e-gépész online szaklap

Milyen a jó mérnök?

2017. április 12. | e-gépész | |  4 |

Mi kell, hogy legyen a tervező fejében, lelkében? Szakmai tudás, etikai készség, affinitás, általános műveltség, logika?

Pattantyús Ábrahám Géza: Gépek üzemtana című egyetemi tankönyvének előszavából idézünk: „Jó mérnök csak az lehet, akinek lelki és szellemi képességei a következő arány szerint oszlanak meg: 50% erkölcsi erő, 25% általános műveltség és csak 25% szakmai tudás“.

Várjuk olvasóink gondolatait: mi jellemez egy jó mérnököt (tervezőt)?

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Chiovini György | 2017. ápr. 29.

Kitekintés - a Finn Mérnöktársaság becsület kódexéből: "Munkaadóm vagy megbízom biztos lehet abban, hogy teljes hitemmel szolgálom legjobb érdekeit. Munkámat jól fogom végezni, hogy bizonyítsam fizetésem jogosságát."


Thurzó Gábor | 2017. ápr. 27.

Magam is Patyi bácsi elvét, és megközelítését vallom. Patyi bácsi véleménye annak a elmúlt világnak az értékrendjét, erkölcsi felfogását tükrözi, amelyben ő élhetett. A mi világunkban a szétnézünk magunk körül ugyanazt láthatjuk, mint Patyi bácsi láthatott? A kérdés persze költői, de itt megtaláljuk a magyarázatot is.


Chiovini György | 2017. ápr. 26.

Egy vele készült interjúban hasonló gondolatokat fejtett ki Fodor István, akt 1990 végén megbíztak az Ericsson magyarországi vállalatának elindításával, megszervezésével. ő választotta ki a cég első munkatársait és vezetőit. Jól csinálhatta, mert a cég magyar sikertörténet.


Zoárd | 2017. ápr. 25.

Szép elv, olyan ez, mint egy két egyszerű fizikai képlet, aminek a tényleges kifejtéséhez aztán több száz oldalas értekezések készülnek. Erkölcs: nehéz megfogni, hol a határ ahol nemet kell mondani a Megrendelő elfogadhatatlan, vagy csak egyszerűen ésszerűtlen elvárásainak. Ezek lehetnek szerződéses feltétel rendszer (ide tartozik a díjazás, a határidő és sok-sok apróság), vagy műszaki elvárások. Általános műveltség: Ez ahhoz kell, hogy legyen erkölcsi alapunk, azaz az első kettő egymást szorosan kiegészítő tétel, egyik sincs a másik nélkül. Szakmai tudás: Nem vitás, hogy ez is kell. Ettől függetlenül százalékos felosztást nem mernék tenni, mert bármelyik hiányzik gond van.

Facebook-hozzászólásmodul