e-gépész szaklap

Forró éjszakák Törökországban, hűvös éjszakák Németországban

Frissítve: 2017. február 27.

Hasznos volt Eddig 109 látogatónak tetszett

Az E.ON és a Kantar EMNID közel 8000 embert kérdezett meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban és Törökországban 2016 decemberében arról, hogy milyen hőfokot igényelnek komforttereikben.

Ha bárki azt gondolta, hogy az olasz hálószobákban igazán felforrósodik a hangulat éjszaka, tévedett, legalábbis ami a hálószobák hőmérsékletét illeti: az olaszok 34 százaléka 18 vagy 19 fokos hőmérsékleten szeret aludni. A legtöbb német is, pontosabban 22 százalékuk a 18 fokot kedveli éjszakára.

A törökök azonban különösen forrón szeretik. Az európai életkörülményekről végzett közös E.ON-EMNID felmérésből kiderült, hogy a törökök harmada 25 fokos vagy annál melegebb szobában szeret aludni.

Ezzel az eredménnyel ők állnak az élen. Utánuk jönnek kissé lemaradva a svédek és a csehek, akiknek körülbelül egynegyede 20 fokos hálószobában tud igazán jót aludni. A britek a 15 fokos vagy még hidegebb hálószobát részesítik előnyben. 18 százalékuk inkább a sarkvidéki, mint a nyári hőmérsékletet szeretik éjszaka. A németek szintén a hűvös hálószobát kedvelik, hiszen 17 százalékuk 15 foknál is hűvösebb szobában alszik.

A nappali szobák hőmérséklete a hálószobákéhoz hasonlóan alakul Európában. A felmérésben résztvevő törökök közel fele (43 százaléka) azt szereti, ha a nappaliban legalább 25 fok van. A leghűvösebb nappalikat szintén Olaszországban találjuk, ahol az emberek 26 százaléka 18-19 fokos nappaliban érzi jól magát.

Az adatok az „Élet Európában” című felmérésből származnak.

Forrás: VGF Blog


Hasznos volt Eddig 109 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

 • Chiovini György

  2017. március 01 - 13:03:01
 • Elég elolvasni néhány német anyagot a bérlakásban lakók fűtési és szellőztetési szokásairól. A szerzők ismételten megállapítják, hogy:
  1. Vannak, akiknek nem elég a 20 fok a nappaliban, hanem 23-24 fokot szeretnek.
  2. Vannak, akiknek nem elég hővisszanyerős szellőzés, és éjszaka nyitott ablak mellett szeretnek aludni.
  "Ziel: die Benutzer für einen nachhaltigen Energiekonsum sensibilisieren"
 • Ezzel a hozzászólással 1 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: