e-gépész szaklap

Gázkonvektor vezérlése digitális termosztáttal

Frissítve: 2017. április 11.

Hasznos volt Eddig 139 látogatónak tetszett

Az ionkazánok, gázmágnesek és nagy belső energiájú vizek világában minden új technológiával, ami „megváltást” ígér, foglalkozunk. Legutóbb egy olyan megoldásra bukkantunk, amely régi konvektorok hőmérséklet-szabályozására ad alternatívát, ígérete szerint. Várjuk olvasóink véleményét!

A termék a Konvekpro névre hallgat. Vajda Róbert találmányának rövid leírása: A modul segítségével a meglévő gázkonvektort lehet digitálisan vezérelni, anélkül, hogy a konvektort szétszerelnénk, vagy bármilyen beavatkozást végeznénk rajta. A konvektor-vezérlő kompatibilis az összes gázkonvektorral. A megoldás a gázkonvektor csőtermosztjának hőmérsékletének változtatásával tudja be-, illetve kikapcsolni a gázkonvektort a szobatermosztáton beállított időszakok és hőmérsékletek alapján.

Az üzembe helyezés menete: Csatlakoztassuk a konvektor csőtermosztátját a konvektor-vezérlőhöz. Kössük össze egy kéteres vezetékkel a digitális szobattermosztátot a konvektor-vezérlővel, végül állítsuk be a kívánt hőmérsékletet és a fűtési időszakokat a termosztáton.

A digitális termosztát a konvektor csőtermosztátját felfűti kb. 33 °C-ra, ami miatt a gázkonvektor leáll. A szobatermosztát parancsára a konvektor-vezérlő leveszi a fűtést a csőtermosztátról, ami szépen lassan elkezd visszahűlni a konvektoron beállított 6,5-es fokozatnak megfelelő kb. 31 °C alá. Ez a hűlési folyamat pontosan olyan, mint amikor a helyiség hőmérséklete lecsökken, és az kapcsolja be a konvektort. Tehát a digitális termosztát semmilyen extra terhelésnek nem teszi ki a gázkonvektort.

Előnye a napi szintű programozhatóság, valamint a helyiségek hőmérsékletének pontos mérése és beállítása. Nem szükséges állandóan állítani a konvektor szabályozógombját; a termosztát fogja mérni és beállítani a szobák hőmérsékletét fokra pontosan.

A készülék főégője kis terhelésen kapcsol be, és ha ez a hő nem elég, akkor fokozatosan növeli a teljesítményt. Ha a hő túl sok, akkor csökkenti a teljesítményt, és csak 40% körüli terhelésen vált át gyújtóégő-üzemre, ami a gázkonvektorok esetében hasznos hő, mert egy alapfűtést, jó hőérzetet biztosít folyamatosan. A programozható szobatermosztát bármely szokásos, kereskedelemben, gázkazánokhoz kapcsolható programozható szobatermosztát lehet.

Kérdésünk, amit több "gázkonvektoros" szakember is feltett: Miért nem oldják meg a gázkonvektoroknál a gáz-levegő arányszabályozást? Információink szerint kb. 20.000 Ft-ból meg lehetne csinálni készülékenként. Vajon nem hozná be az árát? A fejlesztők azt mondják, behozná, míg mások szerint egy-két százalékot lehet csak fogni vele.


Hasznos volt Eddig 139 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

 • Chiovini György

  2017. április 12 - 19:36:50
 • Az elvet már egyszer alkalmazták, legalábbis a termékismertetője még megvan. Neve: Thermoprogram E. Gyártó: Coopinvest Találmányhasznosító Iroda, Budapest, József körút 318.
  Egy MMG szobatermosztátot melegített, ha más szoba-hőmérsékletet állított be. Beépítettek egy elektromechanikus időzítőt, két változatban: napi vagy heti beosztással. Az ismertető szerint a hőfok változás 5-10 Celsius-fok, attól függően, hogy mekkora a távolság a "fűtés" és a termosztát között. A felvett villamos teljesítmény 4 W.

  Egyszer gázkonvektornál csináltam egy hasonlót. Valaki olyan helyen dolgozott, ahol gázkonvektor fűtötte a munkahelyét. Hétvégén nem akarta a fűtést folyamatosan fenntartani, viszont hétfő reggel nem akart hideg helyiségben kezdeni. Fogtam egy elektromechanikus időzítőt, és egy izzólámpát kapcsoltattam vele. (Nem 4 W volt, ez igaz.) Az izzó tévesztette meg a konvektor termosztátját. Hétvégén gyújtóégővel működött. Hétfő hajnaltól már "rendesen" szabályozott. A fénye nem zavart senkit, hiszen nem tartózkodott senki a helyiségben.
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: