e-gépész online szaklap

Macskásy Árpád díjak átadása

2017. február 9. | e-gépész | |  1 |

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, képviselve az épületgépész mérnöki szakma egységét, 2015-ben új díjakat alapított azon szükségszerűség felismeréséből, hogy Macskásy Árpád életműve és az életművével hitelesített felfogás, az embert szolgáló épületgépész mérnöki mesterség, tudomány és a szilárd erkölcsi tartást igénylő tevékenység nyerjen elismerést az ő tiszteletére, a Macskásy Árpád Díj odaítélésében.

2017-ben a tagozat az épületgépészeti életmű és az épületgépészeti alkotói tevékenység elismeréseként adományozott díjat. A díjakat Nagy Gyula, az Épületgépészeti Tagozat elnöke adta át.

Macskásy Árpád Alkotói díjban részesült Baumann Mihály okleveles gépészmérnök, a PTE Műszaki és Informatikai Kara Épületgépészeti Tanszékének vezetője. Az épületgépész társadalomnak hatalmas segítség, támogatás és nyereség, amit a Baumann Mihály a programjaival, oktatásaival, és az új épületgépész generáció képzésével az elmúlt évtizedekben tett. WinWatt számítógépes programjait az épületgépészet és épületenergetika területén széleskörben alkalmazzák. Épületenergetika szakkönyve az oktatásban és a gyakorló mérnök számára is alapműnek számít.

Macskásy Árpád Életműdíjban részesült Sircz János, a Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagja, az Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Intézet nyugalmazott igazgatója. 1957-ben végzett a Műegyetemen Macskásy professzor tanítványaként. Az épületgépészeti és munkavédelmi oktatásban kifejtett több évtizedes kiemelkedő tevékenységét nyugdíjazása után is folytatta. Számos szakkönyv és publikáció szerzője. Az Épületgépészeti Múzeum szervezésében és működtetésében a mai napig áldozatos munkát végez.

Macskásy Árpád Életműdíjat kapott Takács Gyula okleveles gépészmérnök, a CÉH Zrt nyugalmazott vezető tervezője is. Több évtizedes, hivatástudattal végzett szakmai életútja, innovatív gondolkodásmódja, elhivatottsága a fiatalok segítésében, képzésében példa valamennyiünk számára. Nagy tudás és tapasztalat jellemzi életpályáját. Szakmai hitvallására jellemző a fiataloknak az érvényesüléshezüzent tanácsa: „Tanulj jól, tanulj meg legalább két nyelvet, végezz el egy jó egyetemet, legyél jó modorú és jól öltözött, majd hitesd el, hogy a legjobbak között vagy a szakmában... és ezt néha bizonyítsd is be. És tanulj még többet. Középszerűnek nem érdemes lenni, ha így lenne, gondolkozz el azon, hogy más szakmában nem lennél-e jobb.”

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


TervezõHölgy | 2017. febr. 15.

Gratulálok a díjazottaknak ! További jó munkát kívánok és a szakma becsületének erősítésében még sok feladat hárul rájuk.

Facebook-hozzászólásmodul