e-gépész online szaklap

Az auditorok költségei emelkednek

2017. március 28. | e-gépész | |  6 |

Szeretném felhívni a figyelmet a gyakorló mérnököket terhelő díjak emelésére. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási  Hivatal az egyéni auditorok regisztrációs díját 17 ezerről 50 ezerre, a cégeknél 200 ezerről 500 ezer forintra emelte. Ez sok mérnöktársunk munkából való kizárását jelenti, mert a nyilvántartási díjat sem tudják megfizetni.

Ez az emelés teljesen irreális, egy adminisztratív feladatokat ellátó hivatal eltartását szolgálja. Ezen emelt díjért az égvilágon semmit nem kap a mérnöktársadalom.

A kamarai díjjal együtt már közel 100 000 Ft-os nagyságrendet is elérhet, amit egy sok jogosultsággal rendelkező mérnöknek be kell, hogy fizessen, ha dolgozni akar. Ez nem az adminisztráció csökkentése felé mutat.

Ezt a nyilvántartást a Magyar Mérnök Kamara is el tudná látni a kamarai díj keretein belül, a maga hozzáértő apparátusával. A párhuzamos szervezetek megszüntetése kellene, hogy legyen az irányelv a jövőben.

Tisztelettel
Molnár-Tarján Ervin
okl. gépészmérnök
épületgépész vezető tervező
a Magyar Mérnöki Kamara tagja

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Perneky Antal | 2017. ápr. 11.

Kedves Kollégák! Amit velünk művelnek az egyenesen szemétség. Azt gondolom, hogy nekünk is legylább annyira ki kell fejeznünk a nemtetsszésünket ezen intézkedések miatt, mint a CEU-soknak. Ez már tűrhetetlen, hogy a vezetőbeosztású állami jogászok azt csinálnak velünk, amit akarnak és nem tartanak attól, hogy ennek következménye lesz. Sajnos a kamara eddig sem erőltette meg magát érdekeink képviselete érdekében, attól tartok ezután sem várhatunk többet. Nekünk kell kézbevenni saját sorsunkat, addig amíg nem késő, mert a fiatal kollégák - akik még itthon vannak - nem fogják ölbetett kézzel nézni ezt a tömény aljasságot és elmennek Nyugatra. Jó lenne, ha ezt nem hagynánk annyiban és tudomásásra hoznánk a rendeletalkotónak, hogy túllőtt a célon. Van egyáltalán akarat a társaságban, hogy elindítsunk valamit, vagy mindenki a másikra várva behúzódik az asztala alá és várja a jobb időket? Szerintem midenki igyekszik lapítani, tisztelet a kivételnek! Barátsággal.


Zoárd | 2017. ápr. 7.

Kedves Sándor. Kiegészíteném. Kötelező felelősség biztosítás. Nekem van a tervezésre általános felelősség biztosításom (ez jogszabály szerint nem kötelező, de a munkáim 70%-nál megkövetelik). De ez nem alkalmas a energetikai pályázati auditori tevékenységre, azaz oda egy újabb biztosítás kellett. És most azt mondják, ha egy családi házhoz direktben terveznék víz-csatornát, akkor egy újabb kötelező biztosítást kell kötnöm.


Murányi Sándor | 2017. ápr. 6.

Akkor sorolom: Kereskedelmi és iparkamara az összes kötelező kamarai tagság és regisztráció a folyamatos, tudást nem adó kötelező képzések a különböző kreditpontok stb. ez mind arcpirító. Legyen diplomája az adott személynek, minden másról döntsön a piac. Amennyiben mégis kell valamiféle regisztráció (elképzelhető), akkor állami feladatként, ingyenesen, online megoldással.


Rév Zoltán | 2017. ápr. 6.

Antal: Ha vizsgázott, regisztrált auditor vagy, akkor semmi teendőd, szakreferens is vagy. Erről nincs külön névjegyzék! Ha nem vagy auditor, és szakreferens szeretnél lenni, amennyiben megfelelsz a képzettségi és gyakorlati idő feltételeknek, akkor le kell tenned az auditor vizsgát - erről a Mérnöki Kamara honlapján tájékozódhatsz. A két jogosultság feltételei között a különbség tehát a különböző előírt gyakorlati idő, illetve csak az auditorok esetén van hivatalos névsor, és éves regisztrációs díj.


Antal | 2017. ápr. 5.

Hűha, valamiről lemaradtam. Kinek, és mikor kell ezt a regisztrációt elvégeznie? Milyen jogszabály írja ezt elő? Előre is köszönöm!


Rév Zoltán | 2017. ápr. 5.

Akkor tegyük hozzá azt is, hogy a másik oldalról (tavaly ősszel) kialakult egy gyilkos árverseny, ami az épületenergetikai tanúsítás körül korábban (is) tapasztalt színvonal romboló manipulációkra emlékeztet. Sajnos sok mérnöktársunk "gombokért" elvállalt auditálási munkákat, s félő, hogy az elkészült művek is annyit érnek... Ugyanide tartozik: befizetjük a díjakat, de az auditálás 4 évig érvényes - joggal tartunk attól, hogy addig ez a költségek alig térülnek meg, de 3 és 1/2 év múlva újra kezdhetünk nyomott árakon gürcölni. Most indul a "szakreferens-szezon". Kollégák! Ne húzzuk magunkat harmadszor is csőbe - ragaszkodjunk legalább a MÉDI minimumhoz!

Facebook-hozzászólásmodul