, korlátozott mértékben a nyelvtanfolyamok is. Kiemelte, hogy a projektek nagyságrendje a kkv-k esetében 3–50 millió forint lehet, a nagyvállalatoknál pedig 10–100 millió. A rendelkezésre álló keretösszeg arra enged következtetni Tóth Ádám Ferenc szerint, hogy akár ezer kis és közepes, illetve több száz nagy cég is részt vehet a 24 hónapig tartó programban.

Mind több magyar vállalkozás kezdi felismerni, hogy át kell alakítania képzési stratégiáját – mondta a Világgazdaságnak a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke. Zsuffa Ákos kiemelte, a versenyképesség növelésének kulcsa ma már a humán területbe történő befektetés, összehangolva az ipar digitális átalakulásával, az ipar 4.0 koncepciójával. A szakmai szervezet álláspontja szerint a munkaerő megtartásának kevéssé hatékony és hosszú távon nem fenntartható módja a bérek folyamatos emelése, ezért a magyarországi munkaadók kénytelenek más, az alkalmazottak számára vonzó, a középtávú, stabil életcélokat szolgáló juttatásokat biztosítani.

Ilyenek lehetnek a vállalkozás hatékonyságát és a munkavállaló munkaerőpiaci helyzetét egyaránt erősítő kompetenciafejlesztő programok, szakmai át- és továbbképzések, valamint a céges struktúrát, vállalati kultúrát erősítő tréningek. Az FVSZ felmérései is azt igazolják, hogy iparágtól és cégmérettől függetlenül általánosan növekszik a munkáltatók igénye a gyors és hatékony képzési formák iránt, hogy megbízható külső szakmai segítséggel bővíthessék munkavállalóik tudásbázisát.

Oktatás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul