e-gépész szaklap

Willis Carrier találmánya, ami megváltoztatta a világot

Frissítve: 2017. április 04.

Hasznos volt Eddig 66 látogatónak tetszett

1902. július 17-én a New York állambeli Brooklynban egy fiatal kutató levédetett egy olyan műszaki rajzokból álló dokumentációt, ami a „Sackett &Wilhelms Litográfiai és Nyomtatási Vállalat” nevű cég gyártási problémájára adott megoldást. Nem ezek voltak az első tervek, amelyeket a 25 éves Willis Carrier új munkaadójánál, a Buffalo Forge Vállalatnál készített. A szerény, de tehetséges mérnök többek között már egy fűtőtelephez, egy faipari szárítókemencéhez és kávégéphez is készített terveket mindössze egy évvel azután, hogy diplomát szerzett a Cornell Egyetemen.

Találmányának ötlete 1902-ben egy pittsburghi vasútállomás ködös peronján fogalmazódott meg benne. Miközben a párán keresztül nézelődött, Carrier azon gondolkozott: „Ha telíteni tudnám a levegőt, és szabályoznám annak hőmérsékletét a telítettségi szinten, tetszés szerinti nedvességet tartalmazó levegőt tudnék létrehozni. Meg tudnám csinálni úgy is, ha finom vízpermeten vezetném keresztül a levegőt, ezzel valódi ködöt képezve.”

Ekkor készült el a modern légkondicionálók alap-építőeleme.

1905-ben, 29 évesen Willis Carrier a Buffalo Forge mérnöki osztályának vezetője lett, felelős volt a kutatások irányításáért, ő felügyelte a tervezési és felhasználási folyamatokat. Nem sokkal ezután Carrier csapata már „Főnöknek” hívta, amit az iránta érzett megbecsüléssel és tisztelettel érdemelt ki.

Ezt követően 1911-ben a nedves hőmérséklettel való számításokhoz Willis Carrier megalkotta az ún. „racionális pszichometriai képletet”, mely hamar a ma is használt diagramok elődje lett. Carrier nemzetközileg is elismert lett. 1914-re Willis Carrier befejezte ambiciózus projektjét, megalkotott egy „tömör és átfogó könyvet a levegőről”, amely alapján a mérnökök képesek arra, hogy „megtervezzék, testre szabják, eladják vagy megvásárolják, szervizeljék és működtessék az eszközt, amely a levegőt kezeli.” Carrier munkája a légkondicionáló-ipar alapműve lett.

1914 júliusát írjuk, amikor a háború, melyre az Első Világháborúként emlékezünk, elkezdődött Európában. A nehézségek és a gazdasági bizonytalanság ellenére Carrier és partnere, J. Irvine Lyle elhatározták, hogy megőrzik oly gondosan kifejlesztett technológiai eljárásukat, ezért 1915. június 26-án létrejött a Carrier Mérnöki Vállalat, melynek elnöke Willis Carrier, ügyvezetője és kincstárnoka Lyle lett, illetve még öt további munkatársat választottak ki maguk mellé. Valódi vállalkozói kezdeményezés volt: hét fiatal férfi, akik a gazdasági zuhanás és a világháború közepette összeszedtek 32 600 dollárnyi tőkét, hogy egy új iparágat indítsanak útjára.

1926-ban Carrier bemutatta az első otthoni légkondicionálót, 1949-ben pedig Carrier már azt jelenthette be, hogy New York négy legnagyobb felhőkarcolóját hamarosan a Carrier Conduit Weathermaster rendszerével szerelik fel.

1998-ban, 48 évvel halála után, a Times Magazin „A század 100 legbefolyásosabb embere” között említi Willis Carriert.

1979 óta a Carrier vállalat a United Technologies Corporation része. Közel 65 évnyi független működés után a Carrier egy olyan szervezettel egyesítette erőit, amely képes volt új erőforrásokat biztosítani Willis Carrier hagyatékának továbbépítéséhez.

Fedezze fel Willis Carrier és találmányának történelmét.
(x)

(x)

Hasznos volt Eddig 66 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

(Még nem érkezett hozzászólás.)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: